Valikko

Työnhakutaitoja samoajille

Kuva: Juha Nurmi

Partio-ohjelmasta saa hyviä työelämässä tarvittavia taitoja

Samoajaohjelman pakollisissa ja vapaavalintaisissa taskuissa on todella paljon aktiviteetteja, joita tekemällä voi harjoitella työnhaussa tarvittavia taitoja. Osa aktiviteeteista on nopeita ja itsenäisesti tehtäviä. Jotkut aktiviteetit vaativat pidemmän ajan, jotkut koko samoajaryhmän osallistumista ja jotkut taas on parasta tehdä luotsin kanssa yhdessä.

Tälle sivulle on koottu samoajaohjelman työnhakutaitoja kehittäviä aktiviteetteja. Niistä voi tehdä yhden toimintavuoden aikana vaikka kaikki, tai valita vain niitä, jotka tukevat esimerkiksi seuraavan unelmien kesätyön saamista. Laatua työelämään -aktiviteetti sisältää eniten työelämän sääntöjä ja periaatteita, joten se on hyvä tehdä ennen muita aktiviteetteja.

Ryhmänohjaajakoulutus on kokonaisuudessaan erinomainen työelämätaitoja kehittävä paketti, joten ROKkiin panostaminen samoajaikäkaudessa kannattaa!

Luotsille on omat vinkit sivun lopussa.

Sisällys:

Partio-ohjelman aktiviteetit:

Kesätöihin samoajaikäisenä

Ensimmäisen kesätyöpaikan saaminen ei ole samoajaikäiselle aina helppoa, kun hakuvaiheessa samoista paikoista kilpailevat myös hieman vanhemmat. Partio-ohjelman aktiviteetteja tekemällä voi kuitenkin koko pitkän talven valmistautua unelmiensa kesätyöhön ja kerätä osaamista partiokoulutuksista ja erilaisista lippukunnan pesteistä. Samoajille sopivia pestejä ovat esimerkiksi tarpojien vartionjohtaja, somevastaava, kalustonhoitaja tai tapahtuman juontaja.

Samoajaikäisenä nuori voi hyvin työllistyä kesäksi erilaisiin tehtäviin, joissa ei tarvitse olla vielä täysi-ikäinen. Työnhakuun kannattaa panostaa ja käyttää aikaa jo ensimmäisellä hakukerralla, koska jokainen kokemus tuo varmuutta omasta osaamisesta kertomiseen ja haastattelutilanteessa loistamiseen.

Jos mieleistä kesätyön tarjoajaa ei löydy, on myös nuorilla mahdollisuus ryhtyä yrittäjäksi. Oma pieni liiketoiminta voi tuottaa sievoisen summan rahaa ja yrittäjänä oma ahkeruus ja luovuus palkitaan varmasti!

Tällä sivulla on linkkejä Taloudellisen tiedotustoimiston ylläpitämälle kunkoululoppuu.fi -sivustolle, jossa on paljon urasuunnitteluun, työnhakuun ja erilaisiin työllistymismahdollisuuksiin vinkkejä antavia materiaaleja. Samoajien aktiviteettien toteutusvinkit kannattaa myös katsoa huolella läpi. Luotsi auttaa samoajaryhmää alkuun ja neuvoo matkalla kohtia unelmien kesätyöpaikkaa!


Ensimmäiset askeleet:

Mihin minä haluan kesätöihin? Missä minä olisin hyvä?

Ensimmäisenä kannattaa tutustua itseensä ja hahmotella millaisen kesätyön haluaisi. Haaveilu on ihanaa eikä onnistumisia tapahdu, jos ei ensin unelmoi! Porukalla on kivempaa miettiä omia ja toisten vahvuuksia. Muut voivat myös auttaa löytämään sellaisia ominaisuuksia itsestään, joita ei ole aiemmin huomannutkaan. Samoajien aktiviteeteissa haastetaan kokeilemaan uusia asioita ja löytämään omia vahvuuksia. Toiminko mieluummin yksin kuin ryhmässä? Miten toimin stressaantuneena? Mikä on minulle paras tapa rentoutua?

