Seikkailija löytää ilon, jota toisen huomioiminen antaa.

Valikko

Yhteinen välipala

Tavoite: Seikkailija löytää ilon, jota toisen huomioiminen antaa.

Kuvaus:

Seikkailija yllättää perheensä järjestämällä yhteisen välipalan, johon hän on leiponut syötävää.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Ei pakollinen
Paikka: muu
Taitoalueet: Päivän hyvä työ Ruokakulttuuri Ruuan valmistus
Johtamistaito: Itsensä johtamisen taidot Organisointitaidot Visiointitaidot Vuorovaikutustaidot
Kesto: 2 h
Kasvatustavoitteet: Järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen Rehtiys
Johtajan tehtävä: Sampo etsii sopivan reseptin. Sampo vastaa turvallisuudesta, jos leipomista harjoitellaan kololla. Vartionjohtaja jakaa tehtävät vartiossaan.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Palvelu

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Vartiot harjoittelevat välipalan valmistelua ja leipomista. Erityisruokavalio huomioidaan. Seuraavassa tapaamisessa käydään läpi perheiden reaktiot.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Korvapuustit
Ainekset:
5 dl maitoa
2 dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
50 g hiivaa
13-15 dl vehnäjauhoja
150-200 g leivontamargariinia
Täyte:
100 g leivontamargariinia
1 dl sokeria
2 rkl kanelia
Voiteluun:
kananmunaa
Pinnalle:
raesokeria

Ohje:

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhot ja huoneenlämpöinen margariini. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan.
Kauli taikinapala suorakaiteenmuotoiseksi levyksi (30 x 60 cm). Levitä taikinalevylle puolet huoneenlämpöisestä margariinista sekä sokerista. Ripottele päälle kanelia. Kääri levy pitkältä sivulta alkaen tiukaksi rullaksi. Nipistä saumakohta hyvin kiinni ja jätä sauma pöytää vasten.
Leikkaa rullasta terävällä veitsellä vinottain paloja, jotka ovat leveämmältä puolelta 4-5 cm ja kapeammalta noin 2 cm. Nosta palat pystyyn niin, että kapeampi puoli tulee ylöspäin. Paina molemmilla peukaloilla pullan päältä taikina aivan pohjaan asti.
Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle. Leivo toinen taikinapala samalla tavalla. Anna pullien kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Voitele pullat kananmunalla ja koristele raesokerilla.
Paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Sämpylät
Ainekset
5 dl maitoa
1 1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria tai hunajaa
25 - 50 g hiivaa
3 dl kaurahiutaleita
n. 7 dl sämpyläjauhoja
1/2 dl juoksevaa margariinia

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon suola, sokeri ja hiiva. (Suuremmalla hiivamäärällä taikina nousee nopeammin.)

Lisää kaurahiutaleet ja vähitellen sämpyläjauhot. Alusta taikinaan lopuksi margariini. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi, näin syntyy kuohkeita sämpylöitä. Peitä liinalla, anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina 18 osaan. Pyörittele paloista sämpylöitä. Kohota hyvin liinan alla. Jos haluat, voitele sämpylät maidolla ja ripota pinnalle kaurahiutaleita tai seesaminsiemeniä.

Paista uunin keskiosassa 225 asteessa n. 12 min.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Ellei kololla ole uunia voitte leipoa iranilaisia leipiä.

Ainekset:
4 dl vehnäjauhoja
10 g tuoretta hiivaa
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria
1 1/2 – 2 dl haaleaa vettä

Sekoita kulhossa jauhot, suola ja sokeri.
Murenna mukaan hiiva. Lisää seokseen vettä niin paljon, että syntyy kiinteä, mutta pehmeä taikina.
Jatka vaivaamista kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
Kohota taikinaa liinalla peitettynä, lämpimässä paikassa noin tunti.
Jaa taikina 10–12 osaan ja kauli paloista jauhotetulla alustalla noin 1 mm paksuisia pyöreitä leipiä.
Paista leivät paksupohjaisessa paistinpannussa, kovalla lämmöllä, molemmin puolin niin, että leivistä tulee ruskeapilkkuisia. Puhdista pannu silloin tällöin talouspaperilla. Leipiä voi paistaa myös trangialla tai nuotiolla.
Pane valmiit leivät vadille, liinan alle ja tuo ne myös peitettyinä tarjolle. Leivät kuivuvat helposti.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Lisää vinkki

Lisää liite