Samoaja kasvattaa itsenäisyyttään ja itsevarmuuttaan kodinhoidon ja kodin pienten korjaustöiden hoitamisessa. Samoaja vastustaa uusavuttomuutta ja töiden sukupuolisidonnaisuutta.

Valikko

Kodin puhtaus ja korjaustyöt haltuun


Tavoite:

Samoaja kasvattaa itsenäisyyttään ja itsevarmuuttaan kodinhoidon ja kodin pienten korjaustöiden hoitamisessa. Samoaja vastustaa uusavuttomuutta ja töiden sukupuolisidonnaisuutta.

Kuvaus:

Samoaja tekee kodin ylläpitoon vaadittavia siivoustöitä ja pieniä kodin korjaustöitä. 

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona
Taitoalueet Arjen taidot Itsestä huolehtiminen
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja järjestää vartiolle tarvittavat välineet aktiviteetin tekemistä varten. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on auttaa vartionjohtajaa. Vartionjohtaja tai luotsi huolehtivat myös siitä, että paikalla on joku, joka osaa tarvittaessa auttaa opeteltavassa taidossa. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Arki hallussa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Siivoaminen voi muuttua hauskemmaksi, kun yhdistämme siihen harjakiekkoa. Laitamme yhden tuolin kolon molempiin päätyihin maaliksi. Pallona käytämme kosteata lattiarättiä. Pisteen saa jos saa rätin sisään tuolin jalkojen välistä. Peli alkaa keskeltä. Jokaisella meistä on oma harja mailana. Rättiä liikutellaan niin, että harja on rätin päällä. Kaikki pelaavat kaikkia vastaan. Eniten pisteitä kerännyt voittaa. Sopiva peliaika voi olla 2x2 minuuttia. Lähde: KFU-KFUM spejder

Teemme kotona tai kololla harvinaisempia siivoustöitä, kuten lattiakaivon puhdistus, lavuaarin hajulukon puhdistus, ikkunoiden pesu, uunin puhdistus, pakastimen sulattaminen tai jääkaapin pesu. Vinkkejä löytyy esim. Marttaliiton nettisivuilta.

Toimimme remonttireiskana. Huollamme tai korjaamme jotain kotona / kololla / kämpällä, esim. lampun vaihto, sulakkeen vaihto, tapetointi, maalaus, oven kahvan kiristys, taulujen kiinnittäminen tai seinän reiän paikkaaminen. Apua työn toteuttamiseen kannattaa kysyä luotsilta, lippukunnan vanhemmilta johtajilta tai omilta vanhemmilta. Myös netistä löytyy ohjeita eri tehtäviin.

Opettelemme vaihtamaan tai paikkaamaan polkupyörän, mopon tai auton renkaan. Jos taitoa ei vielä löydy omasta ryhmästä, pyytäkää paikalle esimerkiksi jonkun huoltaja tai lippukunnan kokenut konkari, jolla on taidot hallussa. Renkaanvaihtopiste on myös hyvä varainkeruutempaus talven tai kevään korvalla.

Listaamme kotona tehtäviä siivoustöitä ja pohdimme, miten usein mikäkin työ pitää tehdä. Teemme siivouskalenterin tai -taulukon, josta on helppo seurata tehtyjä ja tekemättömiä siivoustöitä.

Pesemme kodin tai kolon mattoja.

Pesemme pyykkiä. Opettelemme lukemaan pesuohjeita ja lajittelemaan pyykkiä niiden perusteella. Selvitämme, miten oman kotini pyykinpesukone toimii ja mikä pesuohjelma kannattaa valita kullekin pyykkityypille. Vinkkejä löytyy esim. Marttaliiton nettisivuilta.

Lisää vinkki

Liite