Samoaja osaa arkisia ruuanlaittotaitoja ja osaa huomioida ruuan terveellisyyden osana hyvinvointiaan.

Valikko

Ruoka haltuun


Tavoite:

Samoaja osaa arkisia ruuanlaittotaitoja ja osaa huomioida ruuan terveellisyyden osana hyvinvointiaan.

Kuvaus:

Samoaja suunnittelee ja valmistaa terveellistä arkiruokaa.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Ruuanlaitto
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja huolehtii siitä, että kokouksessa on tarvittavat ruuanvalmistusvälineet ja ruoka-aineet. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa tarvittaessa vartionjohtajaa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Arki hallussa

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Teemme ruokaa täysin käsittelemättömistä raaka-aineista. Pohdimme samalla, missä mitäkin ruoka-ainetta tulee säilyttää. Opettelemme säilyttämään ja käsittelemään ainakin perunoita, porkkanoita, sipulia, salaattia, porsaan-, naudan- ja kananlihaa sekä kalaa.

Kokoamme vartion oman kotiruokareseptivihon itse keksimistämme resepteistä. Kokeilemme ainakin yhden ruuan valmistamista reseptivihosta. Vinkkejä tähän saamme esim. Marttaliiton nettisivuilta.

Kokoamme parhaat välipala- ja eväsvinkit. Vertailemme niiden terveellisyyttä ja energiapitoisuutta. Vinkkejä tähän saamme esim. Marttaliiton nettisivuilta. Välipalojen ja eväiden säilyvyyttä ja ominaisuuksia voi myös testata esimerkiksi vartion retkellä, vaelluksella tai partiotaitokilpailuissa.

Teemme itse pastaa. Raaka-aineet 5 dl durumjauhoja 1 tl suolaa 3 kpl munia tai 1.2 dl vettä (munaton vaihtoehto) Teemme jauhoista keon pöydälle tai alustalle ja sen keskelle teemme kolon kananmunille. Kananmunat rikotaan keon keskelle ja lisätään suola siihen myös. Kananmunat rikotaan sekaisin käyttämällä haarukkaa, mutta samalla vältetään rikkomasta jauhovallia. Kun kananmunat ovat sekaisin, käytämme haarukkaa sekoittamaan pikkuhiljaa jauhovallit kuoppaan (edelleen on tärkeää silti olla rikkomatta vallia liian aikaisin). Kun kaikki jauhot, kananmuna ja suola on sekoitettu keskenään, öljyämme kevyesti kätemme ja vaivaamme loputkin jauhoista taikinaan. Jos taikina tuntuu hieman liian kuivalta, niin lisäämme hieman kananmunaa. Tämän jälkeen pesemme kätemme ja otamme hieman jauhoja käteen. Pyörittelemme taikinaa käsissämme palloksi. Käyttäen kämmeniä vaivaamme taikinan kunnolla työntäen taikinaa poispäin itsestämme ja kääntämällä sen päällekkäin itsensä kanssa, ennen kuin työnnämme sen uudelleen poispäin. Teemme tätä kunnes taikina on sileätä. Siinä kestää noin 7 minuuttia. Jaamme taikinan lastalla 3 osaan. Peittelemme taikinan liinalla ja annamme sen seistä 15 minuuttia. Sen jälkeen vaivaamme taikinan uudelleen ja annamme taas kohota 5 minuuttia. Käyttäen pastamankelia saamme hyvän ja helpon tuloksen, mutta jos sellaista ei ole, kaulin käy myös hyvin. Teemme pastasta levyjä, mahdollisen ohuita. Teemme levyistä kämmenen levyisiä. Jos meillä on pastamankeli, aloitamme suurimmasta (n. 1½cm) ja syöttäen uudelleen ja uudelleen pasta mankelin läpi, joka kerta ohuntaen taikinan asetusta, kunnes se on n. 0.1 cm. Taitamme taikinan laskokselle ja käyttäen terävää veistä, leikkaamme sen haluamaamme leveyteen. Tämän jälkeen laitamme pastan riippumaan kun se odottaa kuivumista. Voimme jättää ne myös kuivumaan liinalle, mutta tällöin pasta saattaa takertua toisiinsa. Käytämme pastan heti tai säilytämme sitä maksimissaan viikon. Teemme pastallemme kastikkeen ja nautimme sen hyvässä seurassa.

Tacovuoka guacamolella Ainekset tacovuokaa varten: Tacosipsejä Jauhelihaa Salsakastiketta Juustoa Minitomaatteja koristeluun Ainekset guacamolea varten: 4 avokadoa 1 punasipuli 2 valkosipulinkynttä 1 lime Suolaa Tacovuoka on helppo ja hauska iltaruoka toteuttavaksi esim. koloillassa tai kämppäretkellä. Kun tähän herkkuun vielä lisätään itsetehtyä guacamolea (myös kotoisin Meksikosta), saadaan välia¬merikkalaiseen ruokaelämykseen piste iin päälle. Ohjeet: Tacovuoka: 1) Ruskista jauheliha pannulla. Sekoita ruskistettuun jauhelihaan salsakastike. 2) Kaada uunipellille tacosipsejä tasainen kerros (noin puoli pussia), jonka päälle kaadetaan jau-helihasalsasekoitus tasaiseksi kerrokseksi. Kaada loput tacosipsit tasaiseksi kerrokseksi päälle. 3) Raasta päälle sopiva kerros juustoa. (Sopiva määrä riippuu siitä, kuinka paljon pidät juustosta.) 4) Paista uunissa 200 asteessa noin 15–10 minuuttia. 5) Ota ulos uunista ja nauti. Guacamole: 1) Halkaise avokadot, poista siemenet ja koverra puoliskot lusikalla. Leikkaa avokadot pieniksi kuutioiksi. Murskaa avokado haarukalla. 2) Kuori ja pilko hienoksi yksi punasipuli. Hienonna kaksi valkosipulinkynttä. Sekoita sipulit murs¬katun avokadon joukkoon. 3) Mausta puristamalla sekaan limen mehua ja lisäämällä hyppysellinen suolaa. 4) Nauti tacovuoan kanssa.

Lisää vinkki

Liite