Samoaja pystyy turvallisesti toimimaan koulutusaluksen päällystössä ja tuntee kansainväliset sekä Suomen Partiolaisten turvallisuusmääräykset vesillä.

Valikko

Säännöt merellä


Tavoite:

Samoaja pystyy turvallisesti toimimaan koulutusaluksen päällystössä ja tuntee kansainväliset sekä Suomen Partiolaisten turvallisuusmääräykset vesillä.

Kuvaus:

Samoaja perehtyy kansainvälisiin sääntöihin yhteentörmäysten estämiseksi merellä sekä valoja ja merkkikuvioita – kulkuvaloja ja päivämerkkejä – koskeviin sääntöihin ja SP:n turvallisuusmääräyksiin vesillä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Vesillä
Taitoalueet Turvallisuus Vesillä liikkuminen
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Luontosuhde Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja johtaa harjoittelua ja huolehtii tarvittavista välineistä. Luotsin tehtävä: Luotsi voi alustaa perehtymisen. Luotsi huolehtii siitä, että asia tulee riittävän hyvin opeteltua.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Försti

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tämä tehtävä kannattaa tehdä heti aktiviteetin alussa ennen kuin turvallisuusohjeisiin ja –sääntöihin on tutustuttu. Luotsi kerää erilaisia kuvia tai tekstejä, joiden väittämät ovat oikein tai väärin. Jokaiselle samoajaparille jaetaan muutama kuva. Pari miettii ensin itse, onko väittämä oikein vai väärin. Kuvat ja väittämät puretaan yhdessä keskustellen.

Harjoittelua varten on olemassa ohjelmia, jotka näyttävät erilaisia alusten valoja ja merkkikuvioita. Harjoituksia löytyy muun muassa googlaamalla.

Parhaiten asian oppii tositoimissa. Valojen tunnistamista kannattaa harjoitella myös yöpurjehduksilla.

Olemme mukana veneen katsastuksessa.

Järjestämme tietokilpailun turvallisuusohjeista. Jakaudumme pareihin tai pieniin joukkueisiin ja jokainen saa oman materiaalin säädösteksteistä. Vartionjohtaja tai luotsi esittää tietovisakysymyksiä turvallisuusohjeista ja muut yrittävät etsiä vastauksen kysymykseen mahdollisimman nopeasti turvallisuusohjevihosta. Se joukkue, joka löytää ensimmäisenä vastauksen, saa pisteen.

Harjoittelemme kulkuvaloja leikkiveneillä tai ripustamalla valoja puihin pimeällä. Joko laitamme valot itse tai veneilyasiantuntija on ripustanut ne meitä varten. Vartiomme tehtävänä on päätellä, millaisesta aluksesta on kyse. Lähde: Scouterna

Lisää vinkki

Liite