Valikko

Metsät ja ilmastonmuutos - aktiviteetteja sudenpennuille

Aktiviteetin nimi: Hippaa ja tarinoita muuttuvasta ilmastosta (Ympäristönsuojelu, valinnainen)

Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu tutustuu leikin kautta kasvihuoneilmiöön ja tällä tavoin luo pohjaa ilmastonmuutoksen ymmärtämiselle.

Kuvaus: Luetaan vähintään yksi ilmastonmuutokseen liittyvä tarina ja leikitään kasvihuoneilmiöstä kertovaa leikkiä.

Laumanjohtajan tehtävä: Laumanjohtaja valitsee yhden leikin ja tarinan listasta. Nämä käydään sudenpentujen kanssa läpi kokouksessa.

Aktiviteetin kesto: noin tunti

Paikka: Kolo, metsä

Kasvatustavoite: Vastuu elinympäristöstä

Taitoalue: Luonnonsuojelu, Ympäristö

Toteutusvinkki 1: Ilmastonmuutoshippa

Kasvihuoneilmiö on normaali ja tarpeellinen ilmiö, ja vasta sen voimistuessa se muuttuu ongelmaksi, jota kutsutaan ilmastonmuutokseksi. Leikki on muunnelma mustekalaleikistä, ja sen tavoitteena on havainnollistaa toiminnallisesti ja yksinkertaistetulla tavalla ilmastonmuutosta kasvihuoneilmiön voimistumisena.

“Auringonsäteet” juoksevat ilmakehässä maan ja auringon väliä. Auringosta maahan he saavat juosta vapaasti, mutta maasta aurinkoon juostessa kasvihuonekaasuhippa ottaa heitä kiinni. Kiinnijääneet auringonsäteet jähmettyvät paikalleen ja muuttuvat ilmakehää lämmittäviksi kasvihuonekaasuiksi. Leikin kuluessa kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä kasvaa jatkuvasti, ja auringonsäteiden on yhä vaikeampi päästä kimpoamaan (juoksemaan) takaisin avaruuteen kohti aurinkoa. Leikki päättyy, kun auringonsäteitä ei ole enää jäljellä.

Toteutusvinkki 2: Tarinoita ilmastonmuutoksesta

Luetaan tarina tai vaikkapa kaksi ilmastonmuutoksesta kokouksessa. Tarinoita voidaan lukea myös useamman kokouksen ajan kestävinä jatkotarinoina. Hyviä tarinoita ovat esimerkiksi:


Aktiviteetin nimi: Istutan laumani kanssa puun tai kasvin ja seuraan sen kasvua (Ympäristönsuojelu, valinnainen)

Aktiviteetin tavoite: Sudenpentu havainnoi kasvin kasvua ja seuraa sen etenemistä. Sudenpentu ottaa vastuuta kasvin hoidosta ja kehittää samalla omaa pitkäjänteisyyttään.

Kuvaus: Lauma istuttaa yhdessä puun tai pensaan kolon pihalle tai jokainen sudenpentu idättää itselleen jonkin viherkasvin. Lauma seuraa kasvien kasvua ja huolehtii niistä.

Johtajan tehtävä: Akela opastaa sudenpentuja kasvien istutuksessa ja kasvatuksessa. Nokkapentu toimii esimerkkinä ja toisten apuna.

Aktiviteetin kesto: noin tunti

Paikka: Kolo, metsä

Kasvatustavoite: Luontosuhde, Vastuu elinympäristöstä

Taitoalue: Luonnonsuojelu, Ympäristö

Johtamistaito: Itsensä johtamisen taidot

Toteutusvinkki 1: Pienestä isoksi

Lauma istuttaa hyasintin. Hyasintti kasvaa ja kehittyy nopeasti ja on siitä syystä sopiva kasvi sudenpennuille seurattavaksi. Akelan on kuitenkin otettava allergiat huomioon. Muita sopivia kasveja ovat esimerkiksi narsissi, ohra, rairuoho tai herne.

Toteutusvinkki 2: Meidän puumme

Lauma istuttaa kolon pihalle nimikkopuun tai pensaan, jonka kasvusta sudenpennut huolehtivat koko partiolaisuutensa ajan. Jos kolon pihalle ei voi istuttaa mitään, voidaan lähimetsästä etsiä maanomistajan luvalla kummipuu tai -pensas seurattavaksi.

Toteutusvinkki 3: Vihreä seuralainen

Jokainen sudenpentu idättää itselleen viherkasvin ja seuraa sen kasvua. Lauma voi esimerkiksi laatia oman seurantakorttinsa, johon merkitään kasvun merkittävät vaiheet (sirkkalehdet, varsinaiset lehdet, kukinto, kukan avautuminen jne.)