Samoaja osaa käyttää rahaa järkevästi. Samoaja ymmärtää, että raha ei kasva puussa ja osaa siten arvostaa rahaa.

Valikko

Laatua rahankäyttöön


Tavoite:

Samoaja osaa käyttää rahaa järkevästi. Samoaja ymmärtää, että raha ei kasva puussa ja osaa siten arvostaa rahaa.

Kuvaus:

Samoaja opettelee rahan käyttöä ja tekee taloudellisia valintoja. Samoaja perehtyy kuluttajan oikeuksiin.

Tiedot

Pakollisuus Valinnainen
Paikka Kämpällä Kololla Metsässä Ulkona
Taitoalueet Itsestä huolehtiminen Talous
Kesto muutama tunti
Kasvatustavoitteet Terveys ja turvallisuus Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Teemat Työelämätaito
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa kokous. Luotsin tehtävä: Luotsi auttaa tarvittaessa vartionjohtajaa aktiviteetin suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Laatua elämään

Ryhmän muut aktiviteetit

Toteutusvinkit

Järjestys: Viimeisimmät

Tutustumme kuluttajan oikeuksiin esimerkiksi kuluttuajaneuvonnan sivustojen FAQ-osion kautta. Etsimme omista kauppakuiteistamme tietoja tuotteiden vaihto- ja palautusoikeudesta ja vertailemme eri kauppojen käytäntöjä. Opettelemme tekemään reklamaation viallisesta tuotteesta.

Ostamme nettikaupasta tai nettikirpputorilta jotain hyödyllistä. Tutkimme nettikaupan myyntiehtoja ja pohdimme, ovatko ne kuluttajan kannalta kohtuullisia. Huomioimme ainakin postimaksun, vaihto- ja palautusoikeuden, takuuajan ja myyjän oikeuden käyttää tietojamme markkinointiin.

Pidän kirjaa kaikesta rahankäytöstäni kaksi viikkoa. Paljonko rahaa kului yhteensä? Mihin rahaa eritysesti kului? Oliko tämä yllättävää? Voisinko muuttaa rahankäyttöäni järkevämmäksi? Esimerkiksi Penno-sovelluksen avulla seurantaa voi tehdä kännykällä.

Rahoitamme samoajatapahtumaan osallistumistamme jonkin varanhankintatempauksen avulla. Tempaus voi olla esimerkiksi taloyhtiön pihatalkoot, lettumyynti, pihakirpputori, lastenvahtikeikat, partiosynttärit, inventaario kaupassa, pullojen kerääminen vappuna, tienvarsien siivous tai vappuilmapallomyynti.

Suunnittelen parini kanssa retken ruokalistan, joka on mahdollisimman edullinen. Yritämme arvioida, paljonko kunkin aterian valmistaminen maksaisi. Jos mahdollista, toteutamme ruokalistan ja vertaamme, miten lähelle arviomme osui aterian todellista hintaa. Olisiko vielä jostain voinut nipistää? Oliko pennin venytyksellä negatiivisia vaikutuksia ruuan makuun tai laatuun?

Menemme yhdessä ruokakauppaan. Jokaisella parilla on oma ”ostoslista”. Parin tehtävänä on löytää ostettava tuote kaupasta ja kirjoittaa listaan kalleimman ja edullisimman tuotteen hinta. Laskemme kauppareissun jälkeen kalliin ostoslistan hinnan ja halvan ostoslistan hinnan. Paljonko listojen välillä oli eroa? Olisiko kalliimman tuotteen ostaminen ollut ruuan laadun kannalta järkevää? Onko järkevintä ostaa aina edullisin ruokatuote (kalliit useammin esim. luomua, kotimaista, reilun kaupan)?

Arvioimme miten paljon rahaa kuluu yhden päivän ruokiin. Kirjoitamme arviomme muistiin ja menemme ruokakauppaan selvittämään yhdessä kirjoitetun kauppalistan tuotteiden todelliset hinnat. Kauppareissun jälkeen toteamme, menikö ruokiin enemmän vai vähemmän rahaa kuin oli arvioitu. Yllättikö jonkin tietyn tuotteen hinta? Keskustelemme myös esimerkiksi vaatteiden tai ravintolaaterioiden hinnoista. Entä mitä maksaisi päivä huvipuistossa tai viikon lomamatka? Hintoja voi tarkistaa verkkokaupasta. Suomalaisen keskivertopalkka on noin 2500€ kuukaudessa. Mitä kaikkea tuolla summalla pitäisi pystyä maksamaan? Lähde: Yhteiseen partioon

Keskustelemme rahaan liittyvistä tunteista vartion ja luotsin kanssa. Pohdimme esimerkiksi miltä tuntuu saada ensimmäinen itse ansaittu palkka tilille, miltä tuntuu kun rahat yllättäen loppuvat, miltä tuntuu kun kaveri kehuu jatkuvasti omilla lainarahalla tehdyillä kalliilla ostoksillaan tai miltä tuntuu kun saa maksumuistutuksen maksamattomasta laskusta. Tuottaako raha tai sen puute onnellisuutta, häpeää, ylpeyttä, itsevarmuutta tai muita tunteita? Mistä nämä tunteet johtuvat? Luotsi voi jakaa keskustelun aikana myös erilaisia rooleja, jos keskustelu omasta tilanteesta tuntuu vaikealta.

Mun talous -hankkeessa tehtyjä videoita voi etsiä Youtubesta #muntalous. Lyhyillä videoilla nuoret aikuiset kertovat millainen suhde heillä on rahaan, miltä oman talouden hallinta tuntuu ja miten yllätyksiin voi varautua. Taloudellisen tiedotustoimiston (TAT) #puhurahasta -podcasteissa puhutaan nuorten kanssa rahasta eri näkökulmista. Etsi esimerkiksi otsikolla "Miksi rahasta pitää puhua?"

Puhu rahasta -tehtäväkirjan voi ladata netistä. Siinä on pieniä tehtäviä oman talouden suunnitteluun ja seuraamiseen. Tehtäväkirjan lopussa on myös eri talousaiheisiin liittyviä nettisivuja. Puhu rahasta -tehtäväkirja on tuotettu Mun talous -hankkeessa.

Lisää vinkki

Liite