Samoaja tietää yleisimmät erityisruokavaliot ja osaa ottaa ne huomioon retken ruokalistaa suunniteltaessa. Samoaja osaa valmistaa kullekin ruokailijalle soveltuvaa, maukasta ja monipuolista ruokaa.

Valikko

Erityisruokavaliot haltuun


Tavoite:

Samoaja tietää yleisimmät erityisruokavaliot ja osaa ottaa ne huomioon retken ruokalistaa suunniteltaessa. Samoaja osaa valmistaa kullekin ruokailijalle soveltuvaa, maukasta ja monipuolista ruokaa.

Kuvaus:

Samoaja opettelee valmistamaan ruokaa erityisruokavaliota noudattaville. Samoaja osallistuu ruuan suunnitteluun ja valmistamiseen.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Ruuanlaitto Turvallisuus
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus Toisten kunnioittaminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on suunnitella kokous ja etsiä etukäteen tietoa erityisruokavalioista. Kokoukseen voi pyytää avuksi myös esimerkiksi tutun suurtalouskokin tai lippukunnan kokeneen leirikeittiö-osaajan. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on tarvittaessa auttaa samoajia etsimään tietoa erityisruokavalioista ja ideoimaan yhdessä samoajien kanssa, miten ottaa erityisruokavaliot huomioon.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Arki hallussa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Suunnittelemme yhden viikonloppuretken ruokalista siten, että ruokalistassa on huomioitu ainakin vähälaktoosinen (hyla), laktoositon, gluteeniton ja kasvisruokavalio.

Kirjoitamme ylös omien lempiruokiemme raaka-aineet. Tutkimme, mitkä raaka-aineet saattaisivat aiheuttaa allergiaa ja keksimme, miten ruuan voisi muuttaa useammalle henkilölle sopivaksi.

Selvitämme, millaisia oireita voi tulla, jos syö itselleen sopimatonta ruoka-ainetta (esim. kala, maapähkinä, tavallinen maito, appelsiini, omena, vehnä).

Valmistamme kahta erityyppistä vegaaniruokaa (esim. pää- ja jälkiruoka). Emme mene helpoimman kautta (esim. salaatti) vaan kokeilemme uusia ja erilaisia ruoka-aineita ja valmistustapoja. Kiinnitämme huomiota myös proteiinin saantiin.

Lisää vinkki

Liite