Tarpoja osaa ottaa vastuun yhteisistä tavaroista ja pitää varusteet kunnossa seuraavalle käyttäjälle. Tarpoja tietää, että kaikkea ei tarvitse ostaa aina uutena.

Valikko

Suhde yhteiskuntaan: Yhteiset varusteet

Tavoite: Tarpoja osaa ottaa vastuun yhteisistä tavaroista ja pitää varusteet kunnossa seuraavalle käyttäjälle. Tarpoja tietää, että kaikkea ei tarvitse ostaa aina uutena.

Kuvaus:

Tarpoja opettelee huolehtimaan ja huoltamaan lippukunnan yleisimpiä retkivarusteita, kuten majoitteita, kirvestä, sahaa ja myrskylyhtyä.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Ei pakollinen
Paikka: Kolo
Taitoalueet: Arkielämän taidot Erä- ja leiritaidot Retkeily Työkalut
Kesto: 2 h
Kasvatustavoitteet: Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja vetää harjoitukset. Tarvittaessa hän kutsuu harjoitusta vetämään sen paremmin tuntevan kokeneemman varustehuoltajan, esimerkiksi lippukunnan kalustonhoitajan. Luotsin tehtävä: Luotsi huolehtii siitä, että aktiviteetin toteutusvinkeistä valitaan vartion jäsenille sopivimmat.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Selviytyminen -tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Myrskylyhty. Tarpoja harjoittelee sytyttämään ja sammuttamaan myrskylyhdyn oikeaoppisesti sekä lisäämään lamppuöljyä. Lisäksi tarpoja harjoittelee irrottamaan lyhdyn lasin sekä lisäämään sydänlankaa.

3.1.2017

Teltan kunnostus. Vartio tarkistaa lippukunnan majoitteiden kunnon. Tarpojat paikkaavat yksin tai pareittain ne majoitteet, joissa on pientä korjattavaa. Vartio tutustuu myös rinkan korjaamiseen. Paikkauksissa tarvitaan esimerkiksi ompeluvarusteet (ompelukone), karhunlankaa, parsintalankaa, nahkaneuloja ja paikkaukseen soveltuvaa materiaalia.  Koloiltaan kannattaa pyytää mukaan joku, jonka tuntee majoitteiden kunnostuksen salat.

3.1.2017

Retkellä käytössä olleet varusteet. Vartio huoltaa vartion käytössä olleet varusteet. Se voi tehdä esimerkiksi seuraavat toimenpiteet:

teltta - kuivaus, puhdistus, köysien kunnon tarkastus ja kunnollinen pakkaaminen

retkikeitin - puhdistus

puukko - teroittaminen

saha - puhdistaminen ja öljyäminen, tarvittaessa hampaiden vääntö

kirves - puhdistaminen, öljyäminen ja teroittaminen

köydet - puhdistaminen suurimmista roskista, koilaaminen

3.1.2017

Teroitus. Vartion tehtävänä on pienryhmissä teroittaa puukko hiomakivellä ja kirves tahkolla. Luotsin tehtävänä on huolehtia aktiviteetin turvallisuudesta ja siitä, että toiminta on turvallisuusohjeiden mukaista.

3.1.2017

Lisää vinkki

Lisää liite