Du kan regelbundet göra observationer om vattenkvaliteten på sjön med egen båt. Med hjälp av båten kan du observera vattnet längre bort från stranden, i mitten av vattendraget. Att observera havet eller vattendraget gör det lite extra intressant att röra sig på sjön. Genom att göra observationer regelbundet kan du följa med växlingar i siktdjup, surhet, temperatur och mängden blågröna alger under båtsäsongen. Vattenkvaliteten kan variera förutom mellan årstider också på olika håll i vattendraget. Det är intressant att forska i skillnader i vattenkvalitet, till exempel i den inre skärgården, vid en flodmynning och på öppet hav. Var och när observerar din kår det bästa siktdjupet?
Bild: Janne Puikko
Forskningsfartyget Aranda används i forskningen om Östersjön genom regelbundna forskningsturer. Se en presentationsvideo om Aranda på finska. Du kan också använda en egen båt för att forska i vattendraget och rapportera om observationer för forskningsbruk. Grunda ett eget forskningsfartyg och börja observera siktdjup, surhet, temperatur och algläge i vattnet. Ombord Aranda undersöks också samma faktorer.
Du kan välja en eller flera observationsplatser åt din kår. Då du väljer observationsplats kan det vara intressant att välja platser av olika typer, till exempel: nära stranden, i en vik, på ett grunt område, på ett djupt område, i skärgården, i en flodmynning, på öppet hav, på olika havsområden, nära en hamn, i närheten av en bro
för biltrafik och så vidare. Det lönar sig att välja en rimlig mängd observationsplatser, till exempel 1–3 stycken, så att ni hinner göra observationer på platserna regelbundet. Välj själv hur många observationer ni gör. Tänk på att regelbundna observationer under till exempel en eller två veckor ger ett intressant material.
På längre seglatser, som ni genomför bara en gång i månaden eller mer sällan, kan ni göra observationer en gång. Om ni vill kan ni välja lämpliga observationsplatser på förhand och markera dem på en karta.
Det är till fördel om ni kan göra observationerna på era valda observationsplatser på möjligast samma plats, gärna med några meters noggrannhet. Det är lättast att hitta till en observationsplats med hjälp av koordinater. Om ni vill kan ni också välja ut ett landmärke som leder er till observationsplatsen. Försäkra er slutligen om att ni är på rätt plats med hjälp av en GPS.
Kuva: Janne Puikko
Vid provtagning ska fartyget stå stilla. Förankra vid behov båten i riktning mot vinden, så att det är tryggt att ta prover och det inte bli felaktigheter i provtagningen. Fördela uppgifter som att ta prover och dokumentera innan ni anländer till provtagningsplatsen. På så sätt vet alla sin uppgift vid provtagningen. Ni kan också komma överens om i vilken ordning ni tar prover. Gör observationerna under dagtid då det är ljust.
Ifall det blåser över 8 m/s, eller det är svårt att hålla båten på plats, är det kanske inte längre möjligt att ta prover på ett tryggt och pålitligt sätt. Låt bli att ta prover.
Kom ihåg säkerheten!
|
Du hittar instruktioner för observationer som skilda filer vid respektive flik på denna webbsida.
Tilläggstips för provtagning från båt:
Alla observationer dokumenteras i observationsdagboken och den förvaras i båten. Du kan färdigt skriva ut flera sidor för observation. Grunda en egen observationsdagbok för varje observationsstation. Förvara dokumenten i en pärm. Om ni vill kan ni också dokumentera observationerna i ett ruthäfte i A4-storlek enligt dokumenten på sidan. På så sätt kan ni på ett samlat sätt sammanställda observationer från till och med flera år i samma häfte. Vänd häftet vågrätt, rita ett rutmönster och skriv rubriker på uppslaget. Då uppslaget är fullt, skapa ett likadant rutmönster på följande uppslag.
Observationsdagbok
Mängden blågröna alger, använd följande skala: 1. inga blågröna alger, 2. lite blågröna alger, 3. rikligt med blågröna alger 4. mycket rikligt blågröna alger
Dokumentera under väderförhållanden: vindens hastighet och riktning, våghöjd, sikt
Kom ihåg att spara dina observationer med Havaintolähetti till Järvi-meriwiki så att forskare kan utnyttja dina observationer.
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry
Snabblänkar