Samoaja tiedostaa, että kodin ylläpitoon vaaditaan viikoittaisen pyykkäämisen, imuroinnin ja pölyjen pyyhkimisen lisäksi harvemmin suoritettavia töitä. Samoaja ymmärtää kodinhoidon kokonaisvaltaisesti.

Valikko

Kodin puhtaus haltuun


Tavoite:

Samoaja tiedostaa, että kodin ylläpitoon vaaditaan viikoittaisen pyykkäämisen, imuroinnin ja pölyjen pyyhkimisen lisäksi harvemmin suoritettavia töitä. Samoaja ymmärtää kodinhoidon kokonaisvaltaisesti.

Kuvaus:

Samoaja harjoittelee pesemään pyykkiä ja tekemään myös harvinaisempia kodin siivoustöitä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja valitsee etukäteen tehtävät siivoustyöt ja varmistaa, että kololla on tarvittavat tarvikkeet. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa siivoustarvikkeiden hankkimisessa ja neuvo tarvittaessa samoajia siivoustöiden tekemisessä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Arki hallussa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Listaamme kotona tehtäviä siivoustöitä ja pohdimme, miten usein mikäkin työ pitää tehdä. Teemme siivouskalenterin tai -taulukon, josta on helppo seurata tehtyjä ja tekemättömiä siivoustöitä.

Pesemme kodin tai kolon mattoja.

Pesen pyykkiä. Opettelen lukemaan pesuohjeita ja lajittelemaan pyykkiä niiden perusteella. Selvitän, miten oman kotini pyykinpesukone toimii ja mikä pesuohjelma kannattaa valita kullekin pyykkityypille. Vinkkejä löytyy esim. Marttaliiton nettisivuilta.

Teemme kotona tai kololla harvinaisempia siivoustöitä, kuten lattiakaivon puhdistus, lavuaarin hajulukon puhdistus, ikkunoiden pesu, uunin puhdistus, pakastimen sulattaminen tai jääkaapin pesu. Vinkkejä löytyy esim. Marttaliiton nettisivuilta.

Siivoaminen voi muuttua hauskemmaksi, kun yhdistämme siihen harjakiekkoa. Laitamme yhden tuolin kolon molempiin päätyihin maaliksi. Pallona käytämme kosteata lattiarättiä. Pisteen saa jos saa rätin sisään tuolin jalkojen välistä. Peli alkaa keskeltä. Jokaisella meistä on oma harja mailana. Rättiä liikutellaan niin, että harja on rätin päällä. Kaikki pelaavat kaikkia vastaan. Eniten pisteitä kerännyt voittaa. Sopiva peliaika voi olla 2x2 minuuttia. Lähde: KFU-KFUM spejder

Lisää vinkki

Liite