Valikko

Partiokirkot

Partiolaisten kirkkopyhää vietetään perinteisesti partioviikon jälkimmäisenä sunnuntaina. Partiopiireissä on kiertävä vuoro järjestää partiolaisten kirkkopyhän päätapahtuma ja vuonna 2017 se järjestetään Ylivieskassa Pohjanmaalla. Partio voi näkyä seurakunnan arjessa myös muina aikoina ja eri vuodenaikoina. Muita suosittuja päiviä partiolaisten kirkkotapahtumille ovat adventin aika, itsenäisyyspäivä ja Yrjönpäivä huhtikuussa. Monilla partioleireillä erityisesti kesäisin järjestetään leirikirkko metsässä.

Lippukunnille on tuotettu materiaalipaketti on helpottamaan ja innostamaan partiolippukuntien ja seurakuntien yhteistyötä partiokirkkotapahtumien järjestelyissä. Ohjetta voivat käyttää myös sepot eli seurakuntien partiotyöntekijät omassa työssään. Joka vuosi tuotetaan uusi paketti, jossa on huomioitu partion ajankohtaiset teemat ja vinkataan uusia lauluja. Myös menetelmiä ripin ja saarnan toteuttamiseen  halutaan tarjota monipuolisesti.

Tule nuotion loimuun -vihko sisältää vinkkejä partiolaisten kirkkotapahtuman järjestämiseen viikkomessun kaavalla, jota voi soveltaa vaikkapa metsäkirkon järjestämiseen. Kirkon ei tarvitse olla kirkkorakennuksen seinien sisäpuolella, vaan partiokirkko sopii erinomaisesti järjestettäväksi vaikkapa pappilan pihalla, kunnan korkeimmalla kalliolla tai kolon lähimetsässä.

Partiolaiset ovat seurakunnan nuoria jäseniä ja partiokasvatuksessa hengellisyys on yksi osa-alue muiden joukossa. Joissakin partion eri ikäkausien aktiviteeteissa on toteutusvinkkinä jotain hengellisyyteen liittyvää tekemistä. Vastuutehtäviä harjoitellaan kolehdinkeruulla tai seppeleenlaskulla ja omaan kotiseutuun tutustutaan vierailemalla paikkakunnan kirkoissa ja hautausmailla. Seurakunnan ja partiolippukunnan yhteistyötä tehdään siis monella tavalla ja yhteydenpidossa auttaa seppo eli seurakunnan partiotyöntekijä.