Sinilevähavaintojen ilmoittaminen on helppoa ja tärkeää! Ilmoittamasi havainnot tulevat suoraan viranomaisten ja kansalaisten käyttöön. Tietoja hyödynnetään mm. valtakunnallisessa sinileväseurannassa. Ihmisten terveyteen liittyvästä uimavesien seurannasta vastaavat kunnat Valviran ohjeiden mukaan.
KEPPITESTI Koeta kepillä, onko levämassa kiinteää ja voiko sitä nostaa. Jos levä jää roikkumaan keppiin, on kyseessä vaaraton rihmamainen levä. Sinilevä sen sijaan hajoaa kosketuksesta hiukkasiksi.
LASITESTI Ota leväistä vettä lasiin tai lasipurkkiin ja anna sen seistä noin tunnin liikkumatta. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, on kyseessä sinilevä.
EI SINILEVÄÄ Veden pinnalla tai rantaveden rajassa ei ole havaittavissa sinilevää. Näkösyvyys on normaali. Tämä havainto on myös tärkeä, ja se kannattaa ilmoittaa!
HIEMAN SINILEVÄÄ Sinilevää on havaittavissa vihertävinä hiutaleina tai tikkuina vedessä. Levää näkyy, jos vettä ottaa läpinäkyvään astiaan. Rannalle on saattanut ajautua kapeita leväraitoja.
RUNSAASTI SINILEVÄÄ Levä heikentää näkösyvyyttä. Vesi on selvästi leväpitoista tai veden pinnalle on kohonnut pieniä levälauttoja tai rannalle on ajautunut leväkasaumia.
ERITTÄIN RUNSAASTI SINILEVÄÄ Levä muodostaa laajoja levälauttoja tai sitä on ajautunut rannalle paksuiksi kasaumiksi.
Lataa kuvitettu sinilevän havainto-ohje tästä
Voit hyödyntää sitä joko tulostettuna rannalla tai älypuhelimelle tallennettuna. Voit myös tulostaa ja laminoida kyltin seuranatapaikallenne jatkuvaan käyttöön. Tällöin voit kirjata kyltin tyhjään kohtaan myös havaintopaikan nimen ja tunnuksen. Nimen ja tunnuksen saat Havaintolähetistä.
Raportoi havainnot Havaintolähetillä (www.jarviwiki.fi/havaintolahetti). Tarvittaessa löydät tarkemmat ohjeet Havaintolähetin käyttöön omalta sivulta.
Muista käyttää tunnistetta #partioscout
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry
Pikalinkit