Samoaja osaa hyödyntää tietoteknisiä ympäristöjä arjen toiminnassaan ja helpottaa siten arkeaan. Samoja osaa hallita tuottamaansa sähköistä informaatiota ja ymmärtää sen säilyttämisen haasteet esimerkiksi tiedostoformaattien osalta. Samoaja tietää miten sähköistä tietoa käsitellään niin, että se ei leviä kuin niille, joille se on tarkoitettu.

Valikko

Digitaalinen maailma haltuun


Tavoite:

Samoaja osaa hyödyntää tietoteknisiä ympäristöjä arjen toiminnassaan ja helpottaa siten arkeaan. Samoja osaa hallita tuottamaansa sähköistä informaatiota ja ymmärtää sen säilyttämisen haasteet esimerkiksi tiedostoformaattien osalta. Samoaja tietää miten sähköistä tietoa käsitellään niin, että se ei leviä kuin niille, joille se on tarkoitettu.

Kuvaus:

Samoaja opettelee käyttämään erilaisia tietoteknisiä ympäristöjä. Samoaja tutustuu / syventää tietojaan muun muassa sähköisestä kalenterista, projektityökaluista ja pilvipalveluista. Samoaja opettelee hallitsemaan sähköistä informaatiota. Hän osaa säilyttää tietoa oikein ja tietää, mitä vaaroja on tiedon siirtämisessä eri henkilöille. Hän myös osaa hävittää sähköistä tietoa oikein. 

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla
Taitoalueet Arjen taidot
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Teemat Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Johtaja valmistelee ja alustaa aktiviteetin. Johtaja valitsee tavan, jolla samoajat harjoittelevat ja tarkistaa, että jokainen on harjoitellut omalla laitteellaan taitoja. Johtaja voi kysyä apua tai pyytää alustajaksi esimerkiksi kokeneemman aikuisen tai vaeltajan. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa johtajaa valmistautumisessa ja toteutuksessa. Luotsi ohjaa tiedon hankinnassa ja neuvoo tarvittaessa tekemisessä. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Arki hallussa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Kokeilemme koodausta jonkin netistä löytyvän ohjeen avulla. Hyvä partiosivusto on http://girlscoutcoders.org.

Tarkastamme, että omilla tietokoneillamme on päivitetty ja toimiva viruksentorjuntaohjelma. Testaamme virustorjuntaohjelmaa toimivuuden hakemalla testiviruksen (EICAR). Tarvittaessa asennamme uuden ohjelman.

Opettelemme siirtämään kännykän yhteystiedot puhelimesta toiseen (saman merkkisillä kännyköillä ja eri merkkisillä kännyköillä) siltä varalta, että laite rikkoutuu tai vaihtuu. Haen samalla sovelluskaupasta viimeisimmät päivitykset mobiililaitteeseeni. 

Pohdimme yhdessä seuraavia kysymyksiä: Mitä sellaista sähköistä tietoa minulla on, joka pitää saada säilymään (esim. kuvat, videot, yhteystiedot, koulutyöt, partioprojektit)? Kuinka pitkään niitä pitää säilyttää? Missä formaatissa säilytän niitä tällä hetkellä? Toimiiko sama formaatti vielä 5, 10 tai 20 vuoden päästä? Teemme jokainen itsellemme tietojen arkistointisuunnitelman ja toteutamme sen. 

Kuvittelemme, että oma koti on palanut. Mitä korvaamatonta on menetetty? Miten sen voisi suojata? Selvitämme, mitä erilaisia tapoja on tehdä tiedostoista varmuuskopioita. Otamme itse käyttöön jonkin varmuuskopiointitavan ja talletamme sinne säännöllisesti tiedostomme.

Jaamme kokemuksiamme eri pilvipalveluista. Mitä etuja ja heikkouksia niillä on verrattuna toisiinsa? Miksi pilvipalvelut ovat ylipäätään hyödyllisiä? Sisältyykö niihin riskejä? Millaisten asioiden säilyttämiseen palvelut soveltuvat? Jos ei ole vielä käytössä mitään pilvipalvelua, otamme yhden niistä käyttöömme.

Luomme ryhmälle yhdessä sähköisen kalenterin, johon annetaan kaikille vartion jäsenille käyttöoikeus. Jaamme sen näkymään käyttämissämme mobiililaitteissa. Kalenteriin lisätään kaikki vartiota koskevat tapahtumat. Tutkimme mitä muita sähköisiä kalentereita partiossa on. Asetamme sopivat sähköiset kalenterit käyttööni.  

Miten hallitset tällä hetkellä sitä, mitä asioita sinun on milloinkin hoidettava? Mitä erilaisia tapoja tehdä muistilistoja on? Mitä muistilistoja vanhempani käyttävät? Entä lippukunnan johtajisto? Jotkut muut aikuiset? Kokeilemme muutamaa erilaista to do –listaa ja valitsemme niistä sopivan ja aloitamme sen käyttämisen. 

Kokeilemme koodausta jonkin netistä löytyvän ohjeen avulla. Hyvä partiosivusto on http://girlscoutcoders.org. 

Vietämme viikonlopun ilman kännyköitä ja nettiä. 

Lisää vinkki

Liite