Sanoista tekoihin! Tavoite 9: Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja

Tavoite partiolaiselle

Partiolainen ymmärtää, mitä infrastruktuuri tarkoittaa ja oppii, miten kestävä teollisuus, innovaatiot ja infrastruktuuri liittyvät yhteen ja mitä eroja näillä voi olla sekä alueellisesti että eri väestöryhmien välillä. 

Infrastruktuuri tarkoittaa yhteiskunnan perusrakenteita, kuten tie-, vesijohto-, sähkö- tai viemäriverkostoa, mutta myös sähköisiä rakenteita kuten puhelin- ja internetyhteyksiä sekä välttämättömiä teknisiä alustoja. 

Innovaatio tarkoittaa keksintöä tai uutta ideaa, jolla saadaan parannettua jotain nykyistä tuotetta, tai prosessia, tai tyydytettyä jokin nykyinen tarve. 

SUDENPENNUT

Toteutusvinkki 

Kestävä liikkuminen on turvallista vain, jos siihen on kunnollinen infrastruktuuri. Sudenpennut tekevät kävelyretken kolon lähialueilla ja huomioivat, miten siellä mahdollistetaan kestävä liikkuminen kuten kävely, pyöräily tai julkinen liikenne. 

Kun sudenpennut ovat havainnoineet omaa elinympäristöään ja sen infrastruktuuria, voidaan vertailun vuoksi havainnoida muita alueita. Esimerkiksi vuonna 2022 Suomen Partiolaisilla on kehitysyhteistyöhankkeet sekä Ugandan että Nepalin partiolaisten kanssa. Akelan johdolla sudepennut tutustuvat Google Maps –palvelun Street viewin eli katunäkymän avulla sekä Ugandan että Nepalin infrastruktuuriin. Sudenpentulauma kiinnittää yhdessä huomiota nimenomaan samoihin infrasturktuurin eri osa-alueisiin, joita tutkittiin oman lähialueen kävelyllä. Voitte lisätä eri alueita ja valtioita tutkimukseen sen mukaan, mitä kiinnostuksen kohteita tai kytköksiä. 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

SEIKKAILIJAT

Toteutusvinkki 

Seikkailijat valitsevat jokainen unelmien matkakohteen. Seikkailijat pohtivat Sammon avulla, miten matkakohteen voisi saavuttaa mahdollisimman vähäpäästöisesti ja kauanko matkantekoon kuluisi aikaa. Riittäisikö kesäloma? Entä perheen aikuisten kesäloma (yleensä noin 4vko)? (Junalla pääsee Suomesta mihin tahansa Euroopassa noin 1-4 vuorokaudessa (Etelä-Eurooppaan kestää kauemmin kuin Pohjois- tai Keski-Eurooppaan).) 

Matkustetaan jokaisen unelmien matkakohteeseen Google Mapsillä. Tutkitaan matkustaessa erityisesti sitä, löytyykö infrastruktuurista eroja Suomeen: teiden kunto, pyöräily- ja jalankulkuväylät, liikennemerkit, liikennevalot, sähköjohdot, autot parkissa jne. Vertailun vuoksi tehdään Google Maps –kierros myös kotikaupungissa. 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

TARPOJAT

Toteutusvinkki 

Tarpojat suunnittelevat unelmiensa leirialueen ja piirtävät siitä kartat. Näitä karttoja voidaan vertailla esimerkiksi lippukunnan kämpän karttaan tai vaikkapa Kajon leirialueen karttaan. Mikä on tärkeintä? Unohtuiko jokin toiminto helposti? Tarpojat voivat myös toteuttaa unelmiensa leirialueen infraa lippukunnan kämpälle tai Kajon leirilippukunnan alueelle. 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

SAMOAJAT

Toteutusvinkki 

Mietimme, mikä on riittävä infrastruktuuri partioleirillä ja vertailemme lippukunnan kesäleiriä ja suurleiriä, esimerkiksi Kajoa tai piirileiriä. Teemme näistä vertailulistauksen, johon muistamme lisätä niin majoitusalueen kuin peseytymis- ja wc-mahdollisuudet sekä ruokatilat. Pohdimme, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon jos vie partioleirin täysin neitseelliselle metsä-alueelle ja mikä hyöty siis on valmiista leirialueista (kuten Evo). 

Pohdimme, voisiko kokonaisen elämän järjestää partioleiri-olosuhteisiin? Monissa kehittyvissä maissa näin on. Mikä meitä estäisi? 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

VAELTAJAT

Toteutusvinkki 

Kuuntelemme VTT:n podcast-sarjan Toivo, innovaatiot ja kestävä kasvu. Pohdimme, mikä merkitys tiedolla, teknologisella valmiudella ja innovaatioilla on kestävän teollisuuden ja tuotannon edistäjinä? Pohdimme, miten teknologinen kehitys, tutkimus ja innovaatiot vaikuttavat kehitysmaiden talouteen? 

VTT on yksi Euroopan johtavista tutkimuslaitoksista, jonka omistaa Suomen valtio. VTT edistää tutkimuksen ja teknologian hyödyntämistä ja kaupallistamista elinkeinoelämässä ja yhteiskunnassa sekä luo kestävää kasvua, työpaikkoja ja hyvinvointia ja eksponentiaalista toivoa maailmaan. 

Lähde: Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy. 2021. 

Vinkki sopii toteutettavaksi seuraavissa partio-ohjelman aktiviteeteissa:

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry