Valikko

Metsäretket

Vuonna 2017 Suomi täyttää sata vuotta. Mikäpä olisikaan partiolaisille luonnollisempi tapa juhlistaa 100 -vuotiasta Suomea kun metsäretki. Suomalaisen luonnon monimuotoisuuden ymmärtäminen ja siitä nauttiminen on jokaisen Suomessa asuvan ja vierailevan oikeus. Partiolaisilla onkin oivallinen mahdollisuus tarjota metsäkokemus ihan kaikille järjestämällä avoimia metsäretkiä.

Metsäretken kestoksi on ajateltu yksi päivä, jotta osallistuminen olisi mahdollisimman helppoa, mutta se on hyvin yhdistettävissä myös esimerkiksi lippukuntaretkeen päiväohjelmaksi. Lippukunnan näkökulmasta tämä on hyvä tapa esimerkiksi hankkia uusia jäseniä toimintaan!

Tärkeintä onnistuneella metsäretkellä on, että kaikilla on kivaa ja kaikki hyväksytään sellaisina kuin ovat. Muutamia helppoja perussääntöjä noudattamalla tämä onnistuukin helposti. Kaikilla on oikeus määritellä itse itsensä, jokaisen näkemyksiä kuunnellaan eikä toisen puheita saa vähätellä. Tärkeintä metsäretken onnistumisessa on tietenkin, että kaikkien olisi mukava ja helppo lähteä mukaan.

Metsäretken toteuttaminen kannattaa pitää yksinkertaisena. Keitä teidän alueella asuvia kohderyhmiä juuri te haluaisitte tavoitella mukaan toimintaan?

Retken toteutus: Moninaisuus metsäretkelläYhteistyöideoita Toistemme huomioiminenRyhmäytyminen

Aktiviteetteja: Sudenpennut Seikkailijat –  TarpojatSamoajat Vaeltajat

Aktiviteetit printattavassa vihkomuodossa täältä: Yhdessä Metsään -aktiviteettivihko


Yhdessä Metsään” – avoimen metsäretken tavoitteet:

  1. Retkellä on mukana myös ihmisiä, joille metsä ei ole tuttu.
  2. Metsän erilaiset käyttötavat tulevat tutuksi lapsille ja nuorille tekemisen kautta.
  3. Retkellä on mukana yhteistyökumppani, jolta voidaan saada uusia ideoita ja resursseja partiotoimintaan.

Metsäretkellä kannattaa suosia lähistöllä sijaitsevia kohteita jo pelkästään kuljetusten helppouden vuoksi. Lähellä sijaitsevat retkikohteet ovat myös uusille metsiin tutustujille helpoin paikka tulla. Retken ja sen ohjelman järjestelyissä huomioidaan ja pyritään minimoimaan toiminnan ympäristövaikutukset. Ohjelman toteutuksessa kannattaa suosia pienryhmiä. Otetaan huomioon myös muut luonnossa liikkujat. Mikseipä vaikka pyydettäisi ohikulkijaa myös mukaan?

Minne lähtisimme retkelle?

Retkikartta.fi on mainio retkikaveri. Nettisivuilta löytyy nyt jo yli 2500 kuntien luontoliikuntapaikkaa ja lisäksi kaikki Metsähallituksen retkikohteet. Palvelusta voi myös käydä etukäteen katsomassa oman retkikohteen maastotiedot sekä ilmakuvat. Retkikartta.fi toimii hyvin myös mobiililaitteissa.

Luontomuisti –harjoitus suunnittelukokoukseen (noin 5 minuuttia):

  1. Millaisia mielikuvia metsän ajatteleminen herättää sinussa?
  2. Mieti, mikä on mielituoksusi luonnossa. Mitä tulee mieleesi ensimmäisenä?
  3. Millainen äänimaailma tulee mieleesi, kun ajattelet metsää?
  4. Millaisiin tunnelmiin tai tunteisiin mielesi sinut johdattelee?
  5. Milloin ja miten suuntaat luontoon aistimaan lisää?

Lähde: Sirpa Arvonen – Metsämieli

Tutkimusten mukaan jo viisi minuuttia metsässä vaikuttaa myönteisesti henkiseen hyvinvointiimme. Luonnossa liikkuminen lisää hyvää oloa. Erityisesti kaupunkiympäristössä asuvien mieli ja itsetunto paranevat, sekä stressi ja masennus lievenevät, kun he pääsevät kosketukseen metsän kanssa.

Katso mielenterveysseuran vinkit metsäkävelylle.


Suomen Yrittäjät– Yrittäjän hyvä teko

Matalan kynnyksen metsäretkiä ei tarvitse tehdä yksin. Osana omaa Suomi 100 -kampanjaansa Suomen Yrittäjät kannustavat paikallisyhdistyksiään lähtemään mukaan partiolaisten metsäretkien kumppaniksi ja toteuttamaan näin konkreettisia tekoja erilaisista taustoista tulevien lasten ja nuorten hyväksi.

Yhteistyö mahdollistaa esimerkiksi uusien tekijöiden houkuttelemisen toimintaan tai vaikkapa tuen materiaalien muodossa. Retken suunnittelun aluksi kannattaakin pohtia yhdessä johtajiston kanssa: Mitä haluamme yhteistyöltä ja miten yhteistyö voisi auttaa lippukunnan toimintaa? Lisää ideoita Yhteistyö -osiossa.


metsa_fb_jakokuva


Luonnon Päivät 2017
Myös partiolaiset juhlistavat Suomen 100 –vuotista luontoa. Luonnon päivät 2017 – suurhanke pyrkii saamaan jokaisen suomalainen ja Suomen ystävän luontoon yhdessä ainakin kerran satavuotiaan Suomen kunniaksi. Toteutettaisiinko metsäretki vaikka yhtenä Luonnon Päivistä?

Lippukunnille tämä on hyvä tapa jäsenhankintaan tai uusien aikuisten rekrytoimiseen mukaan toimintaan! Lisätkää retkenne osaksi Luonnon Päivät tapahtumalistausta tai järjestäkää oma Luonnon Päivät tempaus.


luonnon-paeivaet-banneri-500x200-suomi-a