Tarpoja tuntee yhteiskunnan toimintaa ja hahmottaa erilaisia vaikuttamismahdollisuuksia.

Valikko

Vaikuttaminen

Tavoite: Tarpoja tuntee yhteiskunnan toimintaa ja hahmottaa erilaisia vaikuttamismahdollisuuksia.

Kuvaus:

Tarpoja oppii huomaamaan kehittämiskohteita omassa elinympäristössään. Tarpoja kokeilee erilaisia vaikuttamismahdollisuuksia ja arvioi niiden toimivuutta.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Pakollinen
Paikka: kaupunki kolo muu
Taitoalueet: Kansalaistaidot Yhteiskunta
Kesto: 4 h
Kasvatustavoitteet: Järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja valmistelee aktiviteetin toteutuksen yhdessä tarpojien kanssa. Vartionjohtaja ja luotsi ottavat ennalta yhteyttä tahoon, johon vierailu tehdään. Vartionjohtajan kannattaa ottaa ennalta selvää erilaisista vaikuttamiskanavista yhdessä luotsin kanssa ja miettiä, minkälainen aktiviteetti sopisi vartiolle. Vartionjohtaja pitää huolta, että koko vartio osallistuu aktiviteettiin. Luotsin tehtävä: Aktiviteetin toteutus saattaa vaatia luotsin apua käytännön järjestelyissä. Luotsi tarvittaessa auttaa vartionjohtajaa ja tarpojavartiota suunnitelemaan aktiviteetin toteutusta ennakolta.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Yhteiskunta -tarppo

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Vartio tutustuu vaalimainoksiin. Johtaja voi tuoda kokouksiin kaupungilla jaettuja lehtisiä tai sanomalehden, jossa vaalimainoksia on. Jos käytössä on internet ja tietokone, tarpojat voivat tutustua ehdokkaisiin myös heidän vaalisivujensa kautta.

Mainoksiin voi tutustua esimerkiksi niin, että tarpojat leikkivät ehdokkaiden tuoretta kampanjapäällikköä. Päällikkönä osallistujat pohtivat ehdokkaan mainonnan perusteella, millainen on ehdokkaan kohderyhmän edustaja. Millaisissa kanavissa edustajalle kannattaisi mainostaa? Millaiset teemat kohderyhmän edustajaa kiinnostavat? Tarpojat suunnittelevat ehdokkaalle seuraavan mainoksen. Mainoksen formaatti voi olla mikä vain: vihkonen, lappunen, Snapchat tai esimerkiksi meemi.

6.2.2017

Vartio tekee yhteistyötä paikallisen nuorisovaltuuston kanssa johonkin asiaan vaikuttamisessa. Vartio voi suunnitella julisteita tai tiedotteita ja jakaa niitä lähipiirilleen. Vartio voi myös asettaa keskuudestaan ehdokkaan nuorisovaltuustoon ja suunnitella sekä toteuttaa ehdokkaalle vaalikampanjan.

6.2.2017

Vartio vierailee eduskuntatalossa tai kaupungin/kunnantalossa tai tapaa oman paikkakuntansa kansanedustajia tai kaupungin/kunnanvaltuutettuja. Vartio suunnittelee kansanedustajille tai valtuutetuille kysymyksiä heille tärkeistä asioista. Vartio voi myös tutustua nuorisovaltuustoon ja esittää heille ajankohtaisia kysymyksiä.

6.2.2017

Vartio valitsee jonkin olemassa olevan vaikuttamiskampanjan ja osallistuu siihen. Kampanja voi olla esimerkiksi Lihaton lokakuu, Älä osta mitään -päivä, Autoton päivä tms.

6.2.2017

Vartio valmistelee adressin jonkin asian, vaikkapa ulkoilualueen säilyttämisen puolesta. Vartio suunnittelee kampanjan, jonka avulla adressiin kerätään nimiä. Adressi toimitetaan kunnan päättäjille.

6.2.2017

Lisää vinkki

Lisää liite