Samoaja tekee kestäviä valintoja liikkumisensa suhteen. Hän osaa toimia liikenteessä.

Valikko

Arkikulkeminen haltuun


Tavoite:

Samoaja tekee kestäviä valintoja liikkumisensa suhteen. Hän osaa toimia liikenteessä.

Kuvaus:

Samoaja harjoittelee toimimaan erilaisissa liikenneympäristöissä. Hän harjoittelee huoltamaan kulkuneuvoja. 

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Ulkona
Taitoalueet Arjen taidot Kestävä kehitys
Kesto 1 – 2 tuntia
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja päättää luotsin kanssa minkälaisia toteutustapoja hyödynnetään. Vartionjohtaja kutsuu vartion kokoontumiseen tarvittaessa asiantuntijan paikalle. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa samoajia valitsemaan mieluisia ja tarpeeksi haastavia toteutustapoja.  

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Arki hallussa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Kilpailemme kuukauden ajan haastamalla toisemme arjen hyötyliikunta -skabaan! Kirjaamme kuukauden ajan ylös tarkat askel- ja/tai kilometrimäärät, hyötyliikuntaan käytetyt minuutit tai tunnit sekä hyötyliikuntavalinnat, jotka olemme valinneet kävellä tai pyöräillä. Hyvä alusta on esimerkiksi Padlet (www.padlet.com), johon jokainen voi täyttää omaansa ja nähdä samalla ajantasaisesti muiden päivittyvät kirjaukset. Kuukauden jälkeen pohdimme yhdessä onnistumisia ja haasteita sekä hyvinvointivaikutuksia (esim. Unen laatu, mielen laatu, fyysinen kunto)! 

Vertailemme matkustamisvalintojemme hiilijalanjälkeä sekä pohdimme vaihtoehtoisia tapoja matkustaa omassa kotikaupungissamme, kotimaassa ja ulkomailla. Etsimme tietoa matkustuspäästöistä ja niiden kompensoimisesta. Pohdimme, miten voimme kompensoida päästöjämme. Hyvä sivusto tutustuttavaksi: https://www.reilumatkailu.fi/. 

Suunnittelemme matkan maailmalle. Jakaudumme pareiksi ja kukin pari suunnittelee reissun johonkin kohteeseen. Hyvän vertailun saa, kun kohteeksi valitaan sama paikka, mutta yksi pareista pyrkii toteuttamaan reissun luksuslomana, toinen mahdollisimman ekologisesti, kolmas pienimmällä budjetilla ja niin edelleen. Suunnittelussa käytämme apuna erilaisia netistä löytyviä varauspalveluja ja hintavertailuja.  

Harjoittelemme tekemään esimerkiksi luotsin tai jonkun samoajan vanhemman auton syyshuollon. Vaihdamme talvirenkaat, tarkistamme nesteiden määrän (öljyt, tuulilasinpesuneste) sekä tarkistamme, että pyyhkimet toimivat ja pyyhkivät hyvin, kaikki tarvittavat valot toimivat ja tarvittaessa pesemme ja siivoamme auton ulkoa ja sisältä. 

Lisää vinkki

Liite