Tarpoja tunnistaa tilanteet, joissa tarvitaan apua. Hän tuntee erilaisia keinoja hälyttää apua.

Valikko

Suhde toiseen: Hätäviestintä

Tavoite: Tarpoja tunnistaa tilanteet, joissa tarvitaan apua. Hän tuntee erilaisia keinoja hälyttää apua.

Kuvaus:

Tarpoja harjoittelee viestintää erilaisilla välineillä. Hän ymmärtää, että hätäviestejä ei koskaan saa lähettää turhaan.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Ei pakollinen
Paikka: Kolo
Taitoalueet: Itsestä huolehtiminen Kansalaistaidot
Kesto: 1-2 tuntia
Kasvatustavoitteet: Ihmisyyden arvostaminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja varaa paikalle tarvittavat välineet. Hän perehtyy itse aktiviteetin aiheeseen riittävästi etukäteen tai pyytää paikalle jonkun asiaa paremmin tuntevan. Vartionjohtaja huolehtii paikalle riittävän määrän tarvittavia laitteita. Radiopuhelimilla viestittäessä täytyy muistaa, että liikennöintiä voi kuunnella kuka tahansa. Johtaja huolehtii asiallisesta käyttäytymisestä radioiden kanssa. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa tarvittaessa vartionjohtajaa löytämään ja kutsumaan paikalle jonkun asiaa tuntevan henkilön.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Selviytyminen -tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Aluksen radio. Tarpojavartio opettelee käyttämään lippukunnan veneen radiota. Se opettelee laittamaan laitteen päälle ja etsimään oikean taajuuden. Vartio harjoittelee viestien lähettämistä ja vastaanottamista.

3.1.2017

SOS. Jotta kukaan ei luule harjoittelua todelliseksi hädäksi, kannattaa hätäviestin harjoittelua tehdä jollakin muulla viestillä, kuin aidoilla merkeillä. Käyttää voi esimerkiksi muita morseaakkosia. Vartio harjoittelee lähettämään SOS-viestin mahdollisimman monella eri tavalla. Vartio voi puhaltaa sen pilliin, vilkuttaa sitä taskulampulla ja niin edespäin.

3.1.2017

Hätäviestit maasta ilmaan. Vartio tekee hätämerkin maahan. Se etsii metsästä riittävät ison aukean ja tekee aukealle joko kirjaimet SOS tai ison ristin. Hätämerkin voi tehdä lumeen tallaamalla tai risuista kokoamalla. Harjoittelussa on muistettava, että hätäviestiä ei missään nimessä saa jättää näkyville harjoituksen jälkeen, vaan se on nopeasti hävitettävä.

3.1.2017

Radiopuhelimen käyttö. Tarpojat harjoittelevat laittamaan puhelimen päälle sekä valitsevat yhteisesti sovitun kanavan käyttöönsä. He tutustuvat äänenvoimakkuuden säätimeen. Ryhmien välimatkaa lisäämällä tai maastoesteitä hyödyntämällä radioiden kuuluvuus heikkenee, jolloin saadaan lisähaastetta viestien vastaanottamiseen. Samalla tarpojat pohtivat syitä siihen, miksi kuuluvuus on heikompi. Vartio voi myös opetella käyttämään radioyhteyksissä käytettyä kieltä sekä tavausaakkoset.

3.1.2017

Morseaakkoset. Vartio opettelee tuntemaan morseaakkoset. Hyvä muistisääntö aakkosten opiskeluun on painaa ne mieleen sanoina, joissa vokaalien kesto kertoo morsemerkin pituuden. Kun merkit ovat jo vähän tuttuja, vartio voi lähettää koloillassa viestejä taskulampulla toisilleen käyttäen morseaakkosia. Niitä voidaan viestiä myös pillin vihellyksillä.

3.1.2017

Lisää vinkki

Lisää liite