Tarpoja tuntee olonsa turvalliseksi leiri- ja eräolosuhteissa. Hän osaa pystyttää yleisimmät majoitteet.

Valikko

Suhde itseen: Majoitteet

Tavoite: Tarpoja tuntee olonsa turvalliseksi leiri- ja eräolosuhteissa. Hän osaa pystyttää yleisimmät majoitteet.

Kuvaus:

Tarpoja harjoittelee pystyttämään lippukunnan erilaisia majoitteita sekä yöpymään niissä. Hän osaa huoltaa majoitteen retken jälkeen.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Ei pakollinen
Paikka: metsä retki
Taitoalueet: Erä- ja leiritaidot Itsestä huolehtiminen Kansalaistaidot Partion taidot
Kesto: viikonloppu
Kasvatustavoitteet: Elämänhallinta Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja opastaa ja neuvoo tarpojia eri majoitteiden pysytyksessä. Hän huolehtii varusteiden mukaan ottamisesta retkelle. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa tarvittaessa retkivalmisteluissa sekä majoitteiden pystytyksissä. Hän voi myös vinkata hyvistä retkikohteista. Luotsi huolehtii retken turvallisuudesta yhdessä vartionjohtajan kanssa. Hän myös huolehtii siitä, että tarpojien erilainen retkikokemus tulee huomioiduksi aktiviteettia tehtäessä. Tarkoitus on, että vasta partion aloittanut tarpoja pääsee aktiviteetissa kokeilemaan yleisempiä yöpymistapoja, ja puolestaan seikkailijaikäkaudessa jo monenlaista kokeilleet tarpojat haastavat itsensä harvinaisemmassa yöpymistavassa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Selviytyminen -tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Kaminateltta. Tarpojat itse pystyttävät majoitteen johtajan avustuksella ja asentavat kaminan turvallisesti. Ennen yöpymistä kerrataan kipinämikon tehtävät ja turvallisuuteen sekä nukkumismukavuuteen vaikuttavat tekjät. Yöpymisen jälkeen kamina huolletaan ja teltta kuivataan. Lisätietoja kaminateltasta ja sen huoltamisesta saa Reppu-kirjasta.

2.1.2017

Avotulimajoite. Tarpojat itse pystyttävät majoitteen, esimerkiksi laavun, louteen tai erätoverin. Johtaja auttaa tarvittaessa. Majoitteessa myös yövytään, jonka jälkeen tarpojat huolehtivat majoitteen kuivatuksesta.

2.1.2017

Vaellusteltta. Tarpojat pystyttävät itse vaellusteltan ja myös yöpyvät siinä retkellä. Leiriytymispaikan valintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota. Lisäksi nukkumaan mennessä on hyvä leikkiä jokin leikki, jossa kaikille tulee lämmin. Tarpojien kanssa on myös hyvä käydä läpi, miten makuupussiin tulee pukeutua.

2.1.2017

Kiintolaavu. Tarpojavartio yöpyy retken aikana kiintolaavulla, kiinteässä kodassa, kammissa tai autiotuvalla. Tarkoitus on oppia samalla huolehtimaan avointen ja yhteisten retkeilypaikkojen siisteydestä ja jättämään majoitustilat parempaan kuntoon kuin tullessa. Lähes jokaisesta kansallispuistosta tai retkeilyalueelta löytyy kiintolaavu, kota tai kammi, jossa voi yöpyä.

2.1.2017

Lisää vinkki

Lisää liite