Tarpoja osaa toimia leikin johtajana ja ohjata yhteisiä leikkejä. Tarpoja tuntee monta hyvää leikkiä.

Valikko

Suhde toiseen: Leikinjohtaja

Tavoite: Tarpoja osaa toimia leikin johtajana ja ohjata yhteisiä leikkejä. Tarpoja tuntee monta hyvää leikkiä.

Kuvaus:

Tarpojat toimivat vuoron perään leikinjohtajina. Jokainen opettaa vuorollaan yhden leikin joko omalle vartiolleen tai nuoremmille ryhmille. Samalla tarpojat oppivat uusia leikkejä.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Ei pakollinen
Paikka: kolo leiri muu retki
Taitoalueet: Esiintyminen Johtaminen Leikit Luova ajattelu Partiokulttuuri Sosiaaliset taidot
Kesto: 30 min
Kasvatustavoitteet: Ihmisyyden arvostaminen Järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja auttaa tarpojaa löytämään (internetistä tai leikkikirjoista) leikkejä, joita he voivat leikkiä ja myös opettaa muille. Hän valitsee sopivan hetken jokaiselle vetää leikkinsä. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa vartionjohtajaa löytämään aikaa jokaiselle tarpojalle vetää leikkinsä ja on tarvittaessa yhteydessä toisiin luotseihin, sampohin tai akelohin, jos tarpoja haluaa vetää leikkinsä jollekin muulle ryhmälle kuin omalle vartiolle.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luovuus -tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Aktiviteetin voi toteuttaa niin että yksi tarpoja vetää leikin aina yhden kokouksen yhteydessä tai vaihtoehtoisesti tarpojavartio pitää leikkimiskokouksen, jossa jokainen vuorollaan vetää leikin. Tarpojat voivat myös vetää leikkinsä retkellä tai nuoremman ryhmän kokouksessa.

27.3.2017

Oppia leikin kautta. Tarpojat keksivät leikin, jonka avulla voi oppia jonkun partiotaidon, kuten trangian käytön, solmuja tai veneen osat. Kun tarpojavartio on viilannut leikin yksityiskohdat kuntoon, se vetää leikin nuoremmalle ryhmälle.

27.3.2017

Vanhat leikit. Jos kololta tai kirjastosta löytyy oikein vanhoja leikkikirjoja, voi tarpoja selailla niitä ja löytää leikkejä, joita partiolaiset leikkivät 1950-luvulla tai 1920-luvulla. Vartio voi leikkiä leikin ja katsoa miten hyvin sen toimii nykypäivänä. Myös Baden-Powellin Partiopojan käsikirjassa on erilaisia harjoituksia, joiden toimivuutta voi testata nykypäivänä.

27.3.2017

Perinteinen ulkoleikki. Tarpoja johtaa ulkoleikin, jota kukaan tai useimmat vartiossa eivät ole ennen leikkineet. Se voi esimerkiksi olla piiloleikki tai hippa. Tarpojan kannattaa miettiä leikkivän ryhmän kokoa ennen valintaansa. Jotkut leikit sopivat parhaiten isoille ryhmille ja toiset toimivat taas pienemmällä ryhmällä.

27.3.2017

Laululeikki. Tarpoja johtaa uuden laululeikin, jota muut lippukunnassa eivät ennen ole kuulleet, tai vaihtoehtoisesti opettaa lippukunnan perinteisen laululeikin uudelle tarpojalle tai nuoremmille, jotka eivät vielä ole leikkiä leikkineet. Tarpoja voi myös sanoittaa vanhan laululeikin uudelleen esimerkiksi tiettyyn partiotapahtumaan paremmin sopivaksi.

27.3.2017

Lisää vinkki

Lisää liite