Sanoista tekoihin! Tavoite 12: Vastuullista kuluttamista

Tavoite partiolaiselle

Partiolainen ymmärtää, että luonnonvarat ovat arvokkaita eikä niitä voi tuhlata ostamalla aina uutta uudista materiaaleista tuotettua tavaraa. Partiolainen ymmärtää, että roskiin heittäminen ei poista tavaraa maailmasta, vaan että jätteetkin pitää käsitellä ja siksi jätteiden syntyä pitäisi ehkäistä. Partiolainen oppii kekseliääksi kierrättäjäksi ja vastuulliseksi kuluttajaksi, joka ei osta uutta neitseellisistä materiaaleista tuotettua tavaraa kuin todelliseen tarpeeseen. 

SUDENPENNUT

Toteutusvinkki 

Sudenpennut tutustuvat vastuulliseen kuluttamiseen sen ajatuksen kautta, että kaikesta siitä mitä kaupasta ostetaan tulee ennemmin tai myöhemmin jätettä. Osa jätteestä on biohajoavaa, osa lähes ikuista. On aina parempi, jos tuote on sellainen että sen voi kierrättää aina uudelle käyttäjälle tai jopa sellainen, jonka itse hankkii käytettynä. Kaikkea ei kuitenkaan aina löydä tai ole mahdollista hankkia kierrätettynä, eikä kaikkea ole loputtomiin mahdollista kierrättää ja silloin on hyvä miettiä tuotteen hävittämistä jätteenä. 

Sudenpennut pelaavat Porin kaupungin tuottamaa jätepeliä. Akela ei  pelin hengessä laminoi mitään, vaikka Porin kaupunki siihen kehottaakin. 

https://www.pori.fi/intopolku/ymparistopolku/oppimiskokonaisuus-kestava-ja-vastuullinen-kuluttaminen/teema-6-kierratys-1  

https://www.pori.fi/sites/default/files/atoms/files/jatteiden_maatumisajat_2021.pdf  

Lähde: Porin kaupunki - Ympäristöpolku 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

SEIKKAILIJAT

Toteutusvinkki 

Elmukelmu eli elintarvikkeiden muovikääre on esimerkki sellaisesta kertakäyttömuoviturhakkeesta, josta olisi hyvä päästä eroon.  Seikkailijat tekevät mehiläisvahakääreitä, jotta heidän kodeissaan ei enää olisi tarvetta elmukelmulle. 

Ohjeet: 

Ekologinen vaihtoehto elmukelmulle - mehiläisvahakääre  

Kertakäyttöistä muovia parempi vaihtoehto ruuan säilömiseen on tekstiilijätteestä tehdyt mehiläisvahakääreet, joita voi käyttää monta kertaa uudelleen. Mehiläisvaha on luontaisesti antibakteerista, joten se soveltuu täten erinomaisesti ruuan säilömiseen. Kankaaksi sopii parhaiten ohut puuvilla esim. vanha lakana. Leikkaa kankaasta sopivan isoja palasia. Kääre käyttäytyy hieman eri tavoin kuin elmukelmu, eikä tartu esimerkiksi muihin materiaaleihin kiinni. On parempi, että kääre on reilun kokoinen, jolloin saat kääreen reunat tarttumaan toinen toisiinsa. Kääre pehmenee käsissä ja jähmettyy jääkaapissa. Aseta kangaspala leivinpaperin päälle silitettäväksi. Kannattaa harkita silityslaudan suojaamista ylimääräisellä liinalla siltä varalta, että mehiläisvahaa livahtaa leivinpaperien välistä. Levitä tasaisesti kankaan päälle sen reunoja myöden raastettua mehiläisvahaa ja aseta toinen leivinpaperi päälle. Sulata silitysraudalla vaha kiinni kankaaseen. Odota tai siirrä kuivumaan, mutta varo, vaha on kuumaa. Huom. käytä vahaa sopivasti kankaallesi - liika vaha tekee kääreestä tönkön, liian vähällä vahamäärällä kääre ei jää muotoonsa. Voit pestä mehiläsvahakääreitä tiskiharjaa ja viileää vettä käyttäen, huom. kuuma vesi sulattaa vahan pois. Voit elvyttää kuluneita kääreitä lisäämällä mehiläisvahaa 

https://peda.net/sateenkaarikoto/mjmljik/5bc945f6c81c11eaa00f509a4c62f386/materiaalipankki/m:file/download/db990c9c8e311b1c1ee83cc54cd0f2ec75b992b4/Mehila%CC%88isvahaka%CC%88a%CC%88re%20ohje.pdf  

Lähde: Peda.net Jenni Tuokko 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

TARPOJAT

Toteutusvinkki 

Tarpojat tutustuvat erilaisiin sertifikaatteihin, joiden avulla vastuullinen kuluttaminen on yksilölle helpompaa. Näitä sertifikaatteja ovat esimerkiksi:  joutsenmerkki, reilu kauppa, luomu, ecocert, suomen lippu -avainmerkki, hyvää suomesta, fsc, msc, asc, pefc, eu ecolabel, utz, rainbow alliance, ym. 

