Tarpoja tuntee oman ikäkautensa lupauksen ja ihanteet.

Valikko

Tarpojien lupaus ja ihanteet

Tavoite: Tarpoja tuntee oman ikäkautensa lupauksen ja ihanteet.

Kuvaus:

Tapoja tutustuu tarpojien ihanteisiin ja lupaukseen. Hän antaa tarpojalupauksen.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka: kolo retki
Taitoalueet: Partiokulttuuri Symboliikka
Kesto: 2 h
Kasvatustavoitteet: Johonkin kuuluminen ja sitoutuminen Maailmankatsomus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja tiedottaa lupauksenannosta ja ohjeistaa vartiota käytännön asioissa. Vartionjohtaja esittelee tarpojien ihanteet ja lupauksen sisällön tarpojille. Luotsin tehtävä: Luotsi avaa keskustelua lupauksen ja ihanteiden merkityksestä ja auttaa tarpojia niiden pohtimisessa. Luotsi järjestää lupauksenantotilaisuuden tarpojille, jos lupausta ei anneta jossain koko lippukunnan tapahtumassa. Lupauksen voi järjestää tarpojakasteen tai siirtymän päätteeksi esimerkiksi retkellä, vaelluksella tai kaupunkiseikkailussa. Olennaista on, että lupauksenantotilaisuus on tarpojille mieleenpainuva kokemus ja juhlallinen tilaisuus.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Tervetuloa tarpojaksi

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Jotta jokainen tarpoja todella ymmärtää ihanteiden ja lupauksen sisällön, on esimerkiksi iltahiljentymisen yhteydessä hyvä miettiä, mitä ne käytännössä tarkoittavat. Vartionjohtaja tai luotsi voi jakaa jokaiselle yhden kohdan ihanteista ja lupauksesta tai niitä voidaan käsitellä koko ryhmä yhdessä. Tarkoitus on pohtia, mitä esimerkiksi Rakentaa ystävyyttä yli rajojen tarkoittaa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi lippukunnan muiden tarpojien tapaamista KITT-illoissa, mutta mitä se tarkoittaa esimerkiksi koulussa tai kotona?

15.12.2016

Vartionjohtaja ja luotsi näyttelevät ihanteet ja vartion tehtävänä on arvata niiden sisältö. Kun ihanteet ovat tuttuja, voi vartio jakautua pienempiin ryhmiin ja jokainen ryhmä esitellä tai arvuutella ihanteita toisille näytelmien, pantomiimien tai Pictionary-tyylisten piirrosten avulla.

15.12.2016

Vartio kertaa seikkailijoiden ihanteet ja lupauksen. Vartionjohtaja esittelee tarpojaikäkaudessa mukaan tulevat ihanteet. Vartionjohtaja on kirjoittanut etukäteen jokaisen ihanteen omalle lapulle. Vartion tehtävänä on laittaa ihanteet vartion mielestä tärkeysjärjestykseen. Jokainen voi myös valita itselleen tärkeimmän ihanteen ja perustella toisille valintaansa. Koko vartion tärkeysjärjestys kannattaa kirjata ylös esimerkiksi vartion päiväkirjaan. Seuraavan tarpon alussa vartio voi tehdä tehtävän uudelleen ja verrata, muuttuiko järjestys.

15.12.2016

Lisää vinkki

Lisää liite