Samoaja tietää yleisimmät erityisruokavaliot ja osaa ottaa ne huomioon retken ruokalistaa suunniteltaessa. Samoaja osaa valmistaa kullekin ruokailijalle soveltuvaa, maukasta ja monipuolista ruokaa.

Valikko

Erityisruokavaliot haltuun

Tavoite: Samoaja tietää yleisimmät erityisruokavaliot ja osaa ottaa ne huomioon retken ruokalistaa suunniteltaessa. Samoaja osaa valmistaa kullekin ruokailijalle soveltuvaa, maukasta ja monipuolista ruokaa.

Kuvaus:

Samoaja opettelee valmistamaan ruokaa erityisruokavaliota noudattaville. Samoaja osallistuu ruuan suunnitteluun ja valmistamiseen.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka: muu sisällä
Taitoalueet: Itsestä huolehtiminen Ruokakulttuuri
Kesto: 10 min
Kasvatustavoitteet: Elämänhallinta
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on suunnitella kokous ja etsiä etukäteen tietoa erityisruokavalioista. Kokoukseen voi pyytää avuksi myös esimerkiksi tutun suurtalouskokin tai lippukunnan kokeneen leirikeittiö-osaajan. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on tarvittaessa auttaa samoajia etsimään tietoa erityisruokavalioista ja ideoimaan yhdessä samoajien kanssa, miten ottaa erityisruokavaliot huomioon.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Arki hallussa

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Vi skriver upp råvarorna i våra favoriträtter. Vi undersöker vilka av råvarorna som skulle kunna förorsaka allergier och funderar på hur vi skulle kunna ändra maten så att den passar för flera personer.

26.4.2017

Suunnittelemme yhden viikonloppuretken ruokalista siten, että ruokalistassa on huomioitu ainakin vähälaktoosinen (hyla), laktoositon, gluteeniton ja kasvisruokavalio.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Kirjoitamme ylös omien lempiruokiemme raaka-aineet. Tutkimme, mitkä raaka-aineet saattaisivat aiheuttaa allergiaa ja keksimme, miten ruuan voisi muuttaa useammalle henkilölle sopivaksi.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Selvitämme, millaisia oireita voi tulla, jos syö itselleen sopimatonta ruoka-ainetta (esim. kala, maapähkinä, tavallinen maito, appelsiini, omena, vehnä).

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Lisää vinkki

Lisää liite