Tarpojat tutustuvat merkkieihin itse, vartionjohtajan ohjeistaessa ja jakaessa eri sertifikaatteja. Kun vähintään 12 sertifikaattia on tarpojille tuttuja, valmistavat he jokainen itselleen 4x4 ruudun bingolaudan, jossa jokaisella sertifikaatilla on yksi ruutu. Bingolaudat voidaan valmistaa perinteisesti paperista tai pahvista, mutta aktiviteettia voidaan hyvin yhdistää kädentaitojen harjoitteluun ja valmistaa bingolauta vaikkapa laudasta tai vanerista. 

Seuraavan kokousvälin ajan tarpojat pelaavat bingoa etsimällä kodeissaan, kouluissaan, harrastuksissaan, kyläpaikoissaan ja kaikkialla missä liikkuvat näitä sertifikaatteja käytössä (ei siis kaupan hyllyllä). Se, joka saa bingon, lähettää siitä viestin muulle vartiolle sovittua kanavaa käyttäen. Myös some-postauksia bingosta voi tehdä. 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

SAMOAJAT

Toteutusvinkki 

Kierrätys, osta vähemmän, osta käytettynä, korjaa ja huolla ja lopulta kierrätä mitä ei voi enää korjata. Vastuullinen kuluttaminen on tuttua. Joskus on kuitenkin välttämätöntä tai valtavan paljon helpompaa ostaa uutta kuin käytettyä. Tehkää samoajavartionne kanssa periaatepäätös siitä, millä perusteilla ostatte uutta ja mikä ratkaisee ostopäätöstä tehdessä? 

Muovi, kierrätysmuovi, puu, metalli? 

Hinta vs. Oletettu kestävyys 

Valmistettu Suomessa vs. Made in Bangladesh 

Sertifioitu tuote vs. Ei sertifioitu 

Millä perusteilla juuri te voitte tehdä vastuullisia hankintoja? 

Haastakaa lippukuntanne jäseniä tai omaa lähipiiriänne esimerkiksi kuukauden kestävään vastuullisen kuluttamisen haasteeseen, jolloin jokainen uutena ostettu tavara on perusteltava valitsemienne kriteerien osalta. Tukea pohdintaan tarjoaa Porin kaupungin luokittelutehtävä: https://www.pori.fi/intopolku/ymparistopolku/kestava-ja-vastuullinen-kuluttaminen/teema-1-mita-kestava-kehitys-ja-1  

Pohdinnan lomassa voitte pitää vaatteiden tuunaus- ja kierrätyspajan Porin kaupungin ohjeiden mukaisesti: https://www.pori.fi/intopolku/ymparistopolku/oppimiskokonaisuus-kestava-ja-vastuullinen-kuluttaminen/teema-7-vaatteet-6 

Lähde: Porin kaupunki, Ympäristöpolku 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

VAELTAJAT

Toteutusvinkki 

Agendan alatavoitteena on puolittaa vuoteen 2030 mennessä maailmanlaajuinen ruokajätteen määrä jälleenmyyjä- ja kuluttajatasolla sekä vähentää ruokahävikkiä tuotanto- ja jakeluketjuissa sadonkorjuun jälkeinen hävikki mukaan lukien. 

Tutkimme minkälaisia toimia Suomessa on tehty ruokahävikin vähentämiseksi. Etsimme erilaisia välineitä ja menetelmiä, joiden avulla ruokajätteen määrää voidaan vähentää. 

Suunnittelemme omalle lippukunnallemme tavan toteuttaa ruokahävikkitempaus. Suunnitelma voi koskea lippukunnan oman ruokahävikin vähentämistä tai olla esimerkiksi palvelutempaus ruoka-avun jakajien kanssa. 

Vinkki! Suunnitelman pääsee toteuttamaan ohjelmapainotuksen toisessa vaiheessa kun siirrymme sanoista tekoihin – se kannattaa suunnittella toteuttamiskelpoiseksi! 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry