Seikkailija osaa yhdessä partiokaverin kanssa käyttää turvallisesti retkikeitintä. Hän toimii yhteistyössä muiden kanssa.

Valikko

Retkikeitin

Tavoite: Seikkailija osaa yhdessä partiokaverin kanssa käyttää turvallisesti retkikeitintä. Hän toimii yhteistyössä muiden kanssa.

Kuvaus:

Seikkailija tutustuu lippukunnan käytössä olevaan retkikeitinmalliin (esim. trangiaan) ja oppii kokoamaan, purkamaan ja pakkaamaan sen. Seikkailija tutustuu myös keittimen polttoaineen turvallisuusmääräyksiin ja retkikeittimen huoltamiseen.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka: Kolo metsä muu
Taitoalueet: Erä- ja leiritaidot Ruokakulttuuri Sosiaaliset taidot
Johtamistaito: Vuorovaikutustaidot
Kesto: 45 min
Kasvatustavoitteet: Elämänhallinta Järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Sampo huolehti paikalle tarvittavat välineet. Hän opettaa asian tarvittaessa vartionjohtajille sekä huolehtii paloturvallisuudesta.Vartionjohtajan tehtävänä on varmistaa, että kaikki vartion jäsenet pääsevät kokeilemaan keittimen käyttöä. Jokaisen tulee osata kasata ja purkaa keitin sekä käyttää sitä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Pohjoinen

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Trangiapopcornit: Popcornien tekemisestä retkikeittimellä saa helpon ja hauskan 1,5 tunnin seikkailijakokouksen tai ohjelman retkelle. Jos retkikeittimet eivät vielä ole seikkailijoille tuttuja, on tehtävän aluksi hyvä tutustua keittimen toimintaan ja kokoamiseen. Muussa tapauksessa seikkailijat voi siirtyä suoraan popcornien valmistukseen. Öljyä laitetaan kattilan pohjalle niin, että pohja peittyy. Joukkoon lisätään myös maissinjyviä niin, että pohja peittyy. Kattilaa kuumenentamalla popcornit valmistuvat. Kansi on syytä pitää paikoillaan, jotta popparit eivät lennä ulos. Popcornit ovat nopeasti valmistuva herkku, jota tehdessä keitin tulee hyvin tutuksi. Jos keittimiä on tarpeeksi voi jokainen tehdä vaikka oman annoksen. Seikkaijoita on syytä muistuttaa, että varovat popcornien pohjaanpalamista. Joka tapauksessa on syytä jättää hyvin aikaa keittimen tiskaamiselle.

24.2.2017

Jokainen seikkailija kokoaa keittimen käyttökuntoon ja pakkaa sen jälleen pakettiin. Jos vartio pitää kisailusta, voidaan joko jokaisen omasta suorituksesta tai vartion kokonaissuorituksesta ottaa aika.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Kun seikkailijat ovat jo harjoitelleet keittimen kokoamista, voidaan kokoamista vaikeuttaa. Kustakin vartiosta yksi seikkailija vuorollaan yrittää kasata retkikeittimen silmät sidottuna muiden vartion jäsenten antaessa ohjeita. Myös tämä harjoitus voidaan käydä kisana.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Kun seikailijat ovat tutustuneet omassa lippukunnassa yleisimmin käytettyyn keittimeen, kannattaa jollakin retkellä tehdä heille tutuksi myös muita keitinvaihtoehtoja. Joukkuen voi tutustua esimerkiksi bensakeittimiin, erimallisiin kaasukeittimiin, risukeittimeen ja niin edelleen.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Parhaiten keitintä oppii käyttämään tositoimissa. Vartio valmistaa jauhelihakeittoa alusta alkaen itse. Jauheliha ruskistetaan keittimen paistinpannulla ja sen jälkeen keitetään perunat sekä muut keittoon halutut juurekset kypsiksi. Keitto maustetaan esimerkiksi suolalla ja pippurilla sekä joukkoon lisätään kypsä jauheliha.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Lisää vinkki

Lisää liite