Partio-ohjelman aktiviteetit:
Muut vinkit:
 1. Samoajan Tiedätkö mitä osaat? -työkalun avulla huomaat helposti mitä kaikkea olet partiossa oppinut.
 2. Mille alalle? Millaisia töitä edes on olemassa? Tästä löydät tietoa eri aloista.
 3. Testaa Duunikoneella mille alalle soveltuisit.
 4. Koulujen TET-jaksot ovat myös oivallinen tapa pedata itselleen seuraava kesätyöpaikka. Ohjeet TET-jaksolle hakeutumisesta auttavat myös kesätöiden hakemisessa.
 5. Tunnista vahvuutesi ja opi kertomaan niistä.
 6. Video: Työelämätaitoja partiosta: Omalle alalle partion innoittamana Lapin Partiolaisten piirileirin 2019 johtaja Anna Enbuske kertoo, miten hän on partioharrastuksessa saamiensa kokemusten ja osaamisen perusteella valinnut tulevaisuuden ammattinsa. Lapsena haaveammatti oli aivan toinen. Harrastustoiminnassa pääsee usein kokeilemaan sellaisia asioita, joita ei nuoren iän vuoksi työelämässä vielä pääse tekemään.
 7. Video: Työelämätaitoja partiosta: Miksi osaamisen tunnistaminen on tärkeää? Osaamisen tunnistaminen alkaa omien kiinnostuksen kohteiden löytämisestä. Partiossa osaamista tunnistetaan kokeilemalla uusia asioita tarttumalla toimeen ja tekemällä oppien. Oman motivaation tunnistaminen on tärkeää, jotta osaa kehittää omaa osaamistaan. Partiossa osaamisesta saa tunnustuksen kuten osaamismerkin tai todistuksen.

Kuva: Harri Halmejärvi

Takaisin ylös


Hihat ylös ja hommiin:

Hakemukset ja CV:t kuntoon, portfolio nettiin – kaikki osaaminen näkyviin

Työhakemus kannattaa lähettää sillä tavalla kuin kesätyöpaikkailmoituksessa pyydetään. Tavat vaihtelevat valmiista lomakkeista sähköpostin liitteisiin tai paperisiin hakemuksiin. Myös videohakemukset ovat yleistymässä ja sellaisen tekemistä kannattaa harjoitella, vaikka sitä ei koskaan lähettäisikään. Video voi olla mukava lisä sellaiseen paikkaan, jossa työssä tarvitaan hyvää esiintymistaitoa. Jos taas hakee vaikkapa graafisen alan töitä, on hienosti taitettu printattu hakemus yksi esimerkki työssä tarvittavasta osaamisesta. Mieti millaisen hakemuksen sinä haluaisit saada, jos olisit työnantaja ja palkkaisit henkilökuntaa. Panosta myös selkeään kieleen ja oikolukuun. Tee vaikutus osaamisellasi jo hakemuksen muodossa!

Osaamistaan kannattaa esitellä avoimesti ja olla ylpeä tekemistään. Sähköisen portfolion kerääminen ei tapahdu yhdessä illassa, siksi sitä kannattaa täydentää aina, kun jotain osaamista kertyy. Kun työnhaku tulee ajankohtaiseksi, ei tarvitse alkaa alusta asti keräämään kasaan näytteitä osaamisestaan. Digitaaliset osaamismerkit ja partiossa käytyjen koulutusten todistukset kannattaa myös laittaa näkyville, koska kaikki osaaminen ja aktiivisuuden näyttäminen on hyväksi työnhaussa.

Järjestelmällinen ja sinnikäs työnhakija kerää itselleen talteen kaikki lähettämänsä hakemukset ja CV:t myöhempää käyttöä varten. Valmiita lauseita voi hyödyntää hakemuksesta toiseen ja myös työtodistuksissa voi olla kehuja sinusta, joita voit käyttää vaikkapa sitaatteina hakemuksessa. Hakemuksia kannattaa myös luetuttaa omalla luotsilla, joka mielellään neuvoo ja sparraa eteenpäin.

