Valikko

Vaalit

Tarpojat – Yhteiskunta, vaikuttaminen

Vartio valmistelee kysymyksiä  vaaliehdokkaille ja lähtee keskustaan kysymään niitä ehdokkaiden vaaliteltoille. Vartio kerää samalla vaalimainoksia ehdokkailta. Kierroksen jälkeen vartio laittaa laput järjestykseen esimerkiksi seuraavilla kriteereillä: Mikä mainos on hienoin? Kuka lappusten ehdokkaista vaikuttaa mukavalta tyypiltä? Kuka vaikuttaa siltä, että olisi aikaansaava kunnanvaltuutettu? Jos saisitte äänestää, kenet valitsisitte? Millä perusteella tekisitte valinnan? Lopuksi vartio pohtii, miten tuntemanne aikuiset valitsevat, ketä äänestävät.

Vaeltajat – Vaikuttaminen, äänestäminen

Vartio kiertelee vaaliteltoilla ja keskustelee ehdokkaiden kanssa. Samalla vartio kerää ehdokkaiden mainoksia. Vartio pohtii kierroksen jälkeen: Millainen on ehdokkaan kohderyhmän edustaja keskustelun sekä mainoksen perusteella? Millaisissa kanavissa edustaja kannattaisi mainostaa? Millaiset teemat kohderyhmän edustajaa kiinnostavat?

Vaalipaneeli

 

Kunnassa on varmasti partiolaisten lisäksi muitakin järjestöjä, jotka jakavat kiinnostuksen lasten ja nuorten hyvinvointiin ja harrastusmahdollisuuksiin. Tällaisia toimijoita ovat esimerkiksi nuorisovaltuustot, urheiluseurat, opiskelijakunnat ja niin edelleen. Vartio selvittää, mitä muita toimijoita alueella toimii ja keiden kanssa vartiolla saattaisi olla yhteisiä tavoitteita. Vartio ottaa toimijoihin yhteyttä ja ehdottaa vaalipaneelin järjestämistä yhdessä esimerkiksi nuorisotalolla. 

Näin vaalipaneeli järjestetään: 

  • Paikka 

Voisiko vaalipaneelin pitää esimerkiksi nuorisotalolla. Paikalle pitäisi mahtua jokaiselta ehdokaslistalta yksi ehdokas, sekä vaalipaneelin kuuntelijat – siis tarpeeksi tuoleja ja tilaa! 

  • Juontaja 

Vaalipaneelilla on yleensä juontaja tai kaksi, joka kysyy kysymykset ja jakaa puheenvuorot ehdokkaille. 

  • Osallistujat 

Kutsutaan jokaiselta ehdokaslistalta paikalle yksi ehdokas. Vaalipaneelikutsun voi lähettää esimerkiksi paikallisen puolueen yhdistyksen sihteerille tai puheenjohtajalle. Kannattaa kysellä vastauksen perään jos sitä ei kuulu! 

Kerrotaan kutsussa kuka vaalipaneelin järjestää, ketkä ovat oletettava yleisö, missä ja milloin paneeli pidetään, sekä millaisia teemoja paneelissa käsitellään (esimerkiksi nuorten harrastusmahdollisuudet, nuorten vaikuttamismahdollisuudet, ympäristökysymykset…) 

  • Kutsut yleisölle 

Tärkeintä kutsussa on kertoa, missä ja milloin paneeli järjestetään. Jos paneelin juontaja on tiedossa, hänetkin voi mainita. Myös paneelin teemoista voi mainita, jos sellaisia on etukäteen mietitty. Kannattaa kannustaa partiokaverinne osallistumaan paneeliin herkullisten kysymysten kanssa, jos paneelissa on mahdollisuus yleisön kysymyksille. Niitä voi myös pyytää lähettämään etukäteen. 

  • Kysymykset 

Kysymyksiä kannattaa pohtia kunnolla porukalla. Kysymyksiä on hyvä olla erilaisia. Jaa ja Ei -väittämät vaativat eriväriset laput, joissa lukee JAA ja EI ja ne ovat yleensä nopeampia esittää ja vastata. Yleiset kysymykset, joihin panelistit saavat vastata monisanaisesti, vie yleensä enemmän aikaa. Kumpiakin on hyvä olla paneelissa. Myös ehdokkaiden esittely alussa vie aikaa, joten kannattaa miettiä tärkeimmät kysymykset ja jättää muutama varalle, jos pääkysymyksiin vastaaminen ei viekään odotettua aikaa.  

Vaalikahvit

Vaalipäivänä voi hyvin järjestää vaalikahvit ja tarjota nokipannukahveja äänestyspaikan pihassa. Vaalikahvit on suomalainen perinne, monissa perheissä on katettu pöytään paremmat kupit ja keitetty hyvät kahvit sen jälkeen, kun on käyty äänestämässä.  

Jos kahvit tarjoilee vaalipaikan läheisyydessä, täytyy huolehtia, ettei kahvitilaisuudessa mainosteta ketään ehdokasta tai puoluetta. Lisäksi täytyy tietysti huolehtia maanomistajan lupa tulien tekemiseen. 

Retken päättäminen äänestyspaikalle

Jos lippukunta sattuu retkeilemään vaaliviikonloppuna, retki kannattaa päättää jollekin toiminta-alueenne äänestyspaikoista. Näin johtajien äänestyshommat sujuvat näppärästi, ja moni vanhempikin voi hoitaa äänestämisen samalla, kun noutaa savuntuoksuista ipanaansa. Win-win!