Samoaja tietää ja tunnistaa paikallisia toiminta- ja vaikutusmahdollisuuksiaan ja osaa käyttää niitä hyödykseen.

Valikko

Kotikunnassa vaikuttamassa

Tavoite: Samoaja tietää ja tunnistaa paikallisia toiminta- ja vaikutusmahdollisuuksiaan ja osaa käyttää niitä hyödykseen.

Kuvaus:

Samoaja tutustuu mahdollisuuksiinsa toimia ja vaikuttaa kotikunnassaan. Hän tutustuu erilaisiin yhteisöihin, järjestöihin ja palveluihin, jotka liittyvät nuorten elämään ja arvioi niiden tärkeyttä omassa arjessaan.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka: muu sopimuksen mukaan
Taitoalueet: Kansalaistaidot Sosiaaliset taidot Vaikuttaminen Yhteiskunta
Kesto: 1 h
Kasvatustavoitteet: Ihmisyyden arvostaminen Järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen
Johtajan tehtävä: Vartion johtaja valitsee vartion kanssa vartiolle sopivan toteutusvinkin ja sopii luotsin kanssa ennakkovalmisteluista. Vartionjohtaja sopii tapaamiset tai selvittää nuorisovaltuuston kokousajat ja tiedottaa vartiolle aikataulusta. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa tarvittaessa vartionjohtajaa järjestämään aktiviteetin.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Osana yhteiskuntaa

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Nuorisovaltuusto.Tutustumme kotikunnan nuorisovaltuustoon tai nuorisoparlamenttiin ja osallistumme valtuuston tai parlamentin toimintaan joko jäsenenä tai aloitteentekijänä.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Tapaamme kunnan nuorisotyöntekijän, jolle olemme valmistelleet kysymyksiä liittyen hänen työhönsä. Esitämme parannusehdotuksia toimintaan tai kiitämme hyvästä yhteistyöstä partion ja nuorisotoimen välillä.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Selvitämme, milloin kunnanvaltuusto kokoontuu ja mitä kokouksissa päätetään. Mahdollisuuksien mukaan osallistumme kokoukseen tai pyydämme valtuutetun vierailulle luoksemme kololle. Luotsi auttaa ottamaan yhteyttä kunnanvaltuuston jäseniin.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Tutustumme toiseen kolmannen sektorin meille vieraaseen järjestöön. Esimerkkejä ovat Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, SPR tai VPK, poliittiset nuorisojärjestöt, 4H, vammaisjärjestöt tai kylätoimikunta. Vierailemme yhdistyksen tapahtumassa tai kokouksessa. Miksi nuoret valitsevat erilaisia yhdistyksiä, joissa toimia?

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Tutustumme seurakuntaan, seurakunnassa vaikuttamiseen ja päätöksentekoon. 16-vuotias samoaja, joka on konfirmoitu ja seurakunnan jäsen, voi jo äänestää seurakuntavaaleissa. Miksi samoajan kannattaa äänestää ja mihin sillä voi vaikuttaa? Kutsukaa seurakunnan luottamushenkilö, työntekijä tai ehdokas kertomaan seurakuntavaaleista ja niiden käytännöistä. Jos vaalit ovat lähellä, tutustukaa vaalikoneeseen ja oman seurakuntanne ehdokkaisiin. Voitte myös osallistua yleisölle avoimeen kirkkovaltuuston kokoukseen.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Lisää vinkki

Lisää liite