Seikkailija tuntee keskeisimmät partiotarinat.

Valikko

Legendaarista

Tavoite: Seikkailija tuntee keskeisimmät partiotarinat.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu keskeisimpiin partiotarinoihin (B-P:n tarina, Pyhän Yrjön tarina, Kimin tarina, Tarina sammakosta kermasaavissa) ja niiden opetuksiin.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka: Kolo muu
Taitoalueet: Henkisyys Partiokulttuuri
Johtamistaito: Visiointitaidot
Kesto: 1 h
Kasvatustavoitteet: Ihmisyyden arvostaminen Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen Maailmankatsomus
Johtajan tehtävä: Sampo tutustuttaa seikkailijat partiotarinoihin ja ohjaa heidät huomamaan opetukset tarinoiden taustalla. Tarinoiden kertominen vaatii taitoa. Paras kertojan paikka on kuulijoista muodostuvan puoliympyrän keskipisteessä. Katsekontakti vetää kuulijat mukaan kertomukseen, samalla kertoja näkee kuulijoiden reaktiot. Kertominen kannattaa tehdä omin sanoin, ei suoraan lukien. Puhua kannattaa hitaalla rytmillä, selkeästi ja yksinkertaisin lausein. Tauko on tehokeino. Tauko korostaa edellä sanottua ja antaa kuulijalle aikaa ymmärtää. Äänenkäytöllä, kynttilöillä ja muulla rekvisiitalla luodaan tunnelmaa. Iloiset asiat kerrotaan hymyä äänessä ja kun tarinassa huudetaan, korottaa kertojakin ääntään. Tarinat kuuluvat olennaisena osana partioon. Keskeisimpiä partiotarinoita ovat B-P:n tarina sekä Pyhän Yrjön tarina. B-P ihaili entisaikojen ritareita. Ritarius vaati, että nuoret on kasvatettava suorittamaan ilomielin raskaimmat ja halvimmatkin tehtävät ja tekemään hyvää toisilleen. B-P:n mielestä ritarit olivat todellisia partiolaisia, koska he kuolivat mieluummin kuin elivät kunniattomasti. Siksi hän laati partiolaisille oman lain ritarilain pohjalta. Ritarien ja partiolaisten suojeluspyhimys on Pyhä Yrjö. Pyhä Yrjö on partiolaisten esikuva siksi, että hän auttoi lähimmäisiään ja taisteli pahaa vastaan. Esikuvansa tavoin partiolaistenkin tulisi tehdä vähintään yksi hyvä työ päivässä. Muita partiotarinoita löytyy esimerkiksi Reijo Takamaan kirjasta Kärppävartion tarinoita sekä B-P:n Partiopojan kirjasta. Tutustua voi myös lippukunnan omiin tarinoihin ja historiikkeihin.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Pohjoinen

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Vartio pelaa pantomiimipeliä. Sampo kirjoittaa ennen kokousta lapuille tarinoiden nimet, kaikkien päähenkilöiden nimet ja satunnaisia muita tarinoihin liittyviä sanoja. Sanojen määrän pitää olla jaollinen vartioiden määrällä. Sanat laitetaan pussiin. Kisataan vartioittain: Yksi seikkailija vuorollaan nostaa lapun ja esittää pantomiimilla sanan. Ensimmäisenä oikein arvannut vartio saa pisteen. Eniten pisteitä saanut voittaa.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Partiotarinoista voi piirtää sarjakuvan tai tehdä valokuvasarjan, kuvakertomuksen tai muovailuvahamallin tarinan aiheesta. Monilla puhelimilla tai tableteilla pystyy helposti kuvaamaan oman elokuvan tai tekemään elokuvatrailerin partiotarinoiden aiheista.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Vartio tekee tarinasta tietokilpailun, aukkotehtävän tai sanaristikon. Niistä voi myös tehdä hulvattomampia versioita keksimällä hassuja adjektiiveja alkuperäisten tilalle.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Vartio valmistaa tarinasta näytelmän esimerkiksi lippukunnan Yrjönpäivä-juhlaan. Esityksen lisäksi kannattaa panostaa lavasteisiin ja rekvisiittaan.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Vartio lukee Pyhän Yrjön tarina ja pohtii sen jälkeen hyvän ja pahan esiintymistä maailmassa. Tämän jälkeen vartio etsii sanomalehdistä tai netistä hyviä ja huonoja uutisia ja tekee niistä kuvataulun. Samalla voi miettiä, miten voi itse toimia partiolaisina hyvän puolella.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Lisää vinkki

Lisää liite