Sanoista tekoihin! Tavoite 1: Ei köyhyyttä

Tavoite partiolaiselle

Partiolainen tietää, miten äärimmäistä köyhyyttä voidaan poistaa. Partiolainen edistää kaikkien yhtälaista oikeutta taloudellisiin resursseihin, mahdollisuutta peruspalveluihin sekä köyhien asemaa edistäviä ja sukupuolten tasa-arvoa huomioivia toimintatapoja. 

Partiolainen oppii, että nykymittarien mukaan äärimmäinen köyhyys tarkoittaa sitä, että ihminen joutuu elämään alle 1, 25 dollarilla eli noin 1,1 eurolla päivässä. Tällä rahalla on selviydyttävä myös asumisen ja mahdollisen sairastumisen kuluista. Kestävän kehityksen Agenda 2030 tavoitteena on poistaa näin äärimmäinen köyhyys koko maailmasta.  

Lähde: Suomen YK-liitto 

 

SUDENPENNUT

Toteutusvinkki 

Sudenpennut tutustuvat eri elintarvikkeiden hintoihin kolon lähikaupassa tai nettikaupassa. Jos laumalla on rahaa, voi jokainen sudenpentu harjoitella rahankäyttöä kaupassa käyttämällä euron johonkin elintarvikkeeseen. Sudenpennut tekevät harjoituksen siitä, miten ruokittaisiin vaikkapa kokonainen perhe, jos rahaa olisi vain yksi euro. Akelan johdolla sudenpennut keskustelevat siitä, mitä eri keinoja köyhyyden poistamiseen on: palkkatyö, eläkejärjestelmä, sairausvakuutuskassa ja erilaiset sairauspäivärahat ja kuntoutustuet, työttömyysturva, opintotuki, lapsilisä, ilmainen kouluruoka. Sudenpennut saavat tietää, mistä rahat erilaisiin tukiin tulevat – veroista. Kauppakuiteista voidaan tutkia verojen osuutta, sekä selittää että myös palkasta, eläkkeestä, lähes kaikesta tulosta aikuiset maksavat veroa. Äärimmäisessä köyhyydessä eläviä perheitä voi auttaa myös hyväntekeväisyyden tai kehitysyhteistyön avulla. Akela esittelee esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäivä -keräyksen johon sudenpennut voivat tutustua sekä myös kerääjinä tai lauman rahoista lahjoittajina osallistua. 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

SEIKKAILIJAT

Toteutusvinkki 

Seikkailijajoukkue jakautuu kuvitteellisiksi perheiksi, joissa jokaisessa on 3-6 jäsentä.  Sammon johdolla seikkailijaperheet pohtivat, miten perhe voisi elää käytettävissä olevalla rahasummalla eli 1,1 euroa/perheenjäsen/päivä. Noin 1/3 perheen varoista menee asumisen kustannuksiin. Seikkailijat tutkivat kaupassa, mitä tavalliset elintarvikkeet maksavat ja mitä perhe voisi syödä. Aktiviteetin voi tehdä oikeassa kaupassa tai nettikaupassa. 

Sammon johdolla seikkailijat keskustelevat siitä, mitä eri keinoja köyhyyden poistamiseen on: palkkatyö, eläkejärjestelmä, sairausvakuutuskassa ja erilaiset sairauspäivärahat ja kuntoutustuet, työttömyysturva, opintotuki, lapsilisä, ilmainen kouluruoka. Seikkailijat saavat tietää, mistä rahat erilaisiin tukiin tulevat – veroista. Kauppakuiteista voidaan tutkia verojen osuutta sekä selittää, että myös palkasta, eläkkeestä ja lähes kaikesta tulosta aikuiset maksavat veroa. Äärimmäisessä köyhyydessä eläviä perheitä voi auttaa myös hyväntekeväisyyden tai kehitysyhteistyön avulla. Sampo esittelee esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäivä -keräyksen johon seikkailijat voivat tutustua sekä myös kerääjinä tai seikkailijajoukkueen rahoista lahjoittajina osallistua. 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

TARPOJAT

Toteutusvinkki 

Tarpojat tutustuvat eri maiden ruokien hintoihin nettikauppoja tutkimalla. Samalla tarpojat pohtivat, olisiko mahdollista elää 1,1€/päivä edes ruokakulujen osalta. Tarpojat yrittävät koota päivän ateriat nelihenkiselle perheelle 3€ summalla, kun kolmasosa eli 1,4€ koko perheen varoista menee asumiskuluihin. 

