Sanoista tekoihin! Tavoite 13: Ilmastotekoja

Tavoite partiolaiselle

Partiolaiset oppivat, että ilmastonmuutoksen torjunnassa tarvitaan jokaisen panosta, ja että pienilläkin teoilla on merkitystä. Partiolaiset oppivat myös, miten vaikuttaa omaan yhteisöön ja päättäjiin ilmastoasioissa. Partiolaiset oppivat myös keinoja ilmastoahdistuksen torjumiseksi ja hyvän tekemisen vahvistamiseksi. 

SUDENPENNUT

Toteutusvinkki 

Sudenpennut tutustuvat Helga ja Helmeri ilmastoagentteina –kirjaan (Terhi Kangas ja Anna Aalto, Merkityskirjat 2021) esimerkiksi siten, että akela lukee sen heille hiljentymisenä tai iltasatuna (retkellä) tai vanhempien kanssa oma-aloitteisesti kotona. Kirjan voi lainata kirjastosta tai lukea sähköisenä Merkityskirjojen sivuilta löytyvästä linkistä. https://merkityskirjat.fi/ilmastoilahdus/  

Kirjaan tutustumisen jälkeen sudenpennut kuuntelevat 1-4 Helgan ja Hugon Ilmastoilahdus –podcastin jaksoista ja tekevät joko 6-7-vuotiaille tai 8-10-vuotiaille tarkoitetut tehtävät. Kaikki materiaalit löytyvät samasta ylläolevasta linkistä. 

Lähde: Merkityskirjat 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

SEIKKAILIJAT

Toteutusvinkki 

Seikkailijat tutustuvat Helga ja Helmeri ilmastoagentteina –kirjaan (Terhi Kangas ja Anna Aalto, Merkityskirjat 2021) esimerkiksi siten, että sampo lukee sen heille hiljentymisenä tai iltasatuna (retkellä) tai seikkailijat lukevat kirjan oma-aloitteisesti kotona. Kirjan voi lainata kirjastosta tai lukea sähköisenä Merkityskirjojen sivuilta löytyvästä linkistä. https://merkityskirjat.fi/ilmastoilahdus/  

Kirjaan tutustumisen jälkeen seikkailijat kuuntelevat 1-4 Helgan ja Hugon Ilmastoilahdus –podcastin jaksoista ja tekevät 8-10-vuotiaille tarkoitetut tehtävät. Kaikki materiaalit löytyvät samasta ylläolevasta linkistä. 

Lähde: Merkityskirjat 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

TARPOJAT

Toteutusvinkki 

Tarpojat tekevät retken lähikirjastoon ja pyytävät kirjaston työntekijältä (mahdollisesti luotsin avulla etukäteen) vinkkejä tarpojille sopivaan ilmastokirjallisuuteen. Jokainen tarpoja lainaa jonkin sopivan kirjan ja seuraavassa tarpojavartion kokouksessa, retkellä tai somessa jakaa omasta kirjastaan parhaat palat, vinkit, teot tai oivallukset koko vartiolle. Luotsi pyrkii huomioimaan, että tarpojien mahdolliset lukivaikeudet, eri äidinkielet ja kirjastokortittomuudet eivät ole este aktiviteetin tekemiselle. Lukemisen ja jakamisen voi toteuttaa vaikka pareittain. 

Muutama kirjavinkki etukäteen: 

Ilmastotekokirja (Kaisa Happonen ja Karri Miettinen, WSOY 2020) 

Yhteen hiileen (Marjo Heiskanen ja Jussi Kaakinen, Tammi 2020) 

Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu (Laura Ertimo ja Mari Ahokoivu, Into 2019) 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

SAMOAJAT

Toteutusvinkki 

Tututustumme Instagramissa vuonna 2021 toteutettuun Ilmastoreppu-kampanjaan ja toteutamme Ilmastoreppu-retken kampanjan sivuilla olevan retkipohjan tai Seppo.io -pelin avulla.  

Samoajien ilmastoreppuretki

https://www.partio.fi/nyt/ilmastoreppu/ilmastovinkit/  

Mikäli oma lippukuntamme ei ole vielä saanut Kestävästi partiossa –tunnusta, alamme aktiivisesti toimimaan sen eteen että tunnus hankitaan. Mikäli tunnus on jo hankittu, pidämme yllä ja kehitämme edelleen lippukuntamme hyviä kestäviä käytäntöjä. Viestimme Kestävästi partiossa –tunnuksen ja kehittämistyön tuomista muutoksista lippukuntamme toimintaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. 

https://www.partio.fi/nyt/kestavasti-partiossa/  

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

VAELTAJAT

Toteutusvinkki 

Teemme digitaalisen esityksen tai kololle kiinnitettävän julisteen, johon kokoamme 100 ilmastotekoa, joita jokainen lippukuntamme jäsen voi arjessa tehdä. Ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan on toimittava kiireellisesti. Luomme 100 ilmastotekoa -esityksellämme ilmastotoivoa ja viestitämme sitä, että ilmastokriisin ratkaisuja on olemassa. Vaikutamme esityksellämme lippukuntamme jäsenten asenteisiin. 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry