Pienen muoviroskan havainnointi

Suurin osa ympäristön roskasta on muovia. Suuret muoviroskat jauhautuvat luonnossa yhä pienemmiksi hiukkasiksi, lopulta muuttuen niin pieniksi ettei niitä näe paljaalla silmällä.

Pienikokoisten muovikappaleiden havainnointia testataan nyt Suomessa ensimmäistä kertaa. Suomen ympäristökeskus koostaa tuloksista ensimmäisen arvion pienen muovin määrästä Suomen rannoilla.

Pienikokoiset muovit ovat kooltaan 0,5 cm–2,5 cm.

 

NÄIN TEET HAVAINNON

 

  1. Kulje rannalla hitaasti tarkkaillen mahdollisia pieniä roskia. Laita mieleesi kulkemasi matka metreissä.
  2. Roskia ei kannata etsiä aivan vesirajan tuntumasta, vaan hieman ylempää rannalta. Usein niitä löytää eniten siltä korkeudelta, johon aallot korkeimmillaan yltävät.
  3. Kun näet pienen roskan, muodosta sen ympärille 1 m x 1 m -kokoinen ruutu. Voit rajata ruudun esimerkiksi metrin mittaisilla narunpätkillä.
  4. Tarkastele roskia tarkemmin ruudun sisältä koko ruudun pinta-alalta. Voit siirrellä pintahiekkaa varovasti sormilla korkeintaan 1 cm syvyyteen.
  5. Jos haluat tehostaa muovien löytymistä, voit siivilöidä hiekkaa ja/tai tehdä sille tiheyserottelun. Katso ohjeet kohdasta ”hiekan siivilöinti” ja ”hiekan tiheyserottelu”.
  6. Kirjaa tuloksesi ylös Roskalähettiin.
  7. Jatka kävelyä, kunnes löydät uuden roskan ja tee uusi ruutu. Voit jatkaa haluamasi verran ja raportoida useamman ruudun. Jos havaitsijoita on useita, voitte jakaa rannan niin, että kukin kävelee eri alueella tekemässä ruutuja.

 

Etkö löydä pieniä muoviroskia? Ei hätää, voit tehdä pistokokeita!

Tee pistokoe valitsemalla satunnainen kohta rannalta, johon teet ruudun. Tarkastele ruudun roskia em. tavalla. Parhaan tuloksen saat tekemällä useamman pistokokeen ja käyttämällä tiheyserottelua. Erityisesti rannan pienet muovipelletit saattavat yllättää löytymällä vasta tiheyserottelun avulla! Jos et löydä roskia, muista silti raportoida havaintosi, että roskia ei löytynyt.

HIEKAN SIIVILÖINTI

 

Siivilöimällä hiekkaa pääset eroon kaikesta pienemmästä hiekasta, jolloin mahdolliset roskat löytyvät paremmin. Voit käyttää mitä tahansa siivilää, jonka silmäkoko on alle 0,5 cm. Halutessasi voit ommella hyttysverkosta siiviläpussin. Hyttysverkon silmäkoko on n. 2 mm ja sitä saa esimerkiksi rautakaupasta. Kerää hiekka ruudusta lapiolla 1 cm syvyydeltä koko pinta-alalta ja ravistele. Kannattaa ravistella pieni määrä hiekkaa kerralla, jotta pussi ei rikkoudu. (Muovipelletit ovat kooltaan 2–5 mm ja pienestä koostaan huolimatta ne voi raportoida pienen roskan havainnoissa. Jos verkon silmäkoko on riittävän pieni, voit löytää myös pellettejä.)

HIEKAN TIHEYSEROTTELU

 

Tiheyserottelun avulla voidaan kevyet muovit erottaa painavasta hiekasta. Painava hiekka painuu pohjalle, kun taas kevyet muovit jäävät kellumaan veden pinnalle.

 

1. Täytä 10 litran ämpäri puolilleen vettä rannasta.

2. Lapioi hiekkaa 1 cm syvyydeltä koko ruudun pinta-alalta ämpäriin, jossa on vettä. Lisää hiekka ämpäriin varovasti sirottelemalla, jotta muovit eivät painu hiekan mukana pohjalle. Jos siivilöit hiekan ensin, laita tiheyserotteluun vain siivilään jäänyt aines.

3. Tarkastele vedenpintaa ämpärissä. Löydätkö roskia? Kuvassa näkyy kelluvaa pientä muoviroskaa: sininen epämääräisen muotoinen muovi, pellettejä ja valkoista styroksia.

4. Voit myös kerätä teesiivilällä pinnalle jääneitä kappaleita ja tarkastella niitä lähemmin.

TARVIKKEET

 

  • 4 kpl 1 m mittaisia narunpätkiä, joilla ruutu rajataan
  • siivilöinti: lapio, siivilä/siiviläpussi, jonka silmäkoko 2 mm tai korkeintaan 5 mm
  • tiheyserottelu: lapio, ämpäri, vettä rannasta, toinen astia/kannu veden ottamiseen
  • raportointikaavake ja kynä tai älypuhelin

NÄIN RAPORTOIT HAVAINNON

 

Havainnot raportoidaan Roskalähetillä: https://www.roska.app/tabs/home

 

1. Aseta havaintopaikka mustan rastin kohdalle ja tarkenna riittävän lähelle.

2. Lisää havainto painamalla oikeasta yläkulmasta + merkkiä.

3. Täytä kaikki tarvittavat tiedot. Muista lisätä SPARKA-tunniste lomakkeeseen.

4. Jos löydät muovipellettejä, voit halutessasi raportoida ne lisäksi erillisellä Roskalähetistä löytyvällä lomakkeella.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry