Samoaja tietää, mitä osaa ja osaa sanoittaa taitojaan. Samoaja hyödyntää partiossa opittuja taitoja työelämässä. Hän osaa käyttäytyä tilanteessa kuin tilanteessa asiallisena ja esimerkillisenä.

Valikko

Osaaminen haltuun


Tavoite:

Samoaja tietää, mitä osaa ja osaa sanoittaa taitojaan. Samoaja hyödyntää partiossa opittuja taitoja työelämässä. Hän osaa käyttäytyä tilanteessa kuin tilanteessa asiallisena ja esimerkillisenä.

Kuvaus:

Samoajat harjoittelevat työhakemuksen kirjoittamista ja töiden hakemista. Samoaja harjoittelee erilaisten tilanteiden vaatimia käyttäytymissääntöjä. 

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Kotona Metsässä
Taitoalueet Arjen taidot Itsensä johtamisen taidot
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot
Kesto 1 – 2 tuntia
Kasvatustavoitteet Elämänhallinta Itsetuntemus ja itsensä kehittäminen Osaaminen ja ongelmanratkaisu
Johtajan tehtävä: Johtajan tehtävä on suunnitella aktiviteetin toteutus. Aktiviteettia vetämään kannattaa kutsua asiaa tunteva henkilö. Vartionjohtajana tehtävänä on myös kannustaa muuta vartiota ottamaan homma tosissaan ja hyödyntämään partiossa tehtyä muussa elämässä. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa samoajia aktiviteetin toteutuksessa. 

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Arki hallussa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Katamme retkellä jokaiselle aterialle pöydän etiketin mukaisesti. Syömme retkellä ainakin kerran alku- ja pääruuan sekä pää- ja jälkiruuan. Noudatamme ruokailujen aikana etikettisääntöjä. 

Tutustumme partiolaisten osaamismerkkeihin, haemme itsellemme sellaiset osaamismerkit, joista meillä on näyttöä ja osaamista, sekä hyödynnämme osaamismerkkejä työnhaussa tai koulunkäynnissä. https://www.partio.fi/lippukunnille/pestien-tuki/osaaminen/osaamismerkit/ 

Opiskelemme puhelin-, tekstari-, netti- ja sähköpostietikettiä. Keksimme itsellemme näyttökokeen aiheesta. 

Teitittelemme toisiamme yhden kokouksen ajan. 

Pidän puheen omalle vartiolleni haluamastani aiheesta. Annamme toinen toisillemme rehellistä ja rakentavaa palautetta esiintymisestä. Voimme myös kutsua vieraaksemme puhumisen ammattilaisen antamaan vinkkejä puheen pitämistä varten. 

Järjestämme käytöskoulun seikkailijoille tai tarpojille. Käytöskoulutuksessa voi käydä läpi esimerkiksi kättelyyn, tervehtimiseen, teitittelyyn, small talkiinpyytämiseen tai silmiin katsomiseen liittyviä asioita. 

Perehdymme työsopimukseen. Ne vartion jäsenet, joilla on jokin työsopimus, tuovat sen kokoukseen. Vertaillaan yhdessä työsopimuksia: Mitä asioita kaikissa työsopimuksissa on? Mitä asioita on jossain työsopimuksessa, mutta toisesta se puuttuu? Onko jotain, mitä ei ole kenenkään työsopimuksessa, mutta sen olisi hyvä olla siellä? Internetistä löytyy paljon erilaisia työsopimuspohjia, joista voi katsoa mallia. Myös ammattiliittojen nettisivuilta löytyy tietoa työsopimusasioista. 

Harjoittelemme työhaastattelua. Miten työhaastatteluun kannattaa pukeutua? Miten työhaastatteluun kannattaa muuten valmistautua? Harjoittelemme työhaastattelua siten, että toinen parista on haastatteleva työnantaja ja toinen on työnhakija. Haastattelusimulaatiossa kannattaa harjoitella niitä haastaviakin kysymyksiä, joita työhaastattelussa saatetaan kohdata.   Hyviä haastattelukysymyksiä on kirjoittanut työpsykologi ja partiolainen, Juho Toivola nettisivuilleen: https://www.juhotoivola.fi/sata-toimivaa-haastattelukysymysta-tyohaastatteluihin/ 

Etsimme kiinnostavia kesätyöpaikkoja esimerkiksi MOL:n sivuilta. Pohdimme yhdessä, mistä muualta työpaikkoja voi löytää. Kirjoitamme jokainen oman työhakemuspohjan. Luemme toistemme hakemusluonnoksia ja annamme palautetta ja vinkkejä siihen, miten erottautua lukuisten hakemusten joukosta.   

Käytämme partion antamien taitojen sanoittamisen apuna Tiedätkö mitä osaat -työkalua: https://partio-ohjelma.fi/uploads/2016/07/Tied%C3%A4tk%C3%B6-mit%C3%A4-osaat-samoajille.pdf. Opettelemme sanoittamaan partiosta opittuja taitoja ja kertomaan niistä muille. Täydennämme työhakemukseen taitoja, joita olemme partiosta saaneet ja täten tuomme esiin arvokasta vapaaehtoistyökokemusta jo hakemuksessamme. 

Lisää vinkki

Liite