Samoaja tiedostaa, että kodin ylläpitoon vaaditaan viikoittaisen pyykkäämisen, imuroinnin ja pölyjen pyyhkimisen lisäksi harvemmin suoritettavia töitä. Samoaja ymmärtää kodinhoidon kokonaisvaltaisesti.

Valikko

Kodin puhtaus haltuun


Tavoite:

Samoaja tiedostaa, että kodin ylläpitoon vaaditaan viikoittaisen pyykkäämisen, imuroinnin ja pölyjen pyyhkimisen lisäksi harvemmin suoritettavia töitä. Samoaja ymmärtää kodinhoidon kokonaisvaltaisesti.

Kuvaus:

Samoaja harjoittelee pesemään pyykkiä ja tekemään myös harvinaisempia kodin siivoustöitä.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka:
Taitoalueet: arjen-taidot Itsestä huolehtiminen
Kesto:
Kasvatustavoitteet: Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja valitsee etukäteen tehtävät siivoustyöt ja varmistaa, että kololla on tarvittavat tarvikkeet. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa siivoustarvikkeiden hankkimisessa ja neuvo tarvittaessa samoajia siivoustöiden tekemisessä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Arki hallussa

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Teemme kotona tai kololla harvinaisempia siivoustöitä, kuten lattiakaivon puhdistus, lavuaarin hajulukon puhdistus, ikkunoiden pesu, uunin puhdistus, pakastimen sulattaminen tai jääkaapin pesu. Vinkkejä löytyy esim. Marttaliiton nettisivuilta.

Pesen pyykkiä. Opettelen lukemaan pesuohjeita ja lajittelemaan pyykkiä niiden perusteella. Selvitän, miten oman kotini pyykinpesukone toimii ja mikä pesuohjelma kannattaa valita kullekin pyykkityypille. Vinkkejä löytyy esim. Marttaliiton nettisivuilta.

Pesemme kodin tai kolon mattoja.

Listaamme kotona tehtäviä siivoustöitä ja pohdimme, miten usein mikäkin työ pitää tehdä. Teemme siivouskalenterin tai -taulukon, josta on helppo seurata tehtyjä ja tekemättömiä siivoustöitä.

Siivoaminen voi muuttua hauskemmaksi, kun yhdistämme siihen harjakiekkoa. Laitamme yhden tuolin kolon molempiin päätyihin maaliksi. Pallona käytämme kosteata lattiarättiä. Pisteen saa jos saa rätin sisään tuolin jalkojen välistä. Peli alkaa keskeltä. Jokaisella meistä on oma harja mailana. Rättiä liikutellaan niin, että harja on rätin päällä. Kaikki pelaavat kaikkia vastaan. Eniten pisteitä kerännyt voittaa. Sopiva peliaika voi olla 2x2 minuuttia.

Lähde: KFU-KFUM spejder

Lisää vinkki

Lisää liite