Samoaja osaa järjestää tehokkaan tempauksen yhteisen ympäristön hyväksi.

Valikko

Pientä mutta suurta


Tavoite:

Samoaja osaa järjestää tehokkaan tempauksen yhteisen ympäristön hyväksi.

Kuvaus:

Samoaja tekee konkreettisia tekoja lähiympäristönsä hyväksi. Teon ei tarvitse olla iso, mutta siihen pitää saada mukaan muitakin kuin oma samoajavartio tai johdettava ryhmä.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona Vierailukohteessa
Taitoalueet Kestävä kehitys Luonto
Johtamistaito johtamistaito.organisointitaidot johtamistaito.visiointitaidot johtamistaito.vuorovaikutustaidot
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Vastuu elinympäristöstä
Johtajan tehtävä: Vartionjohtaja määrittelee yhdessä ryhmänsä kanssa millaisen ympäristöteon ryhmä tai yksittäinen samoaja haluaa tehdä. Vartionjohtaja jakaa samoajille vastuutehtävät tapahtuman toteuttamiseksi. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa kohteen määrittelyssä ja opastaa eteenpäin löytämään ulkopuolista apua tarvittaessa, esimerkiksi lupa-asioissa. Luotsi auttaa myös markkinoinnissa, mikäli tempaukselle halutaan medianäkyvyyttä ja osallistujia.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Kestävää elämää

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Kuvittelemme, ettemme ole käyneet kolon lähistössä aikaisemmin. Otamme paperit, kynät ja kamerat. Tutustumme ympäristöön turistin silmin. Otamme valokuvia. Teemme muistiinpanoja. Kysymme neuvoa ohikulkijoita. Kun harjoitus on ohi, puramme kokemuksemme. Mitä uutta opimme tutusta paikasta? Mitä voisimme tehdä alueen parantamiseksi? Teemme tarkemmat suunnitelmat alueen jonkin ongelman poistamiseksi tai pienentämiseksi ja toteutamme suunnitelmamme. Lähde: WAGGGS

Vesipula on yksi maailman suurista ongelmista. Ihminen tarvitsee 20 litraa vettä vuorokaudessa. Yli miljardilla ihmisellä ei ole tarpeeksi puhdasta vettä. Lähdemme kaupungille. Otamme mukaan vesikanisterin, jossa on 20 litraa vettä sekä seitsemän ämpäriä. Ämpärit merkataan seuraavilla teksteillä: 1. juoma ja ruoka 2. vessa 3. tiskaaminen 4. vaatteiden pesu 5. henkilökohtainen hygienia 6 siivous 7. muuta. Pyydämme ohikulkijoita kaatamaan vettä ämpäreihin sen mukaan mitä ajattelevat, miten käyttäisivät veden. Keskustelemme siitä, mitä he ajattelivat kun jakoivat veden. Kerromme, että Suomessa käytetään noin 140 litraa vettä/hlö/vrk. Mitä ohikulkijat ajattelevat siitä? Onko se kohtuullista? Miten jokainen voisi vähentää vedenkäyttöään? Netistä löytyy laskureita, joiden avulla voi laskea oman vesijalanjäljen. Lähde: Scouterna

Otamme selvää, onko paikkakunnallamme ympäristöön, ilmastoon tai luonnonsuojeluun liittyviä mielenosoituksia ja osallistumme sellaiselle, joka tuntuu meidän vartiollemme sopivalta. Tutustumme maailmanlaajuisiin nuorten järjestämiin mielenosoituksiin ympäristö-, luonto- tai ilmastoaiheista, esimerkiksi Fridays for Future. Mikäli mitään ei ole paikkakunnallamme, voimme myös järjestää mielenosoituksen itse juuri meille tärkeästä ympäristö-, luonto- tai ilmastoaiheesta. Huomioimme mielenosoituksiin liittyvän ilmoitusvelvollisuuden paikalliselle poliisille 5vrk ennen mielenosoitusta. 

Lisää vinkki

Liite