Valikko

Biotaloussalkku

Mitä kaikkea metsästä?

Tausta: Suomessa joka kymmenennessä perheessä leipä tulee metsäalalta. Metsäteollisuus tuo merkittävän osan suomalaisten hyvinvoinnista hyödyntämällä kestävällä tavalla uusiutuvaa ja ainoaa strategista luonnonvaraamme, metsää. Metsäala tuottaa yllättäviäkin tuotteita ja ratkaisuja tulevaisuuden ongelmiin. Lisäksi kestävän kehityksen mukaisesti uusiutuvasta raaka-aineesta tuotetut tavarat ovat huomattavasti parempi ratkaisu kuin uusiutumattomat. Biotaloussalkku soveltuu parhaiten tarpojaikäisille partiolaisille.

Tarvikkeet: Biotaloussalkku (piiritoimistolta). 10 kappaletta muita kuin metsäalan tuotteita. Lista tuotteista aktiviteetin lopussa.

Aktiviteetin tavoite: Opitaan minkälaisia erilaisia tuotteita puusta voidaan tehdä. Opitaan havainnoimaan ympärillään olevista tuotteista ja tavaroista, mitkä ovat valmistettu puumateriaalista.

  • Tietää perustiedot metsäteollisuudesta ja sen merkityksestä Suomessa
  • Tietää minkälaisia tuotteita metsästä on mahdollista saada

Aktiviteetin kuvaus:

Aloitus (noin 10–15 minuuttia):

Leikkijät kertovat puun tarinan siemenestä valmiiksi tuotteeksi jatkaen aina siitä, mihin edellinen on lopettanut. Voidaan leikkiä esimerkiksi siten, että jokainen keksii vuorollaan yhden sanan, yhden lauseen, yhden elinkaaren osan jne.

”Olipa kerran metsäaukea. Metsäaukealle istutettiin kuusen taimi. Taimet kasvavat ja vahvimmat niistä selviävät. Retkeilijät nauttivat kasvavasta metsästä. Eräänä päivänä metsään astuu metsuri, alkaa puun toinen elämä. Puut kaadetaan ja toimitetaan tehtaalle. Tehtaalla puun eri osia käsitellään eri tavoin ja niistä tehdään jokapäiväisiä tuotteita. Joistakin tulee sahatavaraa, joistakin huonekaluja, toisista liimapuuta. Mitä sinun tarinasi puusta syntyy?”

Toteutusvinkit:

  • Arvaustehtävä:

Otetaan salkusta X määrä esinettä/asiaa ja sen lisäksi X määrä muita esineitä jotka on valmistettu muusta kuin puusta. Tehtävänä on arvata mitkä asiat on valmistettu puusta. Arvauksien jälkeen kerrotaan info osuus puusta valmistetuista asioista. Esim. salkussa oleva kynä ja kangas ovat hyviä tässä tehtävässä, koska niistä ei heti arvaa valmistusmateriaalia.

  • Yhdistämistehtävä (20–30 minuuttia)

Tähän tarvitaan tuotteiden nimet ja salkun sisältö. Tarkoituksena on yhdistää esine ja nimi. Lisätehtävänä yhdistämisen jälkeen on tarkoitus miettiä mihin esinettä voidaan käyttää. Esim. komposiitti: voidaan käyttää mm. terassin laudoituksena.

  • Biotalouskimin koe (noin 30 minuuttia):

Jakaannutaan kahteen joukkueeseen, ja molemmat joukkueet valitsevat 5 metsästä peräisin olevaa tuotetta biotaloussalkusta ja 5 muuta tuotetta, jotka asettavat maahan piirrettyyn ruutuun, esim. 10 asiaa/joukkue. Sitten vaihdetaan ruutuja, ja joukkueille annetaan hiukan aikaa katsoa toisten ruutua. Tämän jälkeen mennään takaisin omalle ruudulle ja otetaan pois siitä joitakin asioita. Toisen ryhmän pitää katsomaan tullessaan yrittää huomata, mitä ruudusta on kadonnut ja onko kadonnut asia peräisin metsästä vaiko ei? Leikkiä voi vaikeuttaa tuotteiden määrää tai samankaltaisuutta lisäämällä tai sitten pois ottamisen sijasta vaihtamalla esineitä.

  • ”Se ei ole puuta!”

Asetellaan lattialle esineitä, jotka melkein kaikki on tehty puusta. Jokainen ottaa vuorollaan yhden esineen. Kun joku tarttuu ”ei-puiseen” esineeseen ohjaaja huutaa ”se ei ole puuta!”, esine jää paikalleen ja vuoro siirtyy seuraavalle. Toinen leikkijä yrittää vuorostaan. Leikkiä jatketaan niin kauan, kunnes jäljelle jäävät vain ”ei puusta” tehdyt esineet.

Lopuksi:

Keskustelkaa vielä lopuksi yhteistuumin mitä kaikkea muuta metsästä tulee mieleen. Kuten olemme oppineet, metsästä saadaan paljon erilaisia tuotteita, mutta mitkä muut asiat ovat mielestänne metsässä myös tärkeitä?

Paikka: Kolo

Biotaloussalkun sisältö:

Puupohjaiset tuotteet:

Kuivikekutteri, Puupelletit, Komposiitti (Formi), Komposiitti (Profi), Komposiitti (Woodcast), sellu, Biopolttoaine, -muovi ja nanoselluloosa, Lääkkeitä puusta (Ksylitolipurukumi), Tarramateriaalit, Paperi, Liukosellu (Sellofaani), Liukosellu (viskoosi/kangas), Pehmopaperi, Vaneri, Laminaattipaperi, Kartonki (mämmilaatikon kansi), Elintarvikepakkaus (maitotölkki), Elintarvikepakkaus (jäätelöpakkaus), Elintarvikepakkaus (DeLight).

Muut kuin puupohjaiset tuotteet (esimerkkejä):

Muovilusikka, kuulakärkikynä, muovitölkki (elintarvikepakkaus), muovipullo, karkkipussi, metallipurkki, lusikka….