Samoaja tietää yleisimmät erityisruokavaliot ja osaa ottaa ne huomioon retken ruokalistaa suunniteltaessa. Samoaja osaa valmistaa kullekin ruokailijalle soveltuvaa, maukasta ja monipuolista ruokaa.

Valikko

Erityisruokavaliot haltuun


Tavoite:

Samoaja tietää yleisimmät erityisruokavaliot ja osaa ottaa ne huomioon retken ruokalistaa suunniteltaessa. Samoaja osaa valmistaa kullekin ruokailijalle soveltuvaa, maukasta ja monipuolista ruokaa.

Kuvaus:

Samoaja opettelee valmistamaan ruokaa erityisruokavaliota noudattaville. Samoaja osallistuu ruuan suunnitteluun ja valmistamiseen.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Ruuanlaitto Turvallisuus
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot
Kesto A muutama tunti
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus Toisten kunnioittaminen
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on suunnitella kokous ja etsiä etukäteen tietoa erityisruokavalioista. Kokoukseen voi pyytää avuksi myös esimerkiksi tutun suurtalouskokin tai lippukunnan kokeneen leirikeittiö-osaajan. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on tarvittaessa auttaa samoajia etsimään tietoa erityisruokavalioista ja ideoimaan yhdessä samoajien kanssa, miten ottaa erityisruokavaliot huomioon.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Arki hallussa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Valmistamme kahta erityyppistä vegaaniruokaa (esim. pää- ja jälkiruoka). Emme mene helpoimman kautta (esim. salaatti) vaan kokeilemme uusia ja erilaisia ruoka-aineita ja valmistustapoja. Kiinnitämme huomiota myös proteiinin saantiin.

Suunnittelemme yhden viikonloppuretken ruokalista siten, että ruokalistassa on huomioitu ainakin vähälaktoosinen (hyla), laktoositon, gluteeniton ja kasvisruokavalio.

Kirjoitamme ylös omien lempiruokiemme raaka-aineet. Tutkimme, mitkä raaka-aineet saattaisivat aiheuttaa allergiaa ja keksimme, miten ruuan voisi muuttaa useammalle henkilölle sopivaksi.

Selvitämme, millaisia oireita voi tulla, jos syö itselleen sopimatonta ruoka-ainetta (esim. kala, maapähkinä, tavallinen maito, appelsiini, omena, vehnä).

Lisää vinkki

Liite