Sanoista tekoihin! Tavoite 7: Edullista ja puhdasta energiaa

Tavoite partiolaiselle

Partiolainen oppii, että energiaa voidaan tuottaa kestävästi, ja että energiansäästö on tärkeä vastuullisuusteko. Partiolainen oppii sähköntuotannosta, mutta tietää, ettei kaikki energia ole sähköenergiaa. 

SUDENPENNUT

Toteutusvinkki 

Sudenpennut kuuntelevat Sähkölän materiaaleista Tiedeseikkailu-tarinan ja tekevät Akelan valikoimat tehtävät Tiedeseikkailusta. Ainakin yksi tehtävä tehdään - alla vinkkinä Ukkosta ilmassa. 

https://www.sahkola.fi/sahkolan-tiedeseikkailut  

UKKOSTA ILMASSA 

Ukkosen etäisyyden voi määrittää sen mukaan, kuinka monta sekuntia kestää jyrinän kuulua salaman välähdyksen jälkeen. 

Sähkölän Tiedeseikkailut - Tapaus: Ukkosta ilmassa 

TARVIKKEET             

  • Taskulamppu
  • Maalarinteippiä
  • Kehärumpu tai laite, jossa on kaiutin ja verkkoyhteys. 

VALMISTELUT 

Merkitään lattiaan esim. maalarinteipillä merkkirasteja. Joka kolmannen rastin kohdalle merkitään numeromerkki. Näin lattialle muodostuu lukujono, jossa joka kolmannella rastilla saavutetaan yksi kilometri lisää. 

TEHTÄVÄN KULKU 

Simuloidaan salamaa väläyttämällä tasku- lamppua. Samalla aletaan laskea yhdessä 1-2-3-4... . ja astella merkkien päällä, siirtyen jokaisella luvulla yksi merkki eteenpäin. Jatketaan, kunnes ukkonen jyrähtää (ukkosen äänen voi etsiä esim internetistä). 

Ukkosen jyrähdettyä tarkistetaan, mihin asti päästiin. Todetaan yhdessä esimerkiksi, että ukkonen on 2 kilometrin päässä. 

Lähde© STEK 2020 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

SEIKKAILIJAT

Toteutusvinkki 

Seikkailijat toteuttavat Sähkölän materiaaleista perunapariston. Halutessaan Sampo voi tehdä koko Tiedeseikkailupaketin sudenpentujen tapaan.  

https://www.sahkola.fi/tiedeseikkailut-tehtavat  

PERUNAPARISTO 

Raa ́assa perunassa on sähköä johtavaa nestettä. Kupari- ja sinkkinaulojen väliin syntyy jännite ja liittämällä peruna osaksi virtapiiriä saadaan aikaan sähkövirta. 

Sähkölän Tiedeseikkailut - Tapaus: Perunaparisto 

TARVIKKEET             

  • 3–5 raakaa perunaa
  • Sinkkisuikaleita tai -nauloja
  • Kuparisuikaleita tai -nauloja
  • Johtimia ja hauenleukoja 

LED-lamppu 

TEHTÄVÄN KULKU 

Upota aluksi kolmeen perunaan kuhunkin yksi kuparinaula ja yksi sinkkinaula. Yhdistä perunat toisiinsa johtimien ja hauen-leukojen avulla tarttumalla toisen perunan sinkkinaulasta ja toisen perunan kuparinaulasta. Jokaisesta naulasta lähtee vain yksi johto. Lopulta vapaaksi jää yksi kuparinaulasta ja yksi sinkkinaulasta lähtevä johto. Tartu vapailla päillä LEDin, moottorin tai yleismittarin napoihin. Vaihda tarvittaessa napojen suuntaa. Jos lamppu ei syty, lisää piiriin vielä kaksi perunaa.

Lähde: © STEK 2020 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

TARPOJAT

Toteutusvinkki 

Tarpojat tutustuvat Sähkölän materiaaleissa Sähkö pelastaa maailman –videoon. Myös muita videoita voidaan katsoa, ja pitää sähköaiheinen leffailta. 

https://www.sahkola.fi/animaatiot  

Luotsin johdolla tarpojat keskustelevat sähkönkäyttötottumuksistaan, ja pohtivat, miten itse voivat säästää sähköä. Parhaat vinkit jaetaan koko lippukunnalle ja vaikkapa lippukunnan tai tarpojavartion omassa somessa. Lippukunnan Samoajilta pyydetään apua some-postausten tekemiseen. 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

SAMOAJAT

Toteutusvinkki 

Tutustumme Sähkölän materiaaleihin ja katsomme ainakin Sähkö pelastaa maailman –videon sekä Sähkö kotona –videon. https://www.sahkola.fi/animaatiot  

Valmistelemme sarjan some-postauksia, joissa kerromme animaatioista opituista asioista sekä omista parhaista säästövinkeistämme. Mikäli lippukunnan tarpojat tekevät saman aktiviteetin, toimimme tarpojien tukena some-postausten tekemisessä. 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

VAELTAJAT

Toteutusvinkki 

Tutustumme Hiilivapaa Suomi –kampanjaan. Kampanja keskittyy kunta- ja eduskuntavaalivaikuttamiseen sekä ohjaa suomalaisia kuntia kohti kestävää energiantuotantoa. 

Katsomme Youtube-videoita kampanjan alasivulta: Ilmastonmuutoksen ja fossiilisen energian ABC ja lisäämme tietoisuuttamme energiajärjestelmistä, uusiutuvasta energiasta ja energiatehokkuudesta. 

https://hiilivapaasuomi.fi/ilmastonmuutoksen-ja-fossiilisen-energian-abc/ 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry