Valikko

Sukella talveen 4.2.2017

Talviluonnon päivänä nautitaan lumesta, pyrystä, revontulista ja kaamoksen väistymisestä. Innostaisiko vaikka lumikenkäily, pilkki tai pulkkamäki? Ja jos lumionnea ei ole, suuntaa tulentekopaikalle talvipiknikille.

4.2. on oivallinen päivä järjestää vaikkapa lippukunnan oma retki. Esimerkiksi seuraavien aktiviteettien avulla voitte myös liittää Luonnon Päivät osaksi eri ikäkausien toimintasuunnitelmia.

luonnon-paeivaet-banneri-500x200-suomi-a

Hae tapahtumia Luonnon päivien -kartalta.


Sudenpennut: Retki-jälki

Sudenpentu harjoittelee pitämään huolta itsestään retkiolosuhteissa. Luonto ja luonnossa liikkuminen tulevat tutummiksi. Päivään on helppo yhdistää askelia myös muista jäljistä: sytyttäkää nuotio, veistelkää makkaratikut ja paistakaa makkaraa.

Toteutusvinkki 1: Rakentakaa retkellä lumilinna. Lumilinnan rakentaminen on erinomainen tapa tutustua talveen ja harjoitella yhteistyötä.

Toteutusvinkki 2: Antakaa jokaisen sudenpennun harjoitella tulitikun sytyttämistä ja sammuttamista. Tehkää yhdessä nuotiotarpeet ja sytyttäkää yksi nuotio. Sudenpennut toimivat vuorotellen nuotiovastaavina ja pitävät huolta, että nuotio palaa hyvin ja turvallisesti. Vanhemmat sudenpennut voivat tehdä yksin tai pareittain oman nuotion.

Toteutusvinkki 3: Tehkää kolon tai kämpän lähimaastoon retki, joka kestää yli kuusi tuntia. Nauttikaa luonnosta, leikkikää, syökää ja kartuttakaa retkeilykokemusta.

Sudenpennut: Tutustun laumani kanssa luonnon ja eläinten talveen sopeutumiseen

Sudenpennut tutustuvat siihen, miten eläimet ja luonto valmistautuvat eri vuodenaikoihin.

Testatkaa tietämyksenne Eläinten talvehtimisesta hauskalla visalla!

Toteutusvinkki 1: Lauma tekee talvisen luontoretken. Retkellä voidaan esimerkiksi etsiä eläinten jälkiä lumelta. Entä mitä lumen alta löytyy? Miten kasvit selviävät talvesta? Miksei esimerkiksi oksia saisi katkaista talvisin? Osa eläimistä rakentaa pesän, toiset viettävät kulkurin elämää saalistaen. Etsi kartalta eläinten talven tapahtuma ja saat kuulla, mitä orava, kettu, mäyrä, ilves ja karhu ovat keksineet pakkasten varalle.

Toteutusvinkki 2: Eläinten turkkeja, syömistapoja ja mahdollista talvehtimiskäyttäytymistä voi havainnoida. Siitä voi päätellä miten eläimet sopeutuvat eri vuodenaikoihin. Talvella voi mitata lämpötilaa lumen alta ja verrata sitä ilman lämpötilaan. Miksi jotkut eläimet pysyttelevät mieluummin lumen alla? Tarvikkeet: tietokirjoja eläimistä.


Seikkailijat: Talviteltassa

Seikkailija osallistuu talviteltan pystyttämiseen ja yöpyy siinä. Päiväsaikaan voitte pyytää myös kavereita käymään tutustumassa puolijoukkuetelttaan ja retkielämään.

Toteutusvinkki 1: Pystyttäkää yhdessä puolijoukkueteltta. Jaa makuupaikat seikkailijoille järkevästi ja neuvo majoittumisessa. Sopikaa kipinävuoroista ja käykää kipinämikon tehtävät läpi. Seikkailijat ovat kipinässä pareittain. Johtajat tai mukana olevat vanhemmat retkeläiset hoitavat yösydämen kipinävuorot. Lisäohjeita löytyy esimerkiksi Reppu-kirjasta, josta löydät tietoa myös lumiankkureista ja solmuista.

Toteutusvinkki 2: Voitte suunnitella etukäteen, että tälle retkelle jokainen voi pyytää mukaan jonkun kaverin. Opettakaa kavereille miten tehdään erilaisia nuotioita ja minkälaisia erilaisia nuotiotyyppejä löytyy. Käydään läpi eri nuotiotyypit ja sytytysvälineet ja lopuksi paistetaan vaikka makkaraa tai erikoisempia nuotioherkkuja nuotiolla.


Tarpojat: 

Tarpojaohjelman toteuttaminen Sukella talveen -päivänä on helppoa. Päivään voi yhdistää esimerkiksi jokaisen tarpon osana olevia  liittyviä aktiviteetteja. Yhtenä esimerkkinä on myös selviytymistarpon ”Osallistumme lumiretkelle.”

Vartio osallistuu talvivaellukselle esimerkiksi hiihtämällä, lumikengillä tai retkiluistimilla. Tarpojat oppivat uuden tavan liikkua luonnossa. Vaelluksen kestoksi riittää hyvin päivä. Pyytäkää vaellukselle mukaan myös kavereita, jotka eivät vielä ole mukana partiossa!

Toteutusvinkki 1: Suorittakaa hiihtovaellus Luonnon Päivänä. Vaelluksen voitte suorittaa vaikka lähimetsässä tai lähimmillä hiihtoladuilla. Vaelluksen kesto voi olla esimerkiksi 3 tuntia. Muistakaa myös kunnon eväät!

Toteutusvinkki 2: Oletteko ennen kokeilleet lumikenkäilyä? Nyt olisi siihen erinomainen aika. Lumikenkiä saa lainaksi useimmista Metsähallituksen luontokeskuksista, niitä saattaa olla myös taustayhteisön varastoissa. Lainatkaa lumikengät ja toteuttakaa muutaman tunnin retki niillä lähimetsään.

Toteutusvinkki 3: Retkiluistelija saa jäällä viilettäessään nauttia samanaikaisesti sekä talvisen luonnon hiljaisuudesta ja kauneudesta että vauhdin hurmasta. Käykää ensin kololla läpi heikkojen jäiden tunnusmerkit ja valmistakaa kaikille omat naskalit. Suunnitelkaa tämän jälkeen retkiluistelureissu lähijärven jäälle tai merelle. Muistakaa ottaa luotsi mukaan ja ilmoittaa reittinne.

Toteutusvinkki 4: Hiihdä maailman suurimmassa hiihtokoulussa. Ota ystävät mukaan ja lähde laturetkelle. Talvipäivän huipentaa hyvät eväät – nauti yhdessä talviluonnon helmassa! Etsi tapahtumakartalta hiihtokouluja ja hyppää mukaan.


Samoajat: Retki uuteen paikkaan

Tavoitteena on, että samoajat rohkaistuvat lähtemään retkelle myös tuttujen retkikohteiden ulkopuolelle. Retkikohteita etsitään tutuimpien retkipaikkojen ja -kohteiden ulkopuolelta. Tutustumme kotipaikkakuntani tai lähiseudun ennestään meille tuntemattomaan retkikohteeseen.

Toteutusvinkki 1: Katsokaa retkikohde Luonnon päivät -kartalta ja lähtekää retkelle. Retken yhteydessä voitte myös osallistua järjestettyihin tapahtumiin.

Toteutusvinkki 2: Retkikartta.fi:stä löydät kaikki Metsähallituksen kohteet ja paljon myös kuntien kohteita. Tutkikaa karttoja kokouksessa ja lähtekää viikonloppuna retkelle. Saatatte yllättyä, mitä kaikkea läheltäkin voi löytyä.

Toteutusvinkki 3: Myös tutusta paikasta voi löytyä paljon uutta, kunhan vain malttaa etsiä ja katsoa. Etsikää ja kuvatkaa vähintään viisi uutta luontokohdetta tutun reitin varrelta. Mikä juuri näissä on erityistä?


Vaeltajat: Retkiyöhaaste!

Retkiyöhaaste on Suomen Erätaito ry:n suurhanke. Ihmisiä kannustetaan viettämään vähintään yksi yö luonnossa talvella, keväällä ja kesällä sekä syksyllä. Haasta lippukunnan muuta vaeltajat mukaan ja nukkukaa ainakin neljä yötä ulkona vuonna 2017!

Toteutusvinkki 1:Lumimajoite. Vaeltaja rakentaa lumimajoitteen ja yöpyy siinä. Hän tekee majoitteesta turvallisen ja tarkoitukseen sopivan. Tutustumme erilaisiin lumimajoitteisiin (esim lumiluola, iglu, quinzee) ja niiden käyttötarkoituksiin. Valitsemme niistä sopivimman toteutettavaksi käytännössä.

Toteutusvinkki 2: Rakovalkea. Hankimme rakovalkeaan sopivaa puuta. Puun laatu vaikuttaa suuresti rakovalkean syttymiseen ja palamiseen. Tietoa rakovalkean tekemisestä löytyy esimerkiksi Olli Aulion teoksesta Suuri Retkeilykirja. Yövymme majoitteessa, jossa rakovalkea toimii lämmön lähteenä, esimerkiksi laavussa tai louteessa.

Kutsukaa mukaan esimerkiksi opiskelukaverit kokemaan rakovalkean tunnelma! Voitte myös haastaa heidät mukaan retkiyöhaasteeseen!