Valikko

Metsät ja ilmastonmuutos - aktiviteetteja tarpojille

Aktiviteetin nimi: Luontoystävällinen elämä (Minäminä -tarppo, suhde smpäristöön)

Aktiviteetin tavoite: Tarpoja elää kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti

Aktiviteetin kuvaus: Tarpojat kertaavat mitä ilmastonmuutos tarkoittaa. Tarpojat tutkivat erilaisia tapoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Vartionjohtajan tehtävä: Vartionjohtaja valmistelee aktiviteetin toteutuksen yhdessä luotsin kanssa.Vartionjohtaja valmistelee aktiviteetin toteutuksen yhdessä luotsin kanssa.

Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa aktiviteetin suunnittelussa ja osallistuu tarvittaessa sen toteutukseen.

Aktiviteetin kesto: 2 tuntia

Paikka: Koti, Kaupunki, Kolo

Kasvatustavoite: Luontosuhde, Vastuu elinympäristöstä

Taitoalue: Arkielämän taidot, Kansalaistaidot, Luonnonsuojelu, Talous, Vaikuttaminen, Ympäristö

Toteutusvinkit:

Toteutusvinkki 1: WWF:n lähimetsätehtävä on hyvä tapa tutustua metsään ja tutkia ilmastonmuutoksen vaikutuksia sinne. Tehtävä löytyy täältä. Minkälaisia merkkejä ilmastonmuutoksesta löydätte tutkimusmatkalta?

Toteutusvinkki 2: Ilmastonmuutosrugby

Leikki on muunnelma sudenpennuille suunnatusta ilmastonmuutoshipasta.

Pelialue on suorakaiteen muotoinen. Toisessa päässä pelialuetta on maa, ja toisessa aurinko. Näiden välissä on ilmakehä. Kaksi osallistujista valitaan kasvihuonekaasuksi (hippa), yksi valitaan metsänhoitajaksi ja muut osallistujat ovat auringonsäteitä. Metsänhoitaja ja kasvihuonekaasu kilpailevat keskenään.

  • “Auringonsäteet” juoksevat ilmakehässä maan ja auringon väliä.
  • Auringosta maahan he saavat juosta vapaasti, mutta maasta aurinkoon juostessa kasvihuonekaasu-hippa ottaa heitä kiinni.
  • Kiinnijääneet auringonsäteet jähmettyvät paikalleen ja muuttuvat ilmakehää lämmittäviksi kasvihuonekaasuiksi. (X-asennossa)
  • Kiinnijääneet kasvihuonekaasut voivat myös ottaa kiinni auringonsäteitä
  • Metsänhoitaja voi kuitenkin vapauttaa kiinnijääneitä auringonsäteitä, jolloin he siirtyvät puiksi maahan (vapautus tapahtuu ryömimällä ryömimällä kasvihuonekaasujen haarojen välistä)
  • Leikin kuluessa kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä kasvaa jatkuvasti, ja auringonsäteiden on yhä vaikeampi päästä kimpoamaan (juoksemaan) takaisin avaruuteen kohti aurinkoa.
  • Leikki päättyy, kun auringonsäteitä ei ole enää jäljellä. Tämän jälkeen lasketaan, kumpia on enemmän, puita vai ilmakehään jähmettyneitä kasvihuonekaasuja.

Jollakin kerralla peliä voidaan pysäyttää sopivissa kohdissa ja vetäjä voi tehdä seuraavia huomioita:

HUOM! Peli kannattaa pelata ensin läpi kerran tai pari, käydä sen jälkeen keskustelu aihepiirin asioista ja sitten leikkiä vielä pari kertaa. Keskustelussa kannattaa nostaa esiin mm. seuraavia asioita ja leikin epätarkkuuksia:
– Miten Maa, ilmakehä ja aurinko sijaitsevat suhteessa toisiinsa oikeasti? (leikissä horisontaalisesti, mutta oikeasti vertikaalisesti)
– Mitä kasvihuonekaasuja on olemassa? (mm. hiilidioksidi ja metaani)
– Mistä kasvihuonekaasuja tulee ilmakehään?  (-> asuminen, liikkuminen, ruoka jne.) . Leikissä auringonsäteistä tuli kasvihuonekaasuja, mutta näin ei oikeassa elämässä tietenkään ole.
–  Mitä maassa tapahtuu, jos kasvihuonekaasuja on liikaa maan ilmakehässä (voi näyttää aluetta ”maan” ja ”kasvihuonekaasujen” välillä)? Ilmasto lämpenee

Toteutusvinkki 3: Ilmastonmuutosinstallaatio

Etsitään viikon aikana kuvia ja lehtijuttuja ilmastonmuutokseen liittyen ja tehdään oma ilmastonmuutosinstallaatio.

Toteutusvinkki 4: Metsäseikkailu 2101

Tehdään video muuttuvasta lähimetsästä. Valitkaa tyyliksi joko kauhu, operetti, komedia tms. Kuvitellaan metsä tulevaisuudessa vuonna 2101.

Toteutusvinkki 5: Unelmien metsäretki muuttuneessa ilmastossa

Laaditaan yhdessä kuvaus unelmien metsäretkestä vuonna 2100. Mikä metsässä on muuttunut? Mitä samaa metsästä edelleen löytyy? Tavoitteena on käyttää mahdollisimman montaa aistia retken kuvauksessa.

Toteutusvinkki 6: Ilmastonmuutos draaman pyörteissä

Tutustutaan tarpojavartion kanssa WWF:n tarinoita muuttuvalta planeetalta teksteihin. Laaditaan näytelmä tai lyhyt kertomus seikkailijoille tai ryhmän johtajalle tarinan pohjalta.