Valikko

Rakastu kesäyöhön 17.6.2017

Nuku yö ulkona, valvo nuotiolla, lumoudu luonnonkukista tai tartu vapaasti vavan varteen. Kaikki suomalaiset kutsutaan nauttimaan kesäyön tunnelmasta. Pystytä teltta kotipihalle tai lähimetsään, tunne luonnonkukkien tuoksu kesäyössä ja kastaudu öiseen järveen.

Luonnon Päivien tapahtumavinkit löydät täältä.

17.6. on toimintakausi jo ohi, mutta kesäleirisesonki kuumimmillaan. Voisiko kesäleirin yhdistää päivään? Toisaalta kesäkuussakin on oiva tilaisuus järjestää ryhmän oma retki tai tempaus.

Onko lippukunnallanne kämppä? 17.6 vietetään myös Nuku Yö Ulkona -päivää ja tällöin moni etsiikin leiriytymispaikkaa. Avaisimmeko siis kämpän ovet ja alueen myös muille tällöin? Samalla voi vaikkapa järjestää partioaiheista ohjelmaa ja saattaapa siitä partiokipinä tarttua myös uusiinkiin partiolaisiin, aikuisiin tai lapsiin.

Esimerkiksi seuraavien aktiviteettien avulla voitte myös liittää Luonnon Päivät osaksi eri ikäkausien toimintaa.


Sudenpennut: Osallistun yöretkelle

Pystyttäkää teltta ja yöpykää siinä yhdessä. Yöpyminen teltassa on hyvä ottaa edellytykseksi ennen kuin sudenpennut voivat osallistua pidemmille leireille.

Toteutusvinkki 1: Katsokaa Luonnon Päivien sivuilta, missä kaikkialla järjestetään yhteisiä tapahtumia luonnossa yöpymiseen liittyen. Osallistukaa tapahtumaan.

Toteutusvinkki 2: Yöpykää teltassa vanhempien kanssa kotipihalla. Kutsukaa mukaan myös partiokavereita!


Seikkailijat: Yö laavussa (Pohjoinen ilmansuunta, pakollinen)

Seikkailija yöpyy laavussa, louteessa, erätoverissa tai riippumatossa. Seikkailija saa kokemuksen kevytmajoitteen käytöstä ja siinä yöpymisestä.

Toteutusvinkki 1: Pystyttäkää useita erilaisia majoitteita ja kutsukaa kavereita tutustumaan majoitteisiin. Samalla voidaan grillata makkaraa ja kertoa partiosta. Lopuksi seikkailijat yöpyvät majoitteissa ja halukkaat vierailijatkin voivat jäädä kokeilemaan.


Tarpojat: Retkeilytaidoista  -aktiviteetit.

Leiriytymispaikan valintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota. Lisäksi nukkumaan mennessä on hyvä leikkiä jokin leikki, jossa kaikille tulee lämmin. Tarpojien kanssa on myös hyvä käydä läpi, miten makuupussiin tulee pukeutua.

Toteutusvinkki 1: Riippumatto on mainio vaihtoehto teltalle puustoisilla alueilla. Yöpykää riippumatossa. Tämän lisäksi voitte pystyttää tavaroille laavun. Muistakaa riippumattojen rispustuksessa käyttää leveitä kiinnistysnaruja. Lisävinkkejä riippumattoiluun Retkeilyn ABC:sta.


Samoajat: Lähdetään retkelle taskusta majoitteet

Samoaja ymmärtää erilaisten majoitteiden soveltuvuuden erilaisissa olosuhteissa ja osaa valita majoitteen oikein kulloisellekin retkelle. Samoaja ymmärtää majoitteiden huollon merkityksen niiden käytettävyyden kannalta. Samoaja rohkaistuu kokeilemaan uusia tapoja majoittua luonnossa. Osaan pystyttää ja huoltaa kolme erilaista majoitetta, esimerkiksi laavun, erätoverin ja kaminateltan ja yövyn ainakin yhden yön kussakin majoitteessa

Toteutusvinkki 1: Järjestäkää majoitenäyttely. Pystyttäkää erilaisia majoitteita ja kutsukaa vanhemmat tai kaverit tutustumaan erilaisiin majoitustyyppeihin.

Toteutusvinkki 2: Ottakaa kaksi erilaista majoitetta ja lähtekää kansallispuistoon. Kesäkuun Luonnon päivä on oiva tilaisuus kokea kansallispuistossa sellaisiakin paikkoja joihin normaalisti ei tule majoituttua. Vertailkaa seuraavana aamuna kahden majoitteen eroja.


Vaeltajat: Erätaidoista luonnonvaraisuus -aktiviteetti

Vaeltajat opettelevat selviytymään luonnossa viikonlopun ajan hyödyntäen luonnosta löytyvää ruokaa. Vaeltaja tekee vähintään vuorokauden mittaisen retken, jonka aikana hän kerää tai pyydystää itse ruokansa.

Toteutusvinkki 1: Etsimme kokeneen kalastajan, joka voi opettaa meille tarvittavia taitoja ja auttaa retken suunnittelussa.

Toteutusvinkki 2: Suunnittelemme retken ruuan valmistuksen huolellisesti. Tarvitsemmeko luonnosta löytyvän ruuan valmistukseen peruselintarvikkeita, kuten suolaa tai jauhoja? Entä mistä saamme puhdasta vettä?

Toteutusvinkki 3: Toteuttakaa retkiyöhaaste myös kesäyönä! Retkiyöhaaste löytyy täältä.