Tarpoja osaa hankkia ruokaa luonnosta.

Valikko

Suhde ympäristöön: Kalastus

Tavoite: Tarpoja osaa hankkia ruokaa luonnosta.

Kuvaus:

Tarpoja kalastaa. Hän opettelee käsittelemään saamansa kalan ja valmistaa saaliistaan ruokaa.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Ei pakollinen
Paikka: retki
Taitoalueet: Arkielämän taidot Luonnontuntemus Ruuan valmistus
Kesto: 3 h
Kasvatustavoitteet: Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on hankkia paikalle tarvittavat välineet ja huolehtia siitä, että mahdollisesti tarvittavat kalastusluvat ovat kunnossa. Halutessaan vartionjohtaja voi pyytää kalastusiltaan avuksi kokeneemman kalastajan. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on varmistaa vartionjohtajalta, että kalastuslupa on kunnossa. Luotsi huolehtii siitä, että turvallisuusasiat otetaan huomioon kalastusretkellä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Selviytyminen -tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Viehekalastus. Tarpoja saalistaa kaloja virvelillä tai perho-ongella. Vartio voi myös valmistaa perhot itse kokeneen perhokalastajan tai netin perhonsidontavinkkien opastamana. Viehekalastusretkelle kannattaa pyytää kokenutta kalastajaa mukaan, jotta hän osaa neuvoa tarpojia viehekalastuksen saloissa ja myös lainata tarvittaessa virveleitä tai perho-onkia sekä vieheitä. Luotsin tehtävänä on huolehtia tarvittavista kalastusluvista. Kalastuksen jälkeen tarpojat harjoittelevat saaliin perkaamista ja valmistavat kaloista iltapalan tai retkiruuan.

3.1.2017

Verkot ja katiska. Vartio kalastaa verkoilla tai katiskalla. Luotsin tehtävänä on huolehtia, että tarvittavat kalastusluvat ovat voimassa. Kokouksen järjestämiseen kannattaa pyytää apua esimerkiksi paikallisesta kalastusyhdistyksestä tai alueen harrastuskalastajilta. Kun vartio on saanut saalista, se harjoittelee myös perkaamaan kalat ja valmistaa niistä ruokaa. Kalat voidaan esimerkiksi harjoitella fileoimaan ja ne voidaan paistaa uunissa tai pannulla kypsiksi.

3.1.2017

Pilkkiminen. Vartio toteuttaa talvella pilkkiretken. Mukaan pilkille kannattaa ottaa kokenut kalastaja, joka osaa opastaa vartiota jäällä liikkumiseen liittyvissä turvallisuusasioissa sekä avannon teossa. Luotsin tehtävänä on huolehtia kokonaisuudessaan retken turvallisuudesta ja esimerkiksi siitä, että jokaisella tarpojalla on mukaan jäänaskalit ja taito käyttää niitä. Vartio valmistaa saaliistaan kalaruokaa esimerkiksi pakkaamalla kalan folioon yhdessä kasvisten, mausteiden ja suolan kanssa. Folionyytti laitetaan nuotioon kypsentymään. Ennen kuin kala syödään, on hyvä varmistaa että se on kokonaan kypsä, sillä joissakin kaloissa voi olla loisia.

3.1.2017

Onkiminen. Vartio lähtee onkiretkelle lähiseudulle. Aktiviteetti voidaan toteuttaa yhden koloillan aikana tai osana retkeä. Vartio kerää yhdessä sopivia syöttejä ja valitsee hyvän onkimispaikan. Vartionjohtajan tehtävänä on huolehtia, että onkia riittää kaikille. Vartio valmistaa saaliinsa syötäväksi. Pieniä kaloja voi esimerkiksi paistaa nuotiolla tikun nokassa tai niistä voidaan valmistaa kalakeittoa retkellä yhdessä keittoon sopivien juuresten ja mausteiden kanssa.

3.1.2017

Lisää vinkki

Lisää liite