Perhe tutustuu toiminnallisesti eläimiin. Jokainen perhepartiolainen oppii tunnistamaan uuden lajin.

Valikko

Eläimet tutuksi


Tavoite:

Perhe tutustuu toiminnallisesti eläimiin. Jokainen perhepartiolainen oppii tunnistamaan uuden lajin.

Kuvaus:

Perhepartioryhmä tutustuu eläimiin.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Ulkona
Kesto 1 - 4 tuntia
Johtajan tehtävä: Johtaja varaa kokoontumiseen mukaan tarvittavat välineet tai ohjeistaa perheitä ottamaan niitä mukaan. Johtaja kannustaa ryhmää havaintojen teossa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Luontotaidot

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Perhepartioryhmä käy linturetkellä. Perheet voivat halutessaan ottaa kiikarit mukaan. Lapsille voi tulostaa etukäteen Luontoliiton Kevätseurantalomakkeen, jonka avulla perheet voivat tarkkailla lintujen kevätpuuhia. Linturetkelle sopiva leikki on "etsi linnulle pari", jossa etsitään kaveri ääntelemällä annetun linnun avulla. Lintuja voivat olla esimerkiksi pöllö, lokki, varis, käki, talitiainen ja niin edelleen.

Jokaisen perhepartiolaisen selkään kiinnitetään eläimen kuva. Sen jälkeen tehtävänä on kysymyksiä esittämällä selvittää mikä eläin selkäpuolella on. Kysymysten rajaamisella voi vaikeuttaa tehtävää eri-ikäisille lapsille sopivaksi. Syli-ikäiset/ujot voivat tehdä tehtävän yhdessä aikuisen kanssa. Tehtävänantoa voi rajata myös siten, että kultakin ihmiseltä saa kysyä vain yhden kysymyksen, jolloin tulee juteltua useamman ryhmän jäsenen kanssa. Tarvikkeet: eläinten kuvia tulostettuna, teippiä.

Talviruokinta. Perhepartioryhmä rakentaa kokoontumisessaan talviruokintapisteen linnuille. Johtaja kannustaa perheitä havainnoimaan ruokailemassa käyviä lintuja myös kotioloissa. Ryhmä voi myös vierailla puistosta tai muusta vastaavasta löytyvässä julkisessa lintujen ruokintapaikassa.

Retki maatilalle. Perhepartioryhmä tekee vierailun maatilalle. Moni eläintila vastaanottaa vierailijoita, kun vierailun varaa ajoissa. Ryhmä voi myös osallistua lähiseudun tilan avointen ovien päivään yhdessä.

Eläinten jäljet. Perhe tutustuu talvisessa metsässä eläinten jälkiin. Mukaan kannattaa varata erilaisia eläinkirjoja, josta tutkia lintujen ja eläinten jättämiä merkkejä.

Luuppihommia. Perhepartio tutkii maaperästä ja/tai vedestä löytyviä pieniä ötököitä suurennuslasien ja/tai luupin avulla. Mukaan kannattaa ottaa hyönteiskirjoja lajien tunnistusta helpottamaan.

Lisää vinkki

Liite