Valikko

Villiinny keväästä 20.5.2017

Villiinny kevätluonnosta, luontoile metsäkävelyllä, perusta villi luontoravintola tai bongaa miljoona linnunpönttöä. Kevätluonnon päivänä narrataan luonnonkaloja ja kuunnellaan lintujen konserttia! Vietä päiväsi vaikkapa eräkokkina ja annostele ystäville luontoreseptillä keväthuumaa!

Luonnon Päivien tapahtumavinkit löydät täältä.

20.5. on oivallinen päivä järjestää vaikkapa lippukunnan oma retki tai toimintakauden päättäjäiset. Esimerkiksi seuraavien aktiviteettien avulla voitte myös liittää Luonnon Päivät osaksi eri ikäkausien toimintasuunnitelmia.


Sudenpennut: Leirikokki 

Harjoitelkaa retkikeittimen kokoamista ensin akelan johdolla. Varmistakaa, että jokainen sudenpentu saa kokeilla vuorollaan retkikeittimen kasaamista ja pakkaamista. Akela huolehtii polttonesteen laittamisesta ja retkikeittimen sytyttämisestä. Askeleeseen on helppo yhdistää myös muita ruoanvalmistukseen liittyviä aktiviteetteja. Teen keittäminen luonnon antimista onnistuu esimerkiksi havunneulasista.

Toteutusvinkki 1: Valmistakaa retkikeittimellä jokin yksinkertainen ruoka tai juoma. Hyviä ja helppoja vaihtoehtoja ovat erilaiset padat: yhdistäkää esimerkiksi makaronia, nakkeja ja pakastevihanneksia tai nuudelia, kinkkusuikaleita ja maissia. Retkikeittimelle löytyy hyviä reseptejä Luonnon Päivien sivuilta!

Lisäksi esimerkiksi Luonnontuntemus– sekä Luonnossa liikkuja -jälkien aktiviteetit sopivat keväiseen Luonnon päivään mainiosti.


Seikkailijat: Retkiruokaa -aktiviteetti

Seikkailija käyttää retkikeitintä ruoan valmistukseen. Seikkailija kokeilee uudenlaisia reseptejä ja hauskoilla tavoilla opettelee mihin kaikkeen retkikeittimestä on.

Toteutusvinkki 1: Valmistamme retkikeittimellä erilaisia herkkuja kuten trangiapopkornia tai trangiajäätelöä. Trangiajäätelön ohje:

Trangiajäätelön resepti:

Ainekset

  • 1 kananmunan keltuainen
  • 2 rl sokeria
  • ½ tlvaniljasokeria
  • 2 rkl maitoa
  • 5 rkl vispikermaa

Tarvikkeet jäädyttämiseen

1 pienempi pakastepussi ’
1 isompi pakastepussi
1 ps jääpaloja
8 rl suolaa

1. Lämmitä kananmuna ja sokeri vesihauteessa ja vatkaa samalla seos paksuksi, vaaleaksi massaksi.
2. Lopeta seoksen lämmittäminen ja poista se vesihauteesta. Lisää vaniljasokeri ja sekoita kunnes seos on jäähtynyt.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi.
4. Sekoita maito muna-sokeri-seokseen.
5. Lisää kerma varovasti sekoittaen.
6. Laita jäätelöseos pienempään pussiin ja sulje pussi kunnolla.
7. Laita jäät, suola ja suljettu pieni pussi isoon pussiin ja sulje iso pussi kunnolla.
8. Ravista ja heiluttele isoa pussia kunnes jäätelö on valmista.
9. Ota pieni pussi isosta pussista ja tarjoa.

Toteutusvinkki 2: Trangiasta tai vastaavasta alumiinisesta keittimestä saa uunimaisen, kun koko laitteen ympärille tekee kuvun foliosta. Tällä kikalla leipomuksista saa yhtä meheviä ja rapeita kuin tavallisella leivinuunilla. Foliosta voi tarvittaessa tehdä myös savustuspesän tai tuulisuojan retkikeittimelle.

Toteutusvinkki 3: Kaverit mukaan! Lähtekää lähimetsään ja tehkää pienoinen nuotio. Sudenpennut voivat veistellä itselleen ja ystävälleen vaahtistikut. Nuotion äärelle mahtuu monta kerrallaan paistelemaan ja vaahtokarkit valmistuvat sen verran nopeasti ettei jonoja ehdi syntyä ja mahtava partioelämys tahmaisine sormineen on taattu!

Luonnon päivien sivuilta löytyy kevään mittaan lisää retkiruokavinkkejä.


Tarpojat:

Vartio tutustuu kalojen ulkonäköön ja kalastukseen. Lisäksi vartio ostaa tai kalastaa kaloja. Kalat tulee perata ja putsata ja niistä tehdään ruokaa. Tarpoja oppii hankkimaan ruokaa kalastamalla ja oppii, kuinka kalasta saa ruokaa.

Toteutusvinkki 1: Tarpoja saalistaa kaloja virvelillä tai perho-ongella, perkaa saaliin ja valmistaa saaliista aterian.

Toteutusvinkki 2: Osallistumme tarpojavartion kanssa Vapaa-ajan kalastajien järjestämään Vapa-päivään, jolloin alle 18 –vuotiaat saavat kalastaa ilmaiseksi. Paikat löytyvät Luonnon Päivien nettisivuilta.


Samoajat: Hyödynnän luonnon antimia 

Samoaja innostuu hyödyntämään luonnon tarjoamia antimia joko suoraan luonnosta tai itse kasvattaen. Samoaja huomaa, että luonnosta saatava ruoka on lähes ilmaista ja sitä hyödyntäen säästää myös rahaa. Samoaja tutustuu luonnossa kasvaviin ruuaksi käytettäviin kasveihin.

Toteutusvinkki 1: Teemme retken, jossa syödään pääosin luonnosta hankittua ruokaa.  Bongatkaa ja kerätkää esimerkiksi viisi villiyrttiä. Maistelkaa esimerkiksi voikukanlehtisalaattia, koivunlehtiperunamuussia, kuusenkerkkäteetä tai sienikeittoa. Vinkkejä luonnon antimien käyttöön ruuanlaitossa löytyy netistä esimerkiksi hakusanoilla “ruokaa luonnosta” ja kirjallisuudesta Sami Tallbergin Villiyrttikeittokirja. Luonnon Päivien sivuilta löytyy myös vinkkejä tähän ja Martat ovat laatineet hyviä villiyrttireseptejä.

Linkkivinkit:

Suomen Luonto – Villiyrtit

Hortoilu.fi

Martat – Villiyrtit tutuiksi


Vaeltajat: Luontomatkailu ja luonnontuotteet 

Vaeltaja tutustuu luontomatkailuun Suomessa. Hän tuntee metsien erilaiset käyttömuodot sekä luontomatkailun ja virkistyksen osana taloudellista toimeliaisuutta. Hän tutustuu luonnon ja metsien kestävään käyttöön, sekä partiossa hankitun luonto- ja retkeilyosaamisen tuotteistamiseen.

Toteutusvinkki 1: Perustakaa villi luontoravintola. Kokkailkaa itse kerätyistä ja pyydystetyistä raaka-aineista ja perustakaa oma popup-laavuravintola.

Toteutusvinkki 2: Otamme yhteyttä paikalliseen luontoyrittäjään ja haastattelemme häntä. Tämä hoituukin kätevästi vaikka vierailemalla Luonnon Päivien tapahtumassa. Voimme kysyä esimerkiksi näitä kysymyksiä: Mitä haasteita luontomatkailulle Suomessa on? Miten perustan oman luontomatkailuyrityksen? Mitä kaikenlaisia palveluita luonnosta saadaan ja miten nämä tuotetaan ottaen huomioon myös luonnonsuojelulliset näkökulmat?