Esimerkkejä nettiruokakaupoista: 

https://www.sainsburys.co.uk/  

https://www.mathem.se/ 

https://www.myamericanmarket.com/us/ 

Sekä suomalaiset nettiruokakaupat. Myös muita voi keksiä ja vertailla.  

Luotsin johdolla tarpojat keskustelevat siitä, mitä eri keinoja köyhyyden poistamiseen on: palkkatyö, eläkejärjestelmä, sairausvakuutuskassa ja erilaiset sairauspäivärahat ja kuntoutustuet, työttömyysturva, opintotuki, lapsilisä, ilmainen kouluruoka. Tarpojat tietävät, mistä rahat erilaisiin tukiin tulevat – veroista. Kauppakuiteista voidaan tutkia verojen osuutta sekä selittää, että myös palkasta, eläkkeestä ja lähes kaikesta tulosta aikuiset maksavat veroa. Äärimmäisessä köyhyydessä eläviä perheitä voi auttaa myös hyväntekeväisyyden tai kehitysyhteistyön avulla. Luotsi esittelee esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäivä -keräyksen johon tarpojat voivat tutustua sekä myös kerääjinä tai tarpojavartion rahoista lahjoittajina osallistua. 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

SAMOAJAT

Toteutusvinkki 

Tutustumme köyhyyteen äärimmäisen köyhyyden näkökulmasta samaan tapaan kuin Sudenpennut ja Seikkailijat. Pohdimme kuitenkin köyhyyttä laajemmin: tiedämme että myös hyvinvointiyhteiskunnissa kuten Suomessa on köyhyyttä. Tutustumme siihen, miten eri tavoin köyhyyttä voi torjua ja yhteiskunnan turvaverkkojen väleistä pudonneita auttaa Suomessa tai ulkomailla. Valitsemme meille sopivan tavan auttaa, ja autamme. 

Voimme esimerkiksi: 

  • Lahjoittaa käytettyä mutta hyväkuntoista vaatetta järjestölle, joka jakaa sitä apuna tarvitseville. Esimerkiksi Hope Ry ja SPR toimivat valtakunnallisesti - myös muita hyviä vaihtoehtoja on.
  • Järjestää myyjäiset, tempauksen tai pitää pulla- ja kahvikojua jonka tuotot ohjaamme hyväntekeväisyyteen valitsemallemme järjestölle.
  • Osallistua kerääjinä nälkäpäiväkeräykseen (SPR).
  • Järjestää some-kampanjan yhteistyössä jonkin pienemmän järjestön kanssa, jolla on rahankeräyslupa.

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

VAELTAJAT

Toteutusvinkki 

Katsomme elokuvan I, DANIEL BLAKE Youtubesta. Todenmakuinen draamaelokuva ruotii koskettavasti hyvinvointiyhteiskunnan horjumista. 

Pysähdymme elokuvan katsomisen jälkeen miettimään, millaisia tunteita elokuva herätti – olimmeko vihaisia henkilöiden puolesta, säälimmekö heitä, vai ärsyttikö jokin meitä. Pohdimme millaisena elokuvassa esitetään Ison-Britannian sosiaaliturva? Mitkä tekijät siinä mahdollistivat Danielin ja Katien kohtalon? Mietimme myös, mitkä muutokset etuussysteemissä olisivat voineet estää heidän tilanteessaan olevaa joutumasta umpikujaan? Mietimme ensin Katien ja sitten Daniel Blaken valintoja. Millä eri tavoilla köyhyys heidän elämässään näkyy? Olisivatko he voineet tehdä jotain toisin? Miten neuvoisimme heitä elokuvan eri tilanteissa? (Lähde: Koulukino) 

Etsimme tietoa köyhyydestä Suomessa. Miten Suomessa määritellään köyhyysraja? Kuinka paljon köyhyysrajan alapuolella suomalaisia elää? Kuinka paljon köyhyysrajan alapuolella elävistä käyvät töissä? Miten määritellään pienituloinen? Minkälaisia tukimahdollisuuksia tai sosiaaliturvamahdollisuuksia Suomessa on? Vertaamme elokuvan henkilöiden tilanteita suomalaisen vastaaviin tilanteisiin. Miten meidän maassamme henkilöille kävisi? 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry