Samoaja osaa käyttää rahaa järkevästi. Samoaja ymmärtää, että raha ei kasva puussa ja osaa siten arvostaa rahaa.

Valikko

Laatua rahankäyttöön

Tavoite: Samoaja osaa käyttää rahaa järkevästi. Samoaja ymmärtää, että raha ei kasva puussa ja osaa siten arvostaa rahaa.

Kuvaus:

Samoaja opettelee rahan käyttöä ja tekee taloudellisia valintoja. Samoaja perehtyy kuluttajan oikeuksiin.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka: muu sisällä
Taitoalueet: Itsestä huolehtiminen Talous
Kesto: 10 min
Kasvatustavoitteet: Elämänhallinta Järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa kokous. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa tarvittaessa vartionjohtajaa aktiviteetin suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Laatua elämään

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Tutustumme kuluttajan oikeuksiin esimerkiksi kuluttuajaneuvonnan sivustojen FAQ-osion kautta. Etsimme omista kauppakuiteistamme tietoja tuotteiden vaihto- ja palautusoikeudesta ja vertailemme eri kauppojen käytäntöjä. Opettelemme tekemään reklamaation viallisesta tuotteesta.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Ostamme nettikaupasta tai nettikirpputorilta jotain hyödyllistä. Tutkimme nettikaupan myyntiehtoja ja pohdimme, ovatko ne kuluttajan kannalta kohtuullisia. Huomioimme ainakin postimaksun, vaihto- ja palautusoikeuden, takuuajan ja myyjän oikeuden käyttää tietojamme markkinointiin.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Pidän kirjaa kaikesta rahankäytöstäni kaksi viikkoa. Paljonko rahaa kului yhteensä? Mihin rahaa eritysesti kului? Oliko tämä yllättävää? Voisinko muuttaa rahankäyttöäni järkevämmäksi?

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Rahoitamme samoajatapahtumaan osallistumistamme jonkin varanhankintatempauksen avulla. Tempaus voi olla esimerkiksi taloyhtiön pihatalkoot, lettumyynti, pihakirpputori, lastenvahtikeikat, partiosynttärit, inventaario kaupassa, pullojen kerääminen vappuna, tienvarsien siivous tai vappuilmapallomyynti.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Suunnittelen parini kanssa retken ruokalistan, joka on mahdollisimman edullinen. Yritämme arvioida, paljonko kunkin aterian valmistaminen maksaisi. Jos mahdollista, toteutamme ruokalistan ja vertaamme, miten lähelle arviomme osui aterian todellista hintaa. Olisiko vielä jostain voinut nipistää? Oliko pennin venytyksellä negatiivisia vaikutuksia ruuan makuun tai laatuun?

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Menemme yhdessä ruokakauppaan. Jokaisella parilla on oma ”ostoslista”. Parin tehtävänä on löytää ostettava tuote kaupasta ja kirjoittaa listaan kalleimman ja edullisimman tuotteen hinta. Laskemme kauppareissun jälkeen kalliin ostoslistan hinnan ja halvan ostoslistan hinnan. Paljonko listojen välillä oli eroa? Olisiko kalliimman tuotteen ostaminen ollut ruuan laadun kannalta järkevää? Onko järkevintä ostaa aina edullisin ruokatuote (kalliit useammin esim. luomua, kotimaista, reilun kaupan)?

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Lisää vinkki

Lisää liite