Valikko

Kohtaamisia metsäpoluilla

Aktiviteetin nimi: Kohtaamisia metsäpoluilla

Aktiviteetin tavoite: Tarpoja oppii minkälaisia mitä erilaisia tapoja on käyttää metsiä.  Tarpoja oppii myös toisten huomioon ottamista ja sitä, kuinka erilaisista näkemyksistä voidaan keskustella riitelemättä ja toisten mielipiteitä kunnioittaen.

Aktiviteetin kuvaus: Tarpoja miettivät draaman keinoin, mikä metsässä on hänelle tärkeää, ja mitä metsä hänelle merkitsee.

Vartionjohtajan tehtävä: Toimia esilukijana, nauhoittaa esitys

Luotsin tehtävä: Suunnitella esitys yhdessä vartionjohtajan kanssa, toimia vartionjohtajan tukena kuunnelman laatiessa tarvittaessa

Aktiviteetin kesto: 1,5 tuntia

Paikka: Kolo, retki

Kasvatustavoite: Maailmankatsomus, järjestäytyneen yhteispelin hallitseminen, luontosuhde  

Taitoalue: Esiintyminen, luova-ajattelu, metsä

Toteutusvinkki

Toteutusvinkki 1: Laatikaa kuunnelma. Tarvitsette vihkoja, kyniä, näyttelytekstit, rooliaineistoja, rooliarvolistat, äänityslaitteisto. Käsikirjoitus liitteenä.

Työpajassa tuotetaan yhdessä pieni käsikirjoitus ja näytelmä, jossa tarpojat neljän roolihahmon; näädän, retkeilijän, metsänhoitajan ja talonpojan kautta pohtivat erilaisia näkemyksiä metsästä. Homman idea on miettiä omaa metsäsuhdetta. Jo yhdellä persoonalla voi olla erilaisia rooleja ja tarpeita metsässä. Tarpeiden keskinäinen sovittaminen on hankalaa ja laittaa meidät pohtimaan omaa arvopohjaa. Metsästäjä arvostaa eläimiä, ja kuitenkin ruuan tai turkiksen vuoksi on valmis ampumaan eläimen. Tai metsänhoitaja pitää metsän pikkulinnuista mutta on valmis kaatamaan puut myyntiin. Tai kaivinkonekuljettaja pitää suon kukkasista, mutta työnä on kaivaa suo-ojaa, jolloin kukat kärsivät. Miten itse toimisin? Runko on laadittu niin, että eri roolit sopivat kuunnelmaan mukaan siten, että roolihenkilöt pääsevät sanomaan etukäteen mietityn sanottavansa toiselle hahmolle. Esilukijan tarkoitus on toimia äänityksen juontajana ja lukea välispiikit. Lopuksi on tilaa pienelle keskustelulle, ja vuoroja voi lisätä tarpeen mukaan. Ajatus on sanoa jotain kaunista, ei haukkua. Kyseenalaistaa saa tietenkin.

Kohtaamisia metsäpolulla käsikirjoitus.