Partio-ohjelman aktiviteetit:
Muut vinkit:
 1. Tutustu työelämään ja tienaa on valmis malli palkata nuori kesätöihin kahdeksi viikoksi. Palkka on työstä kuin työstä sama. Nuori etsii työpaikan itse.
 2. Hakemuksen tekemistä voi harjoitella myös kuvitteellisella hahmolla. Samoajaryhmä voi luotsin avustuksella keksiä hakijalle ominaisuuksia ja kirjoittaa niiden perusteella hakemuksia oikeisiin työpaikkoihin. Harjoitus tekee mestarin ja sen jälkeen oman hakemuksen kirjoittaminen tuntuu helpommalta. Myös videohakemuksen tekemistä voi harjoitella ensin itse keksityllä hahmolla. Mallit samoajahahmoista ja työpaikkailmoituksia löytyy Laatua elämään - Laatua työelämään vinkeistä.
 3. Partioleireillä syntyy paljon sellaista osaamista, jota tarvitaan työelämässä. Jos olit leirillä pestissä edes osan aikaa, voit hakea ainakin Vapaaehtoisena tapahtumassa -osaamismerkkiä.
 4. Video: Työelämätaitoja partiosta: Partiotaidoilla kesätyöpaikka Nuori partiolainen Väinö Virtanen kertoo partioleirillä tekemistään rakentelutehtävistä. Hän aikoo hyödyntää osaamistaan seuraavassa kesätyönhaussa. Harrastustoiminnassa nuorille kertyy paljon sellaista osaamista, josta kannattaa kertoa työnhakutilanteessa. Partioleirikokemukset kirjoittaa omaan CV:hen työkokemuksiksi.

Takaisin ylös


Osaamisen täydentäminen:

Uusia taitoja ja todistuksia

Mitä taitoja tai todistuksia unelmiesi kesätyössä tarvitaan? Haluatko jäätelönmyyjäksi, mutta työssä vaaditaan hygieniapassi? Ovatko takataskussa olevat leikit jo loppuun kulutettuja? Ovatko hyvät ensiaputaidot elintärkeät unelmatyössäsi? Oma partiopiirisi tai paikallinen kansalais- tai työväenopisto voi tarjota talven aikana hyödyllistä koulutusta juuri siihen työtehtävään jota tavoittelet. Tsekkaa tarjonta ja pätevöidy!

Useista partiokoulutuksista saa todistuksen, joka on virallisen oppilaitoksen myöntämä. Huolehdi, että ainakin ROK-koulutuksesta saat aidon todistuksen, jossa osaamisesi kuvataan ilman partioslangia. Tuleva työnantajasi ymmärtää silloin paremmin mitä olet kurssilla oppinut. Myös osaamismerkki on vedenpitävä todiste osaamisestasi. Partiolla on tarjolla osaamismerkkejä ainakin leiritaitojen, varainhankinnan, retki- ja leirikokkauksen ja metsäasioiden osaajille. Tsekkaa mitä osaamismerkkiä voisit hakea.

Partio-ohjelman aktiviteetit:
Muut vinkit:
 1. Tunnistatko oman tapasi oppia? Kolme vinkkiä parempaan keskittymiseen auttaa ketä vain uuden oppimisessa.
 2. Kokeile rohkeasti erilaisia asioita, niin tiedät missä olet hyvä ja missä kaipaat lisää osaamista. Lue tubettaja Ilaripro:n tarina.
 3. Kuuntele #puhurahasta podcasteja. Niissä puhutaan nuorten rahankäytöstä ja kesätyönhausta.
 4. Video: Työelämätaitoja partiosta: Miten partio opettaa sosiaalisia taitoja? Partioleirillä kaikki toimivat yhdessä ja kantavat oman kortensa kekoon yhteisissä asioissa. Kavereista pidetään huolta ja apua pyydetään ja annetaan tarvittaessa. Partiossa on helppo tehdä yhteistyötä, vaikka ihmiset ovat erilaisia. Kaikilla on kuitenkin jotakin vahvuuksia.

Kuva: Harri Halmejärvi

Takaisin ylös


Haastattelua kohti:

Ole niin hyvä ja mukava kuin olet

Miten työhaastattelussa antaa itsestään parhaan kuvan? Änkytänkö ja sönkkäänkö vai osaanko kertoa reippaasti kuka olen ja mitä osaan? Harjoitus tekee tässäkin mestarin.

Itsensä brändääminen? Brändi on se, mitä muut sinusta puhuvat! Oletko se, joka on aina myöhässä ja hommat tekemättä vai se, jolla on aikaa auttaa myös muita?

Partio-ohjelman aktiviteetit:
Muut vinkit:
 1. Valmistaudu työhaastatteluun hyvin. Katso videolta esimerkki ja vinkkejä valmistautumiseen. Googlella löydät paljon videoita, kun etsit hakusanoilla ”työhaastatteluun valmistautuminen”.
 2. Harjoitelkaa oman samoajaryhmän kanssa haastattelutilannetta ja miettikää yhdessä hyviä vastauksia mahdollisiin kysymyksiin. Luotsi voi näytellä työhaastattelijaa.

Takaisin ylösMitä sitten kun kesätyöpaikka osuu kohdalle?

Työelämän säännöt ja tavat

Paljonko on sopiva palkkatoive? Kuinka paljon eri töistä maksetaan? Kuinka pitkä on työaika? Milloin saa iltalisää, entä sunnuntait? Mitä ihmeen veroja ja maksuja? Mistä tiedän ettei minua huijata?

Työelämä on täynnä sääntöjä ja käytäntöjä. Lähtökohtaisesti kukaan ei saa huijata ja kysyvälle täytyy vastata. Tietoa on saatavilla paljon ja omalla aktiivisuudella voi taklata pahimmat sudenkuopat. Omaa ajankäyttöäänkin voi harjoitella työelämää varten ja omat rahat kannattaa laittaa säästöön, poikimaan tai käyttää ne johonkin itselle mieluisaan tai järkevään asiaan.

Partio-ohjelman aktiviteetit:
Muut vinkit:
 1. Tietoa työsopimuksista sekä työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista kannattaa hankkia ennen kuin vastaanottaa työpaikan. Kaikki työnantajat eivät ole kovin kokeneita kesätyöntekijöiden palkkaamisessa, joten ole tarkkana ja kysy vanhemmilta tai luotsilta, jos jokin asia askarruttaa. Reiluja työnantajia ovat ainakin nämä!

Takaisin ylös


Työn vastuut:

Johtajaksiko heti ekana kesänä?

Monissa kesätyöpaikoissa tehdään töitä nuorten kesken ja aina porukkaan tarvitaan joku, joka johtaa. ROK:lla olet oppinut pienryhmän johtamisen taitoja roppakaupalla. Hyödynnä ROK-taitojasi myös työssä: ryhmän kehitysvaiheet ja ryhmähengen luominen, johtaminen erilaisissa tilanteissa, neuvottelut työajoista ja vapaista… Kaikkea tätä on ROKin aktiviteeteissa. Kun hoidat johtajahomman hyvin, on seuraavan vuoden kesätyö samassa paikassa lähes varmistettu!

Partio-ohjelman aktiviteetit:
Muut vinkit:
 1. Video: Työelämätaitoja partiosta: Mitä itseohjautuvuus on käytännössä? Itseohjautuvuus tarkoittaa sitä, että tehdään ne tehtävät mitkä on annettu ja mennään sen jälkeen kysymään mitä voisi tehdä seuraavaksi. Partiolaisia arvostetaan työelämässä, koska he ovat oppineet leireillä oma-aloittaisuutta ja aktiivisuutta.’
 2. Video: Työelämätaitoja partiosta: Ongelmanratkaisun mestariksi partion kautta Partioleirin palvelukeskusoperaattori Jouni Riuttanen kertoo, miten partioleirillä työt sujuvat. Partiossa opitaan kokeilemalla ja tekemällä uusia asioita, eikä aiempaa kokemusta tarvitse olla. Ongelmanratkaisutaidot kehittyvät, kun apua pyytäessä täytyy kuvailla toiselle ratkaistava ongelma.

Takaisin ylös


Ohjat omiin käsiin:

Omaa yritystoimintaa?

Samoajan partio-ohjelmassa ei ole varsinaista aktiviteettia siitä, miten suunnitella tai toteuttaa omaa yritystoimintaa. Yrittäjyys on kuitenkin nuorellekin oivallinen tapa hankkia omaa rahaa ja työllistää itsensä kesäksi. Oman yrityksen perustamisessa joihinkin asioihin saattaa tarvita aikuisen apua ja tukea, mutta on myös tapoja, joissa nuori voi toimia aivan itsenäisesti. Yritysidea voi tulla jostain partiossa hankitusta osaamisesta, kuten lasten kanssa toimimisesta, pihatöistä, juhlatarjoilujen hoitamisesta tai tarjoilijana toimimisesta. Myös vaikkapa tietotekninen apu vanhuksille voisi olla samoajanuorelle sopiva oman yrityksen palvelu.

Muut vinkit:
 1. Millainen yrittäjä sinusta tulisi -testi
 2. Oma 4H-yritys on helppo tapa kokeilla millaista yrittäjyys olisi. 13-28-vuotiaat voivat toimia 4H-yrittäjinä ja toimintaan on tarjolla koulutusta ja tukea.
 3. Tietoa yrittäjänä toimimisesta ja yrityksen perustamisesta on tarjolla paljon.
 4. Erilaisia keikkatöitä voi etsiä myös henkilöstovuokrauspalvelujen kautta. Esimerkiksi Treamer -sovelluksessa 15 vuotta täyttäneet voivat tarjoutua töihin keikkahommiin.

Takaisin ylös


Luotsille

Nuoren tukena ensimmäisten kesätyöpaikkojen hakemisessa ovat tietysti vanhemmat. Sinä luotsina tunnet kuitenkin nuoresta myös sellaisia puolia, joita vanhemmat tai opettajat eivät välttämättä näe. Ole siis nuoren tukena ja kannustajana, koska saatat olla samoajalle se ainoa aikuinen, joka häntä tukee ja kuuntelee. Keskustele siis jokaisen samoajan kanssa erikseen heidän haaveistaan ja tulevaisuuden toiveistaan. Älä tarjoa kaikille samoja ratkaisuja. Sinun avullasi nuori voi löytää oman paikkansa ja kehittyä kohti omaa ammatillista päämääräänsä.

Ole myös tukena silloin, kun kaikki ei mene niin kovin hyvin. Auta nuorta jatkamaan eteenpäin pettymysten jälkeen ja kannusta tekemään myös plan B. Työelämätaidot ovat nuorille tärkeitä tulevaisuutta varten ja niitä oppii loistavasti partioyhteisössä. Ohjaa samoajia kokeilemaan omia kykyjään erilaisissa pesteissä ja kehu heitä innostumisesta, sitkeydestä ja kehittymisestä!

Kunkoululoppuu.fi/aikuiset sivusto on tarkoitettu nuoren vanhemmille, opoille ja opettajille. Kuitenkin vain vaihtamalla tekstiin mielessään sanan ”luotsi”, kaikki sivuston tekstit ja vinkit sopivat myös partioaikuisen käyttöön. Tällä sivulla olevista linkeistä partio-ohjelmaan löytyy aina myös luotsin ohje aktiviteetin tekemisen tukemiseen. Tutki aktiviteettien toteutusvinkkejä ja lähde samoajien kanssa matkalle kohti unelmien kesätyöpaikkaa!

Muut vinkit:
 1. Video: Tee unelmistasi totta!
 2. Partion työelämätaitojen ohjelman videosoittolista #kovaaosaamista: Partio työelämätaitojen opettajana kertoo miten partiossa hankitulla osaamisella voi saada kesätyöpaikan, kuinka oma ammattiura voi löytyä harrastuksen kautta, millaisia ongelmanratkaisutaitoja partiolaisilla on ja miksi oman osaamisen tunnistaminen on tärkeää. Videoilla kerrotaan myös partiotoiminnassa syntyvistä sosiaalisista taidoista sekä siitä mitä itseohjautuvuus on.
 3. Miten saada kesätöitä? OP:n asiakaslehdessä partiolainen kertoo vinkkejä kesätyönhakuun

 

Kuva: Kris Loimaala