Samoaja osaa arvioida kriittisesti, mihin hänen vapaa-aikansa kuluu. Samoaja osaa tehdä tarvittavia muutoksia vapaa-aikaansa ja tunnistaa muutosten merkityksen omalle mielialalleen ja vireystilalleen.

Valikko

Laatua vapaa-aikaan


Tavoite:

Samoaja osaa arvioida kriittisesti, mihin hänen vapaa-aikansa kuluu. Samoaja osaa tehdä tarvittavia muutoksia vapaa-aikaansa ja tunnistaa muutosten merkityksen omalle mielialalleen ja vireystilalleen.

Kuvaus:

Samoaja pohtii vapaa-ajankäyttöään.

Toteutus ja tavoitteet

Pakolliset: Valinnainen
Paikka:
Taitoalueet: Itsestä huolehtiminen
Johtamistaito: Organisointitaidot Vuorovaikutustaidot
Kesto:
Kasvatustavoitteet: itsetuntemus Osaaminen ja ongelmanratkaisu Terveys ja turvallisuus
Johtajan tehtävä: Vartionjohtajan tehtävänä on suunnitella ja järjestää kokous. Vartionjohtaja pyytää luotsia mukaan kokoukseen keskustelemaan aiheesta samoajien kanssa. Luotsin tehtävä: Luotsin tehtävänä on keskustella samoajien kanssa heidän käyttämästään vapaa-ajasta ja esimerkiksi tekniikan käytöstä ja päihteistä. Luotsi auttaa tarvittaessa liljan järjestämisessä tai asiantuntijan löytämisessä.

Lisätiedot

Aktiviteettiryhmä

Laatua elämään

Rinnakkaiset

Vinkit

Järjestys: Uusimmat

Harjoittelemme ajanhallintaa. Millaisia keinoja käytämme nyt ajanhallintaan (esim. paperinen kalenteri, sähköiset muistilistat, muistutukset kännykässä)? Kirjoitan paperille kaikki pienimmätkin asiat, jotka minun on hoidettava seuraavan viikon aikana (esim. koulupäivät, harrastukset, tapaamisen kavereiden kanssa, läksyt, kokeisiin lukeminen, partioasiat, huoneen siivoaminen, pikkusiskon vahtiminen). Piirrän toiselle paperille kalenterin tästä viikosta ja sijoitan kalenteriin kaikki aiemmin listaamani asiat. Päätän siis jokaiselle asialle jonkin päivän ja kellonajan, koska aion tehdä sen. Tuntuuko viikko nyt jotenkin selkeämmältä? Helpottiko tämä stressiä?

Järjestämme videopeli- tai nettisurffausliljan (24 h) itsellemme. Keskustelemme liljan jälkeen, miten pelaaminen / surffaaminen vaikutti esim. vireystasoon ja mielialaan. Pohdimme omia riippuvuuksiamme ja mitä niille voi tehdä.

Hankimme kokoukseemme asiantuntijan keskustelemaan kanssamme päihteistä ja niiden vaikutuksesta elämään tai keskustelemme luotsin kanssa päihteiden käytöstä. Voimme esimerkiksi lainata paikalliselta A-klinikalta ”kännilaseja” ja keskustella siitä, miltä lasien kanssa oleminen tuntuu. Internetistä löytyy paljon nuorten päihdekasvatukseen liittyvää materiaalia, jota kannattaa hyödyntää kokouksessa.

Pidämme sähkövapaan 24h-liljan. Emme käytä retkellä 24 tuntiin mitään sähkölaitteita (esim. valot, hella, jääkaappi, sähkölämmitys, lämmin vesi, kännykkä, musiikki). Miten ratkaisimme sähköttömyyden? Tuottiko sähköttömyys paljon haasteita? Mihin aikamme kului ilman sähköjä? Miltä sähköttömyys tuntui?

Elän viikon ilman televisiota, tietokonetta ja videopelejä. Käytän kännykkää vain kaikkein välttämättömimpiin puheluihin. Keskustelemme, mihin aikani kului.

Lisää vinkki

Lisää liite