Seikkailija ymmärtää jätteiden lajittelun ja kierrättämisen tärkeyden.

Valikko

Roskapörssi

Tavoite: Seikkailija ymmärtää jätteiden lajittelun ja kierrättämisen tärkeyden.

Kuvaus:

Seikkailija oppii järkevän jätelajittelun alkeet ja tietää, miksi lajitellaan.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka: Kolo muu Ulkona
Taitoalueet: Ympäristö
Kesto: 10 min
Kasvatustavoitteet: Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Sampo kannustaa jätteiden vähentämiseen ja niiden oikeaoppiseen lajitteluun Vartionjohtaja miettii yhdessä vartionsa kanssa, miten he voisivat itse vähentää syntyvän jätteen määrää? Ideoita voi kirjoittaa ja kuvittaa A3-posteriin.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Etelä

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Sampo kertoo seikkailijoille, miten tärkeää ympäristön ja meidän jokaisen kannalta jätteen oikeanlainen käsittely on. Suomessa tuotettavan kotitalousjätteen määrä oli 2004 noin 2,3 miljoonaa tonnia eli n. 450 kg / asukas - myös jokainen lapsi ja vauva! Oikeanlainen jätteen hävittäminen ja uudelleenkäyttö säästää siis ympäristöä huomattavan paljon. Vuoden 2004 määrästä 28 % kierrätettiin materiaalina, 8 % energiana, 2 % poltettiin ilman energian talteenottoa ja 63 % meni kaatopaikalle.

Sampo ohjestaa vartioita keksimään tapoja vähentää jätettä, ja seikkailijat pohtivat jätteen synnyn ehkäisyä ja kierrätystä.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Eri aineet hajoavat luonnossa hitaasti. Esimerkiksi paperin hajoaminen kestää paksuudesta riippuen 1 – 5 vuotta. Öljyn hajoaminen vie aikaa noin vuoden ja peltipurkkien yli 15 vuotta. Muovi, tekokuidut ja lasi ovat melkein ikuisia. Ei siis ole yhdentekevää, mitä jätteille tapahtuu. Kierrätys säästää luonnonvaroja ja vähentää saasteita.

Esimerkkejä: Energiaa säästyy 95 prosenttia, kun alumiini valmistetaan romusta eikä malmista. Palautuspullo käytetään n. 30 kertaa. Paristojen kierrätys estää haitallisten aineiden pääsyn luontoon. Kierrätys säästää myös metsiä: esimerkiksi yksi tonni kierrätyspaperia säästää 16 puuta sekä runsaasti vettä ja energiaa.

Vartiossa mietitään, mitä kololla, lippukunnan kämpällä ja kotona tapahtuu ruoantähteille, jätepaperille, lasipurkeille ja -pulloille, peltijätteelle, metalliromulle, jätemaalille, paristoille tai vanhoille vaatteille.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Seikkailijat sopivat yhdessä tarkkailevansa kuluttamista. Jätteen vähentäminen onnistuu ajattelemalla esim. vaateostoksia etukäteen. Kaikkien vaatteiden ei kannata ostohetkellä olla tismalleen sopivia, vaan mieluummin hieman isoja, jotta ne mahtuisivat päälle pidempään. Näin vähennetään jätekuormaa! Muita hyviä vähennyskohteita ovat karkit, jotka myydään ilman paperikääreitä, tai vaikkapa limujen oston lopettaminen - tekee hyvää myös hampaille!

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Seikkailijat tekevät yhdessä jätelupauksen eli pyrkii kahden viikon ajan vähentämään roskien tuottamista. Esim. jukurtti ostetaan kotiin litran pakkauksissa ja kaupassa käydään kangaskassien kera, jottei tulisi turhaa muoviroskaa. Seikkailija voi vaikuttaa myös vanhempiensa kulutustottumuksiin!

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Kierrätykseen ja jätteiden lajitteluun voi syventyä tekemällä joukkueen kanssa kierrätys-taitomerkin

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Lisää vinkki

Lisää liite