Samoaja tietää yleisimmät erityisruokavaliot ja osaa ottaa ne huomioon retken ruokalistaa suunniteltaessa. Samoaja osaa valmistaa kullekin ruokailijalle soveltuvaa, maukasta ja monipuolista ruokaa.

Valikko

Erityisruokavaliot haltuun


Tavoite:

Samoaja tietää yleisimmät erityisruokavaliot ja osaa ottaa ne huomioon retken ruokalistaa suunniteltaessa. Samoaja osaa valmistaa kullekin ruokailijalle soveltuvaa, maukasta ja monipuolista ruokaa.

Kuvaus:

Samoaja opettelee valmistamaan ruokaa erityisruokavaliota noudattaville. Samoaja osallistuu ruuan suunnitteluun ja valmistamiseen.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka:
Taitoalueet: ruuanlaitto turvallisuus
Johtamistaito: Organisointitaidot
Kesto:
Kasvatustavoitteet: Terveys ja turvallisuus Toisten kunnioittaminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on suunnitella kokous ja etsiä etukäteen tietoa erityisruokavalioista. Kokoukseen voi pyytää avuksi myös esimerkiksi tutun suurtalouskokin tai lippukunnan kokeneen leirikeittiö-osaajan. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on tarvittaessa auttaa samoajia etsimään tietoa erityisruokavalioista ja ideoimaan yhdessä samoajien kanssa, miten ottaa erityisruokavaliot huomioon.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Arki hallussa

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Selvitämme, millaisia oireita voi tulla, jos syö itselleen sopimatonta ruoka-ainetta (esim. kala, maapähkinä, tavallinen maito, appelsiini, omena, vehnä).

Kirjoitamme ylös omien lempiruokiemme raaka-aineet. Tutkimme, mitkä raaka-aineet saattaisivat aiheuttaa allergiaa ja keksimme, miten ruuan voisi muuttaa useammalle henkilölle sopivaksi.

Suunnittelemme yhden viikonloppuretken ruokalista siten, että ruokalistassa on huomioitu ainakin vähälaktoosinen (hyla), laktoositon, gluteeniton ja kasvisruokavalio.

Vi skriver upp råvarorna i våra favoriträtter. Vi undersöker vilka av råvarorna som skulle kunna förorsaka allergier och funderar på hur vi skulle kunna ändra maten så att den passar för flera personer.

Valmistamme kahta erityyppistä vegaaniruokaa (esim. pää- ja jälkiruoka). Emme mene helpoimman kautta (esim. salaatti) vaan kokeilemme uusia ja erilaisia ruoka-aineita ja valmistustapoja. Kiinnitämme huomiota myös proteiinin saantiin.

Lisää vinkki

Lisää liite