Samoaja tutustuu tarpojien tapaan toimia ja harjoittelee vastuun kantamista. Hän on esimerkkinä nuoremmille partiolaisille.

Valikko

Tarpojia johtamassa


Tavoite:

Samoaja tutustuu tarpojien tapaan toimia ja harjoittelee vastuun kantamista. Hän on esimerkkinä nuoremmille partiolaisille.

Kuvaus:

Samoaja tutustuu tarpojien maailmaan vastaamalla itselleen sopivan kokoisesta tarpojien johtamistehtävästä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Partiokulttuuri Vuorovaikutustaidot
Johtamistaito johtamistaito.itsensa-johtamisen-taidot johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Ihmissuhteet Ryhmässä toimiminen Terveys ja turvallisuus Toisten kunnioittaminen
Teemat Kiusaaminen Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on auttaa jokaista samoajaa löytämään itselleen sopivia johtamistehtäviä. Luotsi toimii tarvittaessa samoajan taustatukena hänen tehdessään johtamistehtävää.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Isona pienemmälle

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Järjestämme tarpojille ensiapuharjoituksen, jossa on myös tilanneharjoitus ja sen purku. Jos emme itse johda tarpojaryhmää, otamme yhteyttä johonkin lippukunnan tarpojaryhmään ja sovimme, milloin saamme tulla pitämään kokonaisuutemme. Sovimme samalla, mitä asioita tarpojien on tarkoitus harjoituksesta oppia. Suunnittelemme ja valmistelemme kokonaisuuden etukäteen. Varaamme riittävästi aikaa myös siihen. Luotsilta voi tarvittaessa pyytää apua. Kun järjestämämme harjoitus on ohi, käytämme hetken sen miettimiseen, miten harjoitus sujui ja oliko jotain, joka kannattaa seuraavalla kerralla tehdä eri tavalla.           

Suunnittelemme opetuspelin tarpojille. Mietimme ensin, minkä asian haluamme tarpojille pelin avulla opettaa. Pelin avulla voi opettaa oikeastaan mitä vain kivilajeista tähtiin tai jokamiehenoikeuksista partioperinteisiin. Muistamme ottaa pelin suunnittelussa ja toteutuksessa huomioon kohderyhmän. Pelin voi toteuttaa sähköisessä ympäristössä, lautapelinä, maastopelinä tai miten vain parhaaksi katsotaan. Kun peli on valmis, markkinoimme sitä ainakin oman lippukuntamme tarpojaryhmille. Koetamme päästä mukaan seuraamaan myös sitä, miten pelin pelaaminen toimii käytännössä. Kyselemme samalla tarpojilta, mitä mieltä he ovat pelistä. Pyydamme myös tarpojaluotsilta palautetta pelistä.  

Suunnittelemme ja toteutamme koulutuskokonaisuuden tarpojille kokouksessa tai retkellä. Otamme yhteyttä tarpojajohtajiin. Selvitämme, minkälaisen asian opettamiseen vartiot kaipaavat apua. Tarpojien ohjelmassa on monia erilaisia opeteltavia asioita, valitsemme niistä jonkin. Sovimme yhdessä luotsin tai tarpojajohtajien kanssa johtamistehtävän tavoitteet ja aikataulun. Varaamme riittävästi aikaa kokonaisuuden suunnitteluun ja etukäteisvalmisteluihin. Usein sama asia kannattaa käydä lävitse monella eri tavalla. Esittelemme suunnitelman etukäteen luotsille tai seikkailijaryhmän johtajalle. Käytämme myös kokonaisuuden jälkeen aikaa siihen, että arvioimme miten johtamistehtävä onnistui.                                                            

Lisää vinkki

Liite