Vaeltaja tuntee erilaisia vaatemateriaaleja ja niiden käyttöominaisuuksia ja soveltuvuutta. Hän suunnittelee ja valmistaa itselleen retkeilyvaatteen lähtien liikkeelle käyttötarkoituksesta ja halutuista ominaisuuksista. Vaeltaja pohtii vaatteiden valmistuksen ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia.

Valikko

Retkeilyvaate

Tavoite: Vaeltaja tuntee erilaisia vaatemateriaaleja ja niiden käyttöominaisuuksia ja soveltuvuutta. Hän suunnittelee ja valmistaa itselleen retkeilyvaatteen lähtien liikkeelle käyttötarkoituksesta ja halutuista ominaisuuksista. Vaeltaja pohtii vaatteiden valmistuksen ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia.

Kuvaus:

Vaeltaja suunnittelee ja valmistaa itselleen toimivan retkeilyvaatteen. Hän aloittaa suunnittelun käyttötarkoituksesta ja halutuista materiaaleista, valitsee sopivan materiaalin ja tutustuu tarvittaviin välineisiin ja ompelutekniikkaan. Hän testaa vaatetta käytännössä ja tekee tarvittaessa parannuksia. Vaeltaja pohtii yhdessä vartion kanssa vaatteiden valmistuksen ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Ei pakollinen
Paikka: Kolo muu
Kesto: 10 min
Kasvatustavoitteet: Luontosuhde
Johtajan tehtävä: Jos vartio suorittaa aktiviteetin yhdessä, vartionjohtaja huolehtii käytännön järjestelyistä. Luotsi auttaa tarvittaessa materiaalien, tilojen ja välineiden hankkimisessa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Erätaidot

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Etsimme netistä ja käsityökirjoista ideoita, ohjeita ja valmiita kaavoja. Esimerkiksi reisitaskuhousun kaavan voi muokata perushousujen kaavasta. Pyydämme kokeneemman ompelijan auttamaan vaatteiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Teemme koko vartiolle saman vaatteen esimerkiksi kisa-asusteeksi. Voimme myös tehdä jokaiselle eri vaatteen, jolloin opimme useamman vaatteen valmistuksesta.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Käytämme vaatteen valmistuksessa kierrätysmateriaalia. Muokkaamme jokin oman vanhan vaatteen, tai ostamme kirpputorilta materiaalia uuden vaatteen valmistamiseen.

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Selvitämme miten ja kuka tuottaa ympäristön kannalta kestäviä retkeilyvaatteita. Myös retkeilyvaatebisnes on globaalia, joten siihen liittyy monenlaisia globaalitalouden ongelmia. Pohdimme miten näitä ongelmia voidaan ratkaista? Minkä takia toiset retkeilyvaatteet ovat halvempia kuin toiset? Pohdimme kuinka voimme vaikuttaa omalta osaltamme retkeilyvaatteiden kestävyyteen?

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Lahjoitamme vanhat retkeilyvaatteemme niitä tarvitseville. Retkeilyvarusteet ovat arvokkaita ja niitä tarvitaan vain tietyissä paikoissa tiettyihin aikoihin. Pohdimme miten myös heikommista taloudellisista lähtökohdista tulevat ihmiset pääsisivät mukaan retkeilyn maailmaan? Miten saisimme kaikki koloilla ja varastoissa lojuvat retkeilytarvikkeet mahdollisimman tehokkaasti käyttöön?

Suomen partiolaiset

29.9.2016

Lisää vinkki

Lisää liite