Valikko

Metsien kestävän käytön keskustelupeli

Metsien kestävän käytön keskustelupeli

Tavoite: Samoaja tietää monta eri tapaa, joilla metsiä ja puumateriaalia käytetään Suomessa. Samoaja ymmärtää Suomen metsien suojelun keskeisiä tavoitteita ja on kiinnostunut metsien hyvinvoinnista. Pelin kautta myös opitaan keskustelemaan erilaisista, toisistaan myös vastakkaisista näkökannoista sopuisasti.

Kuvaus: Valmistakaa PlayDecide Metsien kestävän käytön keskustelupeli lippukuntanne käyttöön ja pelatkaa peli 4–8 hengen pienryhmissä. Tulostettavan materiaalin ja ohjeen voi ladata Tiedekeskus Pilkkeen sivuilta.

Metsien kestävä käyttö -pelissä keskustellaan siitä, miten metsien ekologisesti, kulttuurisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää käyttöä on mahdollista toteuttaa käytännössä, ja kuinka metsiin kohdistuvat ristiriitaiset tarpeet voidaan sovittaa yhteen. Pelin lopputuloksena syntyy peliporukan yhteinen kannanotto metsien kestävään käyttöön. Pelin jälkeen voitte pohtia, oletteko itse samaa mieltä pelihahmonne kanssa. Voitte myös järjestää pelin tarpojaikäisille ja toimia itse pelinvetäjinä.

PlayDecide on Euroopan tiedekeskusjärjestö Ecsiten projekteissa kehitetty keskustelupeli, jonka avulla voi käsitellä helppotajuisesti ajankohtaisia tieteellisiä ja tietopohjaisia aiheita. Pelaajat oppivat ilmaisemaan kantansa tieteen ja teknologian herättämiin kysymyksiin sekä etsimään yhdessä niihin ratkaisuja. Tiedekeskus Pilke on tuottanut PlayDecide Metsien kestävä käyttö –pelisovellukseSuomen Metsäsäätiön apurahalla. Pelistä on suomen-, ruotsin- ja englanninkielinen versio.

Kesto: Valmistelut 30 min, pelisessio 60-80 min

Paikka: Kotona tai kololla

Kasvatustavoite: Luontosuhde, vastuu elinympäristöstä, järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen

Taitoalue: Kansalaistaidot, vaikuttaminen, yhteiskunta, luonnonsuojelu, ympäristö

Tarvikkeet: Pelitiedosto täältä: www.tiedekeskus-pilke.fi/tule-oppimaan/playdecide/
A3 papereita,  A4 tulostuskartonkia valkoista, vihreää, sinistä, punaista ja keltaista.

Kenen kanssa: Oman samoajaryhmän kanssa