Samoaja tietää, mitä tarkoitetaan luomu- ja lähituotannolla. Hän tietää mistä lähialueelta saa hankittua luomu- tai lähituotteita ja miksi niiden hinta eroaa muista vastaavista tuotteista.

Valikko

Luomu ja lähituotanto


Tavoite:

Samoaja tietää, mitä tarkoitetaan luomu- ja lähituotannolla. Hän tietää mistä lähialueelta saa hankittua luomu- tai lähituotteita ja miksi niiden hinta eroaa muista vastaavista tuotteista.

Kuvaus:

Samoaja ottaa selvää, mitä on luomu- ja lähituotanto sekä millaisia luomutuotteita ja lähellä tuotettuja tuotteita omasta lähikaupasta on saatavilla. Hän vertailee hintoja ja pohtii, miksi luomu- tai lähituotteet ovat kalliimpia.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Kestävä kehitys Talous
Kesto 1 h
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja suunnittelee toteutuksen. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa tarvittaessa aktiviteetin suunnittelussa ja toteutuksessa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kestävää elämää

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tutustumme luomulehmiin tai muihin luomueläimiin. Jos mahdollista, käymme vierailulla lähialueen luomumaatilalla ja tutustumme luomun vaatimuksiin käytännössä. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voimme hyödyntää netin tarjoamia mahdollisuuksia. Pohdimme yhdessä, onko luomu hyvä vai huono juttu ja listaamme luomun hyviä ja huonoja puolia. Kumpi lista on pidempi?

Kokkaamme ruokaa lähiruoasta, luomuruoasta tai reilun kaupan ruoasta. Pohdimme samalla, mitä itse hyödymme tällaisesta ruoasta. Kaupassa käydessämme vertaamme myös hintoja ja pohdimme mistä hintaerot johtuvat. Samalla pohdimme myös tulevaisuutta ja omaa ostoskäyttäytymistämme.

Otamme selvää, mistä käyttämämme vaatteet ovat lähtöisin. Selvitämme mitä kaupat kertovat tuotannostaan ja tuotanto-olosuhteista. Vertaamme kauppojen kertomia tietoja viranomaisten tietoihin. Pohdimme myös lapsityövoiman ja edullisen hinnan yhteyttä ja mietimme, miten nuoren on mahdollista kuluttaa eettisesti. Löydät Suomen YK-liiton sivuilta taulukoita ja tilastoja aiheeseen liittyen, sivuja päivitetään aktiivisesti ja tietoa on paljon.

Tutustumme elintarvikkeiden laatumerkintöihin (kuten joutsenmerkki, avainlippumerkki ja EU:n luomumerkki) ja pohdimme ruoan alkuperää. Teemme päivällisen lähiruoasta ja pohdimme valintojemme vaikutusta ympäristölle.

Lisää vinkki

Liite