Sanoista tekoihin! Tavoite 3: Terveyttä ja hyvinvointia

Tavoite partiolaiselle

Partiolainen oppii, miten terveellistä ja hyvinvoivaa elämää mahdollistetaan. Partiolainen tietää, että ympäristöä ja ilmastoa suojelemalla suojellaan myös ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.  

SUDENPENNUT

Toteutusvinkki 

Sudenpennut kokeilevat eri urheilulajeja leiriolosuhteissa ja jokainen valitsee suosikkilajinsa sen jälkeen, kun ovat kokeilleet kaikkia lajeja. Leirin osallistujat jaetaan pentueisiin ja näissä kokeillaan ainakin viittä seuraavista: 

 • Jooga 
 • Suunnistus  
 • Noin 400m juoksu (ei ole tarvetta järjestää kilpailua, mutta ehkä aikaa voisi ottaa) 
 • Uinti
 • Pituushyppy
 • Tarkkuusheitto tai jos mahdollisuus, esimerkiksi jousiammunta
 • Saappaanheitto (moukarinheittoa korvaamassa)
 • Tanssi
 • Pyöräily 

Lisäksi voi keksiä muita yksilölajeja, joita on mahdollisuus toteuttaa leiriolosuhteissa. Tarkoituksena löytää liikunnan riemu, se ettei liikunta aina tarkoita tavoitteellista kilpaurheilua  ja tunnistaa liikunnan merkitys terveyttä ja hyvinvointia turvaamassa. 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

SEIKKAILIJAT

Toteutusvinkki 

Seikkailijat kokeilevat eri urheilulajeja leiriolosuhteissa ja jokainen valitsee suosikkilajinsa sen jälkeen, kun ovat kokeilleet kaikkia lajeja. Leirin osallistujat jaetaan pieniin ryhmiin ja näissä kokeillaan ainakin viittä seuraavista: 

 • Jooga
 • Suunnistus 
 • Noin 400m juoksu (ei ole tarvetta järjestää kilpailua, mutta ehkä aikaa voisi ottaa)
 • Uinti
 • Pituushyppy
 • Tarkkuusheitto tai jos mahdollisuus, esimerkiksi jousiammunta
 • Saappaanheitto (moukarinheittoa korvaamassa)
 • Soutu
 • Tanssi 
 • Pyöräily 

Lisäksi voi keksiä muita yksilölajeja, joita on mahdollisuus toteuttaa leiriolosuhteissa. Tarkoituksena löytää liikunnan riemu, se ettei liikunta aina tarkoita tavoitteellista kilpaurheilua ja tunnistaa liikunnan merkitys terveyttä ja hyvinvointia turvaamassa. 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

TARPOJAT

Toteutusvinkki 

Kohti Kajoa: Tarpojat vahvistavat kuntoaan tietoisesti ennen kesän suurleiriä. Myös ne, jotka eivät osallistu Kajolle, voivat osallistua tähän aktiviteettiin. 

Tarpojat tekevät keväällä jokaiselle sopivan treeniohjelman, jonka tarkoituksena on sekä lisätä kestävää liikkumista ja siirtymistä paikasta toiseen, että vahvistaa ja ylläpitää tarpojan hyvää fyysistä kuntoa. Tarpojat voivat sopia tehtävästä haasteena, jolloin jokainen pitää liikuntapäiväkirjaa ja kirjaa ylös arkiliikuntansa ja treeninsä. Haasteen onnistuneesti suorittaneille voi sopia jonkun palkinnon tarpojavartion kesken tai muuta motivoivaa: lippukunta voi tukea haastetta tarjoamalla haasteen suorittaneille tarpojavartioille mukavan hyvinvointipäivän esimerkiksi Kajon leiritarvikkeiden pakkaamisen tai purkamisen lomassa. 

Esimerkki treenipäiväkirjasta ja pisteytyksestä: 

Arkiliikunta - Siirtyminen kävellen 1-3km: 2p 

Arkiliikunta - Siirtyminen kävellen 3-5km: 3p 

Arkiliikunta – Siirtyminen kävellen 5-7km: 4p 

Arkiliikunta – Siirtyminen kävellen 7+km: 5p 

Arkiliikunta - Pyöräily 1-3km: 1p 

Arkiliikunta - Pyöräily 3-5km: 2p 

Arkiliikunta - Pyöräily 5-8km: 3p 

Arkiliikunta - Pyöräily 8+ km: 4p 

Treeni – Kuntosalitreeni kuntosalilla: 1p 

Treeni – Kuntosalitreeni ulkoliikuntapaikalla: 2p 

Treeni – Uinti uimahallissa: 1p 

Treeni – Uinti luonnonvesissä: 2p 

Treeni – liikuntaharrastus sisätiloissa: 1p 

Treeni – liikuntaharrastus ulkona: 2p 

Treenipäiväkirjan pisteytyksessä tulee siis suosia sellaisia liikunta- ja liikkumismuotoja, jotka eivät tuota päästöjä edes välillisesti (liikunta sisätiloissa yleensä aina tuottaa). Potku- ja rullalautailun voi rinnastaa pyöräilyyn, mutta sähköavusteista vähennetään aina 1km todellisesta kuljetusta matkasta. Kypärä on oltava päässä aina, jos haluaa pisteitä. 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

SAMOAJAT

Toteutusvinkki 

Tutustumme rokotuksen historiaan Helsingin yliopistomuseon Pelätty pelastaja -nettinäyttelyn avulla. https://www2.helsinki.fi/fi/helsingin-yliopistomuseo/nayttelyt/pelatty-pelastaja-rokotuksen-historiaa Keskustelemme ryhmässä rokotuksista ja siitä, mitä kaikkea hyötyä niistä on. Keskustelemme myös rokotekriittisyydestä ja siitä, miten tärkeää on osata tunnistaa sellaiset lähteet (nettisivustot, videot ym.) jotka eivät ole luotettavia. Rokotteet perustuvat parhaaseen tieteelliseen tutkimukseen ja siksi myös vasta-argumenttien tulisi olla tieteellisiä ja vertaisarvioituja. 

Erityisesti koronarokotteen myötä nousi kansainvälistä huolta myös siitä, ettei rokotetta riitä kaikille eikä kaikilla valtioilla ole varaa ostaa sitä kansalaisilleen. Keskustelemme tästä aiheesta ja mietimme, mitä kautta voisimme auttaa ja vaikuttaa. Esimerkiksi Unicefin kautta on mahdollista ostaa hyväntekeväisyytenä polio- tai tuhkarokkorokotuksia sellaisille lapsille, jotka asuvat niin köyhässä valtiossa ettei heillä olisi muuten mahdollista saada ko. rokotetta. https://www.unicef.fi/unicef/tyomme-paakohteet/terveys/rokotukset/  

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

VAELTAJAT

Toteutusvinkki 

Vuonna 2021 Suomen eduskunta on hyväksynyt sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevan hallituksen esityksen, jonka pohjalta maahan perustetaan 21 hyvinvointialuetta. Hyvinvointialueen päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla. Ensimmäiset aluevaalit toimitetaan erillisinä vaaleinaan sunnuntaina 23.1.2022. 

Tutustumme sote-uudistukseen ja hyvinvointialueiden tehtäviin. Etsimme tietoa, kuinka hyvinvointialueet vaikuttavat kestävän kehityksen tavoitteeseen taata terveellinen elämä ja hyvinvointi kaikille alueillaan. Ottaako eri puolueet, puolueiden jäsenet tai ehdolla olleet valtuustojäsenet kantaa kestävän kehityksen tavoitteeseen tai sen alatavoitteisiin? Olemme suoraan yhteydessä ehdokkaisiin tai jäseniin mikäli koemme, että tavoitteen eteen ei hyvinvointialueella toimita riittävästi. 

Selvitämme myös, kuinka voimme vaikuttaa oman alueemme kautta hyvinvointiin ja tutustumme oman hyvinvointialueemme vaikutusmahdollisuuksiin. Minkälaisia osallistumismahdollisuuksia hyvinvointialueemme tarjoaa kansalaisille? Onko nuorille oma vaikuttajaryhmä ja kuinka sinne pääsee